logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Folia TES200 - jak uniknąć pęcherzy powietrza przy wprasowywaniu tonera?

R_On_! 08 Mar 2010 20:26 3267 4
REKLAMA
  • #1 7802441
    R_On_!
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Od początku mojej "zabawy" z elektroniką, płytki PCB wykonywałem metoda termo transferową + papier kredowy. Ostatnio pokusiłem się na folię, niestety efekt mnie nie powalił. Zaprojektowałem płytkę do mojego układu (2 Stronna) podczas wprasowywania tonera pojawiły się pęcherze powietrza i nijak nie można było się ich pozbyć, dodam, że żelazko było rozgrzane do temperatury 150 st C, niektóre obszary płytki nie wprasowały się poprawnie lub w ogóle. W załączniku dodałem zdjęcia wyglądającej płytki. Może ktoś miał podobny problem ? Laminat miałem wyszlifowany papierem ściernym 500, i odtłuszczony (przemyłem denaturatem)

Folia TES200 - jak uniknąć pęcherzy powietrza przy wprasowywaniu tonera? Folia TES200 - jak uniknąć pęcherzy powietrza przy wprasowywaniu tonera?
  • REKLAMA
  • #2 7802495
    goldi74
    Poziom 43  
    Ocena: 1539
    Faktycznie, efekt mizerny. Może lepiej pozostać przy papierze kredowym?
  • REKLAMA
  • #3 7802598
    R_On_!
    Poziom 11  
    Po przyłożeniu żelazka do laminatu, folia momentalnie się pomarszczyła, mimo, iż temperatura nie była zbyt wysoka( 150 C - zmierzone).
  • REKLAMA
  • #4 7803098
    serwis
    Poziom 37  
    Ocena: 268
    Bo to jest g*wno, nie folia. Prawdziwa folia TS200 przyjmuje wydruki z ksero lub drukarki laserowej, gdzie temperatura jest znacznie wyższa niż 150°C.
    Jeżeli chcesz robic na folii, to poszukaj dobrej folii na laser,np. Folex Imaging, Stabilo, PP2500/20.
  • #5 7804826
    R_On_!
    Poziom 11  
    Może to tak wygląda bo przykładam żelazko do "zimnego" laminatu z założona już folią. Jednak wydaje mi się, że ciężko było by założyć folie na 2 stronną płytkę (robię to na tzw. "kopertę"), podejrzewam, że podczas zakładania tej koperty na płytkę, ścieżki się rozmarzą.
REKLAMA