logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LDM 215 - Czy wymiana głośnika na Eminence Delta 15 LFA 500W jest możliwa?

polvader 09 Mar 2010 23:28 2415 10
REKLAMA
  • #1 7807979
    polvader
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam szanownych forumowiczów:)
    Mam mały dylemat i pytanie. Otóż posiadam 2 zestawy głośników pasywnych f-my LDM.
    1 zestaw 600 W - 2x15" + driver
    2 zestaw 200 W - 1x15" Celestion + driver - LDM 215

Nie chcę zamieniać kolumien na inne lecz wymienić głośniki z zestawu drugiego na mocniejsze, np z Celestion 200 Watt na Eminence Delta 15 LFA 500 Watt.
    I tu moje pytanie - czy jest to wogóle możliwe, czy paczki podołają takiej mocy.
    Nie zależy mi na driverach, mogę je nawet odłączyć - chodzi mi o sam bas no i jaką zwrotnicę do tego basu gdyby impedancja wynosiła 8 lub 4 ohmy tych eminence...?[/quote]
  • REKLAMA
  • #2 7811336
    polvader
    Poziom 10  
    :cry: Proszę o poradę , czy naprawdę nikt nie da rady?
  • #3 7811520
    dowodca_armii
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    Nie rozumiem co chcesz osiągnąć? Ta Delta to głośnik gitarowy. Jeśli chcesz zrobić subbasy do kolumn 2x 15" to wypadałoby zastosować 2x18" głośniki BASOWE na stronę. Czy paczki podołają takiej mocy? Czy obudowa się nie rozleci? Nie powinna :lol:
  • REKLAMA
  • #4 7811707
    polvader
    Poziom 10  
    he he:) W takim razie już wiem że te głośniki są "gitarowe".
    Nie chcę zmieniać zestawu nr 1 który wyszczególniłem lecz zestaw nr 2 czyli
    2 kolumny LDM 215 - które mają:
    po jednym głośniku 15" Celestion 200 Watt oraz
    po jednym driverze AFP25DR 100W

I zamierzam wsadzić do nich lepszy głośnik, tzn mocniejszy ten 15".
    2x Celestion chętnie sprzedam a wrzucę w obudowę coś mocniejszego - myślałem właśnie o tych Eminence 500W ale skoro się nie nadają to co mogę wrzucić aby był dużo lepszy bas...?
  • #5 7811877
    JMZ
    Poziom 19  
    Ocena: 5
    dowodca_armii napisał:
    Nie rozumiem co chcesz osiągnąć? Ta Delta to głośnik gitarowy. Jeśli chcesz zrobić subbasy do kolumn 2x 15" to wypadałoby zastosować 2x18" głośniki BASOWE na stronę. Czy paczki podołają takiej mocy? Czy obudowa się nie rozleci? Nie powinna :lol:

Po pierwsze - wg Ciebie Delta 15 LF to głośnik 'gitarowy' ??
    Po drugie - nie można zrobić suba na 2x15" - musi być na 2 x 18" ??
  • REKLAMA
  • #6 7812004
    polvader
    Poziom 10  
    dobra, dobra...
    Zamierzam tylko wzmocnić moje głośniki LDM 2x 600Watt basami.
    Miałem kiedyś basy Elestra 400Watt i fajnie to śmigało.
    ale teraz mam 2 kolumny które mają 1 głośnik 15" Celestion 200Watt i drugi driver...
    chciałbym poprostu wyrzucić tego celestiona 200Watt i zamiast niego włożyć mocniejszy , np 500Watt.. I dlatego pytam jaki to wogóle ma sens, czy obudowy podołają i czy będzie dużo lepiej...
  • REKLAMA
  • #7 7814176
    dowodca_armii
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    JMZ napisał:
    dowodca_armii napisał:

Po pierwsze - wg Ciebie Delta 15 LF to głośnik 'gitarowy' ??
    Po drugie - nie można zrobić suba na 2x15" - musi być na 2 x 18" ??

Jak już to LFA. Owszem jest to głośnik gitarowy, ma duże QTS, małą cewkę i 96db efektywności, co nie jest dużym wynikiem.
    Niech Autor poda, jakie głośniki znajdują się w pierwszym zestawie, jakie posiada końcówki mocy, albo crossover. Stosowanie tej samej średnicy basów i nadstawek trochę mija się z celem, chyba że subbasy mają dużo większą efektywność i moc.
    Jak rozumiem chcesz przerobić LDM na subbasy do pierwszego zestawu? Wg mnie to się nie spisze, zobaczymy jeszcze co to za kolumny posiadasz 2x15". Pytałeś o zwrotnice, czyli chcesz to ciąć pasywnie więc masz chyba jedną końcówkę mocy. Wypadałoby zrobić podział aktywny.

polvader napisał:

chciałbym poprostu wyrzucić tego celestiona 200Watt i zamiast niego włożyć mocniejszy , np 500Watt.. I dlatego pytam jaki to wogóle ma sens, czy obudowy podołają i czy będzie dużo lepiej...

Pytasz, czy obudowa się nie rozleci?
    Wg mnie lepszym wyjściem byłoby sprzedanie LDM i zrobienie nowych kolumn o odpowiednim litrażu.
  • #8 7814543
    polvader
    Poziom 10  
    Chcę przerobić zestaw drugi, czyli 2 kolumny LDM 215 - posiadają głośnik
    15" Celestion T4958 Q15-2335 8Ohm oraz driver AFP25DR.

Ja zamierzam ten głośnik 15" zamienić na mocniejszy. Zależy mi na lepszym basie.
  • #10 7857796
    Basstest49
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    moim zdaniem nie ma sensu, skrzynia jest wymierzona pod głośnik 200W a nie 500W efekt może być gorszy niż wcześniej.
  • #11 7885941
    stz3
    Poziom 20  
    Ocena: 27
    A jaki masz wzmacniacz/e? Czy oddzielnie napędzasz subbasy i satelity różnymi końcówkami. Jaka jest impedancja subbasów?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik forum rozważa wymianę głośnika w zestawie LDM 215, który obecnie ma głośnik 15" Celestion 200W oraz driver AFP25DR, na mocniejszy głośnik Eminence Delta 15 LFA 500W. Forumowicze zwracają uwagę, że Delta 15 LFA jest głośnikiem gitarowym, co może nie być odpowiednie do zastosowań basowych. Pojawiają się pytania o moc obudowy oraz o to, czy wymiana głośnika na mocniejszy przyniesie lepszy efekt basowy. Wiele osób sugeruje, że obudowa nie jest przystosowana do głośnika o większej mocy, co może prowadzić do gorszej jakości dźwięku. Dyskutanci podkreślają również znaczenie odpowiedniego podziału pasma oraz impedancji, a także proponują rozważenie sprzedaży obecnych kolumn i budowy nowych, bardziej odpowiednich dla zamierzonych zastosowań.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA