logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dekoder MPEG-4 H.264 czy DVB-T2 do Cyfrowej Platformy TVP?

kult5 13 Mar 2010 15:19 1303 2
REKLAMA
  • #1 7823468
    kult5
    Poziom 21  
    Ocena: 39
    Witam
    Czytając wcześniejsze artykuły odniosłem wrażenie że do prawidłowego odbioru telewizji cyfrowej tvp potrzebny odbiornik z dekoderem bądź oddzielny dekoder formatu mpeg-4 dvbt-S2, jednak w ostatnich dniach wielokrotnie czytałem że potrzebny jest dekoder formatu mpeg-4 h.264
    Czy coś się w tej sprawie zmieniło? czy może h.264 to to samo co dvbt-s2?
    Wcześniej myślałem, że potrzebny będzie zakup dekodera ponieważ tv lcd nie posiadały dvbt-s2, a teraz juz nie wiem czy szukać odbiorników z dvbt-s2 czy z h.264 (takie są oferowane w sprzedaży)
    Czekam na wyjaśnienie tej drobnej aczkolwiek kosztownej kwestii:)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 7825047
    stolarek_1988
    Poziom 21  
    Ocena: 55
    Pytasz o zakodowaną platformę satelitarną czy naziemną telewizję cyfrową?
    Jeśli o wersję satelitarną, to na razie odpuściłbym temat, z racji bałaganu i braku dostępu do kart kodowych w NDS. Poza tym odbiorniki z tym systemem są bardzo trudno dostępne i drogie. Wygląda to tak, jakby nowy zarząd TVP planował zamknąć projekt platformy. Sprawa jest o tyle niejasna, że TVP być może zniknie z ASTRY i przeniesie się na 7.0E

DVB-T - telewizja naziemna
    DVB-S satelitarna
    DVB-S2 - satelitarna HD

o ile wiem dla DVB-T w Polsce jest zamieszanie ze standardem (jedni chcą MPEG-2, inni MPEG-4, ten drugi chyba wygrał), o tyle w DVB-S2 jest MPEG-4
  • #3 7825368
    telesat1
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 258
    Ten temat jest już na forum. Zamykam.
REKLAMA