witam wszystkich mam problem prosze o pomoc niewiem co się dzieje co jakiś czas mam przerwy w dostawie internetu jest to na pare sekund niewiem co mam zrobić jest to bardzo uciążliwe za pomoc dziękuje
A ile wynosi ten "co jakiś czas" ??? Najlepiej by bylo sie przyjrzec temu uzywajac jakiegos sniferka, np Ethereal i zobaczyc co gubi, z czym ma problem, czy wina nie lezy po stronie providera...
Ewentualnie mozna zpingowac jakies adresy i sprawdzic czy czasami nie gubi pakietow.
Napisz lepiej do administratora sieci a nie na forum. Jesli masz siec osiedlawa to walnij maila do admina. Jak masz neta z jakiej konkretnej firmy to zglos sie bezposrednio do niej.
Takie przerwy mogą być też związane z działaniem wirusa. Jeżeli dostawca ogranicza ilość jednoczesnych połączeń, a wirus się zaczyna rozsiewać, to wysyca wszystkie połączenia i koniec. Nawet, jeżeli liczba połączeń jednoczesnych nie jest ograniczana, jeden zawirusowany komputer potrafi zabić łącze 1 Mbit DSL z tepsy na przykład bardzo łatwo. Także najlepiej najpierw upewnić się, czy się nie ma wirusa u siebie, a później zgłaszać się do admina sieci, jeżeli nie ma się wirusa na pewno. Do wykrywania wirusów polecam http://skaner.mks.com.pl oraz program ze strony www.clamwin.net - oba darmowe.
Użytkownik zgłasza problem z krótkotrwałymi przerwami w dostawie internetu na łączu stałym, które dotyczą wszystkich usług jednocześnie. Wskazano, że warto określić częstotliwość przerw oraz monitorować połączenie za pomocą narzędzi takich jak sniffer Ethereal lub testy ping w celu wykrycia utraty pakietów i zidentyfikowania źródła problemu, czy to po stronie dostawcy. Zalecane jest również zgłoszenie usterki bezpośrednio do administratora sieci lub dostawcy internetu. Dodatkowo zwrócono uwagę na możliwość wpływu wirusów komputerowych, które mogą przeciążać łącze, szczególnie przy ograniczeniach liczby jednoczesnych połączeń narzucanych przez operatora. W celu wykrycia wirusów polecono darmowe skanery, takie jak MKS i ClamWin. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.