logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tartarini Etagas (Fiat Albea) i kabel usb - brak komunikacji

przemek112 10 Mar 2010 09:08 4189 4
REKLAMA
  • #1 7808575
    przemek112
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam,

Przejrzałem archiwum Forum, ale nie znalazłem odpowiedzi na mój problem.

Posiadam samochód Fiat Albea 1.2 z instalacją gazową Tartarini Etagas (zamontowana fabrycznie). Niestety serwis nie potrafi poprawnie skonfigurować instalacji i co jakiś czas komputer łapie błędy, zapala się check engine. Kupiłem ten samochód jako używany, z zamontowaną instalacją, gwarancji już nie było. Na początku uszkodzona była sonda lambda, została wymieniona na nową (Fiat).
    Nie mam już zamiaru płacić więcej serwisowi (80zł za reset komputera + "regulacja" lpg), więc postanowiłem wziąć sprawy w swoje ręce.
    Kupiłem interfejs diagnostyczny elm327. Błędy, które łapie komputer samochodu to P1172 - wyczytałem, że oznacza to zbyt bogatą mieszankę.
    Na Forum znalazłem linki do programu Atgas 4.5.3 oraz plik z mapą wtrysku do tego samochodu i instalacji etagas. Kupiłem kabelek usb bazujący na układzie pl-2303, zainstalowałem w Windows Vista i skonfigurowałem do pracy na porcie COM1. Niestety, nie mogę się połączyć z komputerem instalacji lpg. Próbowałem różnych ustawień, jednak bez rezultatu.

Co może być przyczyną? Czy ten program będzie działać z moją instalacją? Może potrzebna jest inna wersja aplikacji albo kabelka?
    Będę wdzięczny za sugestie.

Pozdrawiam
    Przemek
  • REKLAMA
  • #2 7813172
    dariusz105
    Poziom 26  
    Ocena: 69
    starsze instalacje mogą nie współpracować z USB więc jedynym pewnym rozwiązaniem będzie kabelek na COM.błąd spowodowany jest najprawdopodobniej złym ustawieniem emulacji sondy.
  • REKLAMA
  • #3 7837045
    przemek112
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Niestety, nie posiadam com w laptopie :(
    Czy kupując kabelek usb zbudowany w oparciu o FTDI jest większa szansa na uzyskanie połączenia? Czy raczej nie ma to sensu i musi być com?
  • REKLAMA
  • #4 7848915
    dariusz105
    Poziom 26  
    Ocena: 69
    co do FTDI nie mam pojęcia.stacjonarny podpiąć.
  • #5 7922430
    glowmarc
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    kolego co to za kabel masz podeślij zdjęcia i ają moasz mape wtrysków gdzie to znalazłes. chyba cały czas mówiisz o podpieciu do interfejsu obd2 i nie rozuiem czego tom ci nie czyta?
REKLAMA