logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Atmega8 programator STK200 błąd identyfikacji id:000000

kingofspace7 10 Mar 2010 22:31 2384 16
REKLAMA
  • #1 7812203
    kingofspace7
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    witam robię wzmacniacz d-amp z elektroniki praktycznej jestem na etapie programowania mikro kontrolera w układzie sterującym mam tam 6 pinowe gniazdko

podłączyłem programator na 100 % dobrze lecz w bascomie jak próbuje wsadzić wsad to pluje błędem ID:000000 i pisze ze procka nie może zidentyfikować
  • REKLAMA
  • #2 7812217
    tadzik85
    Poziom 38  
    Ocena: 16
    jaki programator
  • #3 7812262
    kingofspace7
    Poziom 20  
    stk200
  • REKLAMA
  • #4 7812298
    tadzik85
    Poziom 38  
    sprawdź ustawienia zegara, czy masz podpięte zasilanie?? zmień bufor, jaka długość przewodów od stk do procesora
  • #5 7812308
    kingofspace7
    Poziom 20  
    okolo metra zegara nie ustawialem mam gotowy skompilowany do hexa program niemam innego bufora mam podpiete zasilanie
  • #6 7812319
    tadzik85
    Poziom 38  
    Metr przewodów SPI?? Długość tych przewodów jest krytyczna, max 30 cm im krótsze tym lepsze

Chyba lepiej tak wygląda prawda?;) Resztę literek proszę samemu poprawić.
    Robak
  • #7 7812325
    kingofspace7
    Poziom 20  
    ten programator dziala raczej napewno na 1 metrze dziala ja dolozylem jakies 15 cm aby zrobic przejsciowke z 10 pinowego na 6 pinowe

Dodano po 26 [sekundy]:

zresztą to gotowy programtor mial tyle kabla;]
  • REKLAMA
  • #8 7812341
    tadzik85
    Poziom 38  
    wiec sprawdź układ resetu, a potem zakup sobie nowy bufor koniecznie HCT od razu kilka sztuk, jak używając stk200 zawsze mam kilka w zanadrzu.

2 sprawa może fusami się bawiles i wyłączyłeś spi??
  • #9 7812893
    kingofspace7
    Poziom 20  
    fuse bitów nie ruszałem bo nawet nie wykrywa mi procka to nowy klocek swiezo ze sklepu sprawdzałem na 2 rożnych stk200

Proszę w postach poprawić pisownię!
    Robak
  • #10 7813207
    mirekk36
    Poziom 42  
    Ocena: 2289
    tadzik85 napisał:
    wiec sprawdź układ resetu, a potem zakup sobie nowy bufor koniecznie HCT od razu kilka sztuk, jak używając stk200 zawsze mam kilka w zanadrzu.

2 sprawa może fusami się bawiles i wyłączyłeś spi??

Nie HCT tylko HC , bo jeśli będziesz miał swój układ zasilany napięciem np +3,3V to programator STK200 na układzie HCT nie da rady, wymięknie.

Jeśli będziesz miał programator na wersji scalaka HC - to zaprogramuje spokojnie procka zasilanego napięciem +3,3V

Po drugie, nie ma możliwości z Bascoma ale także często wielu innych programów aby za pomocą połączenia ISP wyłączyć fusebit SPIEN, więc to też odpada.
  • REKLAMA
  • #11 7814386
    kingofspace7
    Poziom 20  
    Panowie drodzy dzisiaj płytka była na oscyloskopie praktycznie cały układ wszystkie pereferia zostaly odłączone uzyte zostały 3 inne programatory które działają na pewno bo były sprawdzane na innych obwodach niestety atmegi jak nima tak niema zastanawiam się czy może nie zrobić nowej płytki z atmegą przewlekaną tylko że w tedy 2 nóżki ma mniej i bedą one brakować wtedy bym miał na miejscu sobie programtor i bez problemu by poszlo.

a tak jak teraz to niewiem czy uwalone jest atmega czy zle wlutowana itd

program mam napisany w c pod atmege 8 dużo czasu by zajele przerobienie na 16/32? jak ktos by to zrobił to chętnie nawet zapłace komuś
  • #12 7814440
    Mat_91
    Poziom 25  
    Pamiętaj że to jest atmega w TQFP, na pewno dobrze ją wlutowałeś? Układ w tej obudowie powinien mieć na rogu przy pinie 1 ścięty róg lub zaznaczoną wyraźną kropkę.

