logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Różnice między przekładnikiem a przetwornikiem prądowym - przykłady i zastosowanie

ggmarszal 11 Mar 2010 11:06 3339 2
  • #1 7813527
    ggmarszal
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Witam!
    Jestem zielony z elektroniki. Mam pytanie, które dla większości z Was może okazać się głupie.
    Czym się różni przekładnik prądowy od przetwornika prądowego? Prosiłbym o wytłumaczenie na jakimś konkretnym przykładzie tak abym zrozumiał cel stosowania jednego i drugiego.
    Drugie pytanie dotyczy opisywania przetworników prądowych. Czym różni się przetwornik 1mV/A od przetwornika 3mV/A?
    Jak już wcześniej pisałem jestem zielony w tym temacie dlatego pytania mogą się okazać głupie.
  • #2 7813586
    kosmik903
    Poziom 17  
    Ocena: 29
    Witam,

Przekładnik:

Przekładnik prądowy przetwarza (zmniejsza, zwiększa) prąd płynący na wejściu przekądnika na prąd płynący na wyjścu, np:
    jeśli mamy przekładnik 10/1A to po podaniu na wejście 10A na wyjściu pojawi się 1A, przy podaniu 5A na wyjściu będzie 0,5A

Przetwornik:

Przetwornik to urządzenie, które "zmienia" jedną wartość fiziczną na drugą, np:
    przetwornik rezystancja - napięcie to urządzenie które po podaniu na wejście rezystancji podaje na wyjściu napięcie.

W twoim przypadku wygląda na to, że masz przetwornik prąd-napięcie w którym natężenie prądu 1A odpowiada podniu na wyjściu napięcia 1mV lub 3mV. tak więc przy 4A będziesz miał na wyjściu 4mV lub 12mV.

Mam nadzieję, że było to pomocne.
  • #3 7813739
    ggmarszal
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Aha, teraz rozumiem. Właśnie takiej odpowiedzi potrzebowałem. Dzięki za pomoc! Pozdrawiam
REKLAMA