logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG 32LX2R - Pilot działa tylko z bliska po długim standby, co robić?

[draco] 08 Mar 2010 21:59 3156 4
REKLAMA
  • #1 7803080
    [draco]
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Dziwna zależność odbioru IR od czasu pracy TV. Po długim czasie pracy na st-by, nie mogę uruchomić TV z pilota. Skuteczne uruchomienie z pilota, odbywa się z odległości 30 cm. Po uruchomieniu wszystko działa sprawnie nawet z 7 metrów. Nastepnie po wyłączeniu z pilota, znowu nie można go włączyć z daleka. Zauważyłem natomiast, że im dłużej TV pracuje, tym bardziej zwiększa się odległość włączenia pilotem. Np. po 10 minutach pracy, mogę włączyć z pilota z daleka. Pilot sprawny na 100%, odbiornik podczerwieni również. Napięcie na odbiorniku IR 4,977V DC w trybie standby, a 4,950V DC w czasie pracy. Schemat załączony na obrazku.
    Elektrolit na zasilaniu 10uF/16V, elektrolit na sygnale IR - taki sam.

LG 32LX2R - Pilot działa tylko z bliska po długim standby, co robić?
  • REKLAMA
  • #2 7804272
    03041957
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    Na sygnale IR nie może być elektrolitu!. R.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 7805524
    [draco]
    Poziom 11  
    Cytat:
    Na sygnale IR nie może być elektrolitu!. R.

Racja, Sprawdziłem jeszcze raz, IR wg schematu powyżej, przechodzi tylko przez rezystor 0 Ohm (nawet nie ma ceramika zaznaczonego gwiazdka na schemacie jako opcja) i od razu śmiga na złącze i do drugiej płytki.

Cytat:
    Zacząłbym od sprawdzenia filtracji napięć po czasie Niejeden raz się spotkałem że zasilacz powodował tyle zakłóceń że odbiornik miał słaby zasięg a po naprawie zasilacza wszystko było ok.

Sugestia pewnie słuszna, właśnie sprawdziłem wizualnie płytę zasilacza i nie zauważyłem żadnego nawet spuchniętego kondensatora. Bez oscyloskopu da się łatwo sprawdzić czy zasilacz sieje ?

P.S. W moim przypadku zanik odbioru (drastyczne skrócenie), odbywa się tylko i wyłącznie na st-by. Można więc założyć, że podczas normalnej pracy IR odbiera prawidłowo. Jest więc zatem osobne zasilanie dla trybu st-by ?
  • #5 7812786
    [draco]
    Poziom 11  
    Wymiana kondensatorów na plycie zasilacza i pilot znowu dziala z daleka :)
    Koszt naprawy 16 PLN. Kondensatory 105 stC. Nastepnym razem wstawie low ESR.
REKLAMA