Tak ja w temacie mam problem z wirusem. Wyskakuje ostrzeżenie z programu antywirusowego Avast że znaleziono wirusa i niezależnie co wybiorę (kwarantanna, usuń lub coś innego) ostrzeżenie wyskakuje ponownie. Wydaje mi się że już miałem podobny problem około rok temu lecz wtedy kuzyn zrobił z tym porządek. Teraz nie mogę zasięgnąć jego opinii i zwracam się o pomoc. próbowałem zrobić skana ComboFix-em lecz trzeba wyłączyć Avasta a ja nie wiem jaki byłby skutek.
To jest skan z OTL, zamieściłem dwa pliki ponieważ takie uzyskałem a że nie miałem wcześniej styczności z tym programem to nie wiedziałem który będzie pomocny.
Załączniki:
Extras.Txt(32.59 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
OTL.Txt(63 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
Kolobos mógłbyś trochę jaśniej? Pierwszy raz działam w programie Combofix i nie rozumiem połowy z tego co piszesz. W poprzednim poście kazałeś coś odinstalować i coś wkleić do OTL i tak zrobiłem. Potem zrobiłem skan Combofix-em jak poleciłeś i wysłałem loga. A reszty nie rozumiem. Nie wiem co to jest CFScript.txt, wpisałem w wyszukiwarce i nie znalazło takiego czegoś. I to co zamieściłeś w ostatnim poście te lokalizacje - nie wiem co mam z nimi zrobić. Jeśli mógłbyś to proszę o jakieś prostsze instrukcje.
Zrobiłem tak jak poleciłeś , Kolobos, w OTL wybrałem "Clean up" i zrestartował się komp a po włączeniu nie było już OTL anie ComboFix-a. Potem zrobiłem tym TFC i zno9wu się zrestartował ale nie zauważyłem żeby się coś zmieniło.
✨ Użytkownik zgłasza problem z wirusem Win32:Rootkit-gen(Rtk), który jest wykrywany przez program antywirusowy Avast, ale nie można go usunąć. W odpowiedzi na prośbę o pomoc, uczestnicy forum sugerują wykonanie skanów przy użyciu narzędzi takich jak Cureit, Malwarebytes (mbam) oraz ComboFix. Użytkownik jest instruowany, aby odinstalować niepożądane programy, takie jak BitTorrent DNA i DAEMON Tools Toolbar, oraz dostarczyć logi z OTL i ComboFix. Po kilku próbach i wskazówkach, użytkownik wykonuje zalecane kroki, co prowadzi do usunięcia wirusa i zakończenia problemu. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.