Druga sprawa sprawdź czy nie ma zimnych lutów (tylko nie mów że sprawdzałeś miernikiem i wszystko OK, przy sprawdzaniu miernikiem takich układów dociskasz piny do płytki i wtedy rzeczywiście wszystko może być ok).
  • #13 7814481
    kingofspace7
    Poziom 20  
    nie jestem aż takim lajkiem mam na forum slaby staz ale w realu to co innego

a co twoich uwag zimnych lutów nie mam lutuje stacją lutowniczą i hotairkiem
    wiem ze kropka to zaznaczenie jak to wlutować (noobem nie jestem)

sprawdzalem pod dużą lupą czy wszystkie nogi połączone są dokładnie przylutowane
  • #14 7814539
    Mat_91
    Poziom 25  
    Nie no ok:) Nie chciałem Cię obrazić.
    Zwracam tylko na to uwagę bo czasami zdarza się ze kropki na obudowie są... 3 albo 4:| I tylko jedna jest minimalnie mniejsza/większa.
    Hmm skoro lutujesz hotem to może usmażyłeś układ na twardo?;p A tak na poważnie to może pomyliłeś kable w tej przejściówce którą robiłeś (chociażby linie MISO z MOSI)??
  • #15 7814615
    kingofspace7
    Poziom 20  
    sprawdzane 30 razy byly takim miernikiem za 10zł rosyjskim i patrzylem kiedy pika i bylo dobrze podłączone uzmazyć nie usmażyłem mam dobrą końcówkę i doslownie kilka sekund go lutowałem:D
  • #16 7815064
    mirekk36
    Poziom 42  
    Ocena: 2289
    To, że ktoś się pyta ciebie czy dobrze przylutowałeś procesor, czy zwróciłeś uwagę na kropkę itp wcale nie oznacza, że uznaje to za oznakę twojej wiedzy bądź niewiedzy, więc się tak nie unoś. Każdemu zdarza się popełnić błąd i źle polutować scalaka czy źle wykonać połączenia.

A skoro , jak sam piszesz własnoręcznie wykonałeś układ i polutowałeś procesor TQFP - to może oznaczać i oznacza niestety tylko jedno.....

......... albo źle polutowałeś albo źle wykonałeś połączenia pomiędzy programatorem i procesorem, czy też pomiędzy programatorem i komputerem. Tym bardziej, że sam robiłeś jeszcze przejściówki na kablu a dodatkowo masz tak długie kable.

Możesz sobie szukać tysiąc lat błędu gdzie indziej - a i tak na końcu jeśli go znajdziesz (czego ci życzę) to okaże się, że błąd twki w którymś z tych miejsc o których pisałem wyżej.
  • #17 7815193
    kingofspace7
    Poziom 20  
    ja się nie unoszę honorem. na tych kablach inna płytka działa wydaje mi się ze jest uszkodzona atmega jak myślicie dobrym pomysłem jest przejscie przerobienie układu na atmega 16?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z programowaniem mikrokontrolera Atmega8 za pomocą programatora STK200, otrzymując błąd identyfikacji ID:000000. W dyskusji poruszono kwestie związane z długością przewodów SPI, ustawieniami zegara, zasilaniem oraz poprawnością lutowania układu. Użytkownik potwierdził, że programator działał na dłuższych kablach, ale nie ustawił zegara. Zasugerowano sprawdzenie układu resetu oraz wymianę bufora na HCT. Użytkownik rozważa przerobienie układu na Atmega16, ponieważ podejrzewa uszkodzenie Atmegi8.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA