logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer Aspire 5738Z nie znajduje systemu po zawieszeniu

syfek34 06 Mar 2010 20:17 2629 8
REKLAMA
  • #1 7792970
    syfek34
    Poziom 10  
    problem wyglada nastepujaco otoz
    (Vista)pewnego pieknego dnia komputer mi sie po prostu zawiesil a wiec go zresetowalem.(wczesnie nie bylo zadnych ale to zadnych problemow)
    Przy probie ponownego wlaczenia pojawia sie komunikat No operating system found
    na komputerze mialem zainstalowanego rowniez Linuksa tak wiec pliki startowe MBR byly od linuksa.
    Chcialem zeby przyjeli go na gwarancje no ale dysk jest wykrywalny przez DOS, wiec mowia ze to nie wina sprzetu i juz.
    probowalem urochamiac instalacje windows, i naprawe plikow startowych z plytka linuks ale nie wykrywa dysku i juz .co moge zrobic?
  • REKLAMA
  • #2 7793130
    dedopl
    Poziom 27  
    Ocena: 58
    Instalator windowsa czy linuxa nie wykrywa dysku?, wątpie żebyś miał dos-a zainstalowanego może bios widzi HDD
    przydało by się troszeczkę jaśniej,
    jeżeli instalka windowsa nie widzi dysku to najprawdopodobniej nie ma sterowników do dysku sata, albo zmień w bios-ie o ile mnie pamięć
    konfiguracje z ATA na Enhanced-IDE bodajże.
  • #3 7793166
    rafus89
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Chciałem tylko nadmienić, że win Vista posiada sterowniki do SATA ( ten problem był przy xp). Najprawdopodobniej bedzie to zmiana konfiguracji BIOS-u. Ale sprawdź i tak jak mówi kolega opisz jak wyglada w Twoim przypadku konfiguracja dysków w BIOSie.
  • REKLAMA
  • #4 7793264
    syfek34
    Poziom 10  
    no ale jak to mozliwe ze mi sie przestawilo tak nagle wszystko co mi sie stalo z tymi dwoma systemami ktore mialem? dysk sie zrestartowal czy jak?

Dodano po 3 [minuty]:

windows wykrywa dysk o rozmiarze 0 MB a linuks nie widzi nic
  • #5 7793338
    rafus89
    Poziom 14  
    Hmmm.... zawsze trzeba mieć na uwadze mozliwość uszkodzenia dysku. Aby określić przyczynę problemu trzeba sprawdzić wszystkie mozliwości, ustawienia BIOSu również. Jeśli odnajdzi sie problem i usunie go to wtedy mozna mysleć o jego przyczynie i ewentualnym zapobieganiu jej w przyszłości.
  • REKLAMA
  • #6 7793581
    syfek34
    Poziom 10  
    no wiem ale mnie to dziwi wiec mozliwe jest ze dysk wykrywalny jest przez bios a nie dla plyt instalacyjnych ?
  • REKLAMA
  • #7 7793590
    rafus89
    Poziom 14  
    Tak jest to możliwe w przypadku braku sterowników SATA jednak wątpie czy masz jakąś wersję Visty bez tych sterowników.
  • #8 7797050
    syfek34
    Poziom 10  
    wiem ze wczesniej instalowalem na tym dysku linuksa z plytki teraz używam tej samej i dysku nie wykrywa plikow startowych MRB tez nie (bo myslalem ze to one sa uszkodzone)
  • #9 7815149
    syfek34
    Poziom 10  
    wydaje mi sie ze dysk padl po niby dysk znajduje .. ale pojemnosc.. 0.0MB

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z laptopem Acer Aspire 5738Z, który po zawieszeniu systemu (Windows Vista) nie wykrywa systemu operacyjnego. Po restarcie pojawia się komunikat "No operating system found". Użytkownik posiadał również zainstalowanego Linuksa, co sugeruje, że pliki startowe MBR mogą być uszkodzone. Pomimo że dysk jest widoczny w BIOS-ie, instalatory Windows i Linux nie wykrywają go, co może wskazywać na problem z konfiguracją BIOS-u lub uszkodzenie dysku. Użytkownik zauważa, że dysk pokazuje rozmiar 0 MB, co sugeruje jego awarię.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA