logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak bezpiecznie zaizolować i rozgałęzić przewody w gniazdku?

paperboy 06 Mar 2010 22:53 13035 3
REKLAMA
  • #1 7793743
    paperboy
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam,

W moim gniazdku elektrycznym sa po dwa przewody z trzech. Tzn. dwa czarne, niebieskie i zoltozielone. Są złączone na gniazdku. Mam kilka pytań w związku z tym.

Instalacja jest w nowo wybudowanym mieszkaniu. Dodam jeszcze że przewierciłem jeden z przewodów i jestem w trakcie naprawienia tego. Sprawdzałem gniazdka próbnikiem i okazało się że np. w parze czarnych o ktorych pisałem wyżej jest faza tylko w jednym. Dlaczego tak jest?

1. Jedno z gniazdek będe likwidował, więc chciałbym zaizolować przewody i zaślepić. Czy np. czarne przewody izolować każdy osobno, czy złączyć je.

2. Chciałbym dorobić od jednego z gniazdek dwa kolejne. Czy te podwójne przewody są po to żeby można było rozgałęzić czy z innego powodu.

3. Jedno z gniazdek chciałbym przenieść. Czy musze ciągnąć wszystkie 6 przewodów czy moge tylko 3?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 7793780
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3524
    Witam.

Jest to tzw. gniazdo przelotowe - zasila następne gniazdo/gniazda.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 7793810
    Kolek
    Poziom 25  
    Ocena: 55
    Tak jest ze względów ekonomicznych (mniej kabli się zużywa), gniazdka łączy się w szereg tzn. np. z szafy idzie do jednego z gniazdek w pokoju, a od niego do kolejnego itd. aż do gniazdka końcowego.

EDIT:
    Ech i zostałem uprzedzony :( więc coś jeszcze dodam

Cytat:
    1. Jedno z gniazdek będe likwidował, więc chciałbym zaizolować przewody i zaślepić. Czy np. czarne przewody izolować każdy osobno, czy złączyć je.

Złączyć je

Cytat:
    3. Jedno z gniazdek chciałbym przenieść. Czy musze ciągnąć wszystkie 6 przewodów czy moge tylko 3?

Możesz połączyć w miejscu starego gniazdka na odpowiednich łącznikach lub kostkach po trzy przewody N, L i PE, a następnie tylko trzy puścić w nowe miejsce i w miarę możliwości nie gipsował bym tej pozostałości tylko zaślepił. Nie wiadomo kiedy będzie tam potrzebny dostęp. Chyba że w domu są małe dzieci lub ciekawskie zwierzątka, a gniazdko na nieodpowiednim poziomie to nie ma wyjścia.
  • #4 7793967
    slawekx
    Poziom 29  
    Ocena: 196
    dla elektryka łączenie w szereg oznacza co innego
    puścić w nowe miejsce to też nie nazewnictwo używane przez elektryka
    udzielanie porad to też odpowiedzialność

Elektrycy zaczynają zdania dużą literą. [retrofood]

Dodano po 2 [minuty]:

Kolek napisał:
    Tak jest ze względów ekonomicznych (mniej kabli się zużywa), gniazdka łączy się w szereg tzn. np. z szafy idzie do jednego z gniazdek w pokoju, a od niego do kolejnego itd. aż do gniazdka końcowego.

EDIT:

/quote]
    Możesz połączyć w miejscu starego gniazdka na odpowiednich łącznikach lub kostkach po trzy przewody N, L i PE, a następnie tylko trzy puścić w nowe miejsce i w miarę możliwości nie gipsował bym tej pozostałości tylko zaślepił. Nie wiadomo kiedy będzie tam potrzebny dostęp. Chyba że w domu są małe dzieci lub ciekawskie zwierzątka, a gniazdko na nieodpowiednim poziomie to nie ma wyjścia.
REKLAMA