logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3310 - Niedziałające klawisze po wymianie diod na niebieskie

thomas__1 03 Sie 2004 22:54 1413 7
REKLAMA
  • #1 775721
    thomas__1
    Poziom 23  
    Ocena: 145
    Witam wszystkich. Telefon ma już dobre 3 lata i nic w nim nie nawaliło dopóki nie zachciało mi się wymienić zielonych diodek na niebieskie. Po pierwszym włączeniu telefonu wszystko wydawało się że jest OK tylko po podaniu pinu telefon nie reagował na klawisz OK. Sam klawisz OK działał. Zorezbrałem jeszcze raz komórkę, przeczyściłem miejsca wokół lutów od diodek i po włączeniu okazało się że przycisk OK działa(po wpisaniu przypadkowych cyferek pokazuje błąd kodu), lecz nie działają przyciski C, 1,5,6,7,9,#0*. Nie wiem gdzie mam szukać przyczyny. Czy powodem jest zmiana diod czy coś mi nie łączy? . Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 775892
    kowalwalcz
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    skoro wczesniej bylo ok to powodem jest oczywiscie zmiana diod takze rozkrecaj tel lupa i sprawdzaj co nie gra
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 775920
    yiabol
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Uuu a to mnie zaciekawiłeś tym postem bo sam się zbierałem do wymiany LEDów w mojej N3310 a tu nagle coś takiego... Sam jestem ciekaw co to może być... Bo nie wiem czy zabierać sie sam za wymiane tych diodek czy może oddac aparat do jakiegos serwisu... :/ Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #4 775938
    petrus28
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    Sama wymiana diod nie powoduje takich objawów. Rozbierz telefon i sprawdź wszystkie te drobne elementy wokół wymienianych diod, łatwo je przypadkiem odkleić, lekko drgnie ręka i tragedia gotowa. Ta drobnica łatwo się nagrzewa i szybko klei do grotu lutownicy.
    Jest też inny aspekt. Jeśli oczywiście masz obudowę nieorginalną mogły ci się podwinąć te gumki pod przyciskami. W wypadku nieorginalnej klawiatury to norma. Trzeba najpierw włożyć klawisze w otwory a dopiero nakładać obudowę.
    Mam nadzieję że coś pomogłem i życzę powodzenia. Nie trać wiary.
  • #5 779411
    thomas__1
    Poziom 23  
    Pod lupą wszystko wygląda OK. Jedynie dwie przelotki troszkę mi się ubrudziły cyną. Dziwne jest tylko to że po przelutowaniu nie działał tylko przycisk OK, a dokładniej działał tylko nie chciał wprowadzić pinu. Po rozebraniu i przeczyszczeniu okolic lutów przestała działać połowa klawiszy. Może gdzieś uszkodziłem ścieżkę, ale tego też pod lupą nie zauważyłem.
    Może ma ktoś płytę główną dop tej nokii za nieduże pieniądze, bo coś misię wydaje że tej już nie odratuję.
  • REKLAMA
  • #7 792728
    thomas__1
    Poziom 23  
    Spadłeś mi z nieba !! Mam nadzieję że to będzie to, bo właśnie po jednym z tych rezystorków przejechałem leciutko lutownicą, ale wszysko wyglądało OK. Spróbuję wpierw zmieżyć wartość tych rezystorków.
    Pozdrawiam.

Sprawdziłem te rezystorki i wszystki jasne. Dwa z czterech pokazują watrość kilku mega omów. Akurat są to dwa skrajne rezystorki więc spróbuję dolutować do nich 1 kilowe bez demontażu tych starych.
  • #8 855393
    thomas__1
    Poziom 23  
    Wlutowałem nowe rezystorki 0805 i wszytko działa. Dzięki za pomoc!!!

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie zielonych diod na niebieskie w telefonie Nokia 3310 pojawiły się problemy z działaniem klawiszy – początkowo nie reagował przycisk OK po wpisaniu PIN-u, a po ponownym rozebraniu i przeczyszczeniu lutów przestała działać połowa klawiatury (C, 1, 5, 6, 7, 9, #, 0, *). Przyczyną nie była sama wymiana diod, lecz uszkodzenie lub zabrudzenie elementów wokół lutów, a także możliwe uszkodzenie ścieżek na płycie głównej. Wskazano na konieczność dokładnej kontroli i pomiaru rezystorów przy diodach, gdyż uszkodzone rezystory mogą powodować brak reakcji klawiszy. Po wymianie rezystorów 0805 na nowe o wartości około 1 kΩ problem został rozwiązany i klawiatura działa poprawnie. Dodatkowo zwrócono uwagę na możliwe problemy z gumkami pod przyciskami, zwłaszcza przy nieoryginalnych obudowach.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA