logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przetwornica 12V na 220V z przebiegiem prostokątnym a różne obciążenia

Roburr 05 Sie 2004 08:47 2829 4
REKLAMA
  • #1 778140
    Roburr
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    Chodzi mi o to czy przetwornica z 12V= na 220V~ może pracować z różnymi obciążeniami. Chodzi mi o taką przetwornice która generuje przebieg prostokątny. Wiem że można by wrzucić filtr wyjściowy, cewka szeregowa będzie miała raczej znaczną indukcyjność i może być problem z jej nabyciem. Wiem że z żarówką nie będzie problemu co jednak będzie gdy podłacze silniczek od pompki C.O. albo piec olejowy albo zwykły transformatorek, tudzież odbiornik TV. Prosze o rady wzięte z praktyki.
  • REKLAMA
  • #2 779513
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 781485
    Roburr
    Poziom 21  
    Ja miałem na myśli tę przeszkodę, mianowicie: jeśli w silniku pompy jest kondensator rozruchowy a przebieg wyjąciowy zawiera mnówstwo harmonicznych które powodują spadek wypadkowej reaktancji kondensarora, w związku z czym prad płynący przez ten kondensator może osiagac znaczne wartości powodując zagrożenie dla jego trwałości. Chciałem się poradzić czy jest to przeszkodą w praktyce jesli pojemność kondensatora wynosi 4uF. Pomóżcie prosze...
  • REKLAMA
  • #4 782036
    MICHAŁ
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    Z praktyki mogę Ci powiedzieć ,że przetwornica która daje na wyjściu falę prostokątna będzie zasilała silnik indukcyjny asynchroniczny,w którym jest kondenastor rozruchowy.Warto tylko aby moc takiej przetwornicy była większa od mocy silnika. Np. silnik 30 W przetwornica 150 W.
    A jeśli nie chcesz zasilać silnika falą prostokątną zbuduj przetwornicę sinus.
  • #5 794760
    Roburr
    Poziom 21  
    własnie tylko trzeba by wzmacniacz 200W zbudować i odprowadzić ciepło z niego :(. A tak kombinowałem z filtrami wyjściowymi i by uzyskac sinus na wyjściu potrzeba duzych dławików i kondensatorów i bez obciązenia i tak by płynał przez nie na darmo znaczny prad. A może ktoś z Was ma doświadczenie w budowie filtrów sieciowych? Prosiłbym o materiały.
REKLAMA