logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić fusebity w PIC16F819 z ICProg(JDM) bez błędów?

whilliam 07 Mar 2010 20:24 2218 4
REKLAMA
  • #1 7798183
    whilliam
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    witam,

usiłuje ujarzmić PIC16F819 (zaznaczam że kostka pochodzi z odzysku i w poprzednim układzie działała z zewnętrznym generatorem z czym się wiąże moje pytanie)
    Pytanie, jak większość pytań początkujących wynika z "niekompletnej" znajomości uK i(lub) programatora oraz chęci dogłębnego poznania w/w. Proszę o wyrozumiałość.

uK = PIC16F819
    programator ICProg 1.06B z przystawką JDM bez żadnych modyfikacji zbudowany na pająka z niewielkimi odstępami wartości napięcia zenerek i kondensatorów.(napięcie na MCLR to ok 10,5V)

problem polega na ustawieniu bitów konfiguracji uK, chodzi tu o wybór generatora intRC oraz ustawienie nóżki MCLR jako portu wyjściowego, i te bity można modyfikować i zapisywać do uK bez problemów z buforem wypełnionym "1" tzn bez kodu programu, natomiast po wczytaniu hex'a (słowo CONFIG na 3FDCh) weryfikacja wyrzuca błąd w bajcie "00". Po odczytaniu wszystkie dane w buforze są ok, a CONFIG wraca do 3FFFh niezależnie od stanu tych dwu wymienionych zmiennych.
    Czy to jest błąd któregoś z elementów czy błąd mojego podejścia, chciałbym przekonać uK do moich zamiarów i pomigać diodą na początek.

pozdrawiam szanownych forumowiczów.
  • REKLAMA
  • #2 7798857
    adamwesola
    Poziom 24  
    Ocena: 22
    Napięcie programowania zbyt niskie :
    vpp (range=12.500-13.500 dflt=13.000) - dane z pliku pic16f819.dev

Zamiast icproga, spróbuj użyć winpica.
  • REKLAMA
  • #3 7833450
    whilliam
    Poziom 13  
    uradowany sukcesem i ochoczy do dalszej nauki, napisałem skomplikowany ;) program zapalający diodę na porcie, po wielu próbach udało się załadować soft, tylko problem w tym że ta dioda ciągle do mnie nie mruga.
    Czasem zdarzy się jej mrugnąć w momencie "resetu" tzn pomiędzy zapisem a weryfikacją itp. potem brak oznak życia.
    Teraz nie wiem co jest przyczyną soft, błędnie ustawione fusebity czy MCLR

oto mój soft:
    #include P16F819.INC
    __config 3FF9

start:
    bsf STATUS,RP0
    movlw 0xFF
    movwf TRISB
    bcf STATUS,RP0
    setup:
    movlw 0xFF
    movwf PORTB

stop:
    goto stop

end

ustawiłem zegar z wyjściem aby sprawdzić czy uK pracuje, i co się okazuje na RA6 nie ma żadnego przebiegu, a na wyjściu jest stan wysoki,
    czy to wina MCLR - wisi w powietrzu, czy może błędna konfiguracja,
    dioda podłączona do nogi RB3 poprzez rezystor do masy, jak na tutorialu z uK-net.
  • REKLAMA
  • #5 7976982
    whilliam
    Poziom 13  
    Koledze adamwesola dziękuje za pomoc

Problemy uważam za rozwiązane i tym samym temat za zamknięty.

pozdrawiam
REKLAMA