logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odzyskiwanie zdjęć odzyskanych w połowie (Recuva)

Axles 14 Mar 2010 11:40 9144 7
REKLAMA
  • #1 7827423
    Axles
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    Witam, przez przypadek skasowałem zdjęcia z karty pamięci które sądziłem że zrzuciłem na komputer, ale jak się okazało tak nie zrobiłem i co gorsza dowiedziałem się o tym później jak już kilka innych porcji zdjęć na karcie było zapisanych.
    Przeskanowałem kartę Recuva i część starych zdjęć (tych którę potzrebuję) mi odzyskał; część w Recuva widzę tylko miniaturki lecz już po skopiowaniu na PC i otwarciu jest 'podgląd niedostępny'; jeszcze inna część zdjęć które widzę w miniaturce w Recuva po skopiowaniu na PC jest możliwa tylko w części do otwarcia, pozostała część jest szara.
    Czy istnieje domowy sposób odzyskania tych zdjęć 'podgląd niedostępny' lub chociażby tych pół-szarych. Mam w posiadaniu HEX edytora - HxD lecz po otwarciu w nim pliku/plików są szeregi znaków z których ciężko coś odczytać a już nie mówię o naprawie. Proszę o pomoc, bo na forum nie znalazłem podobnego do mojego tematu, jedynie o odzysku z CD. Pozdrawiam

Edit: Chciałem dodać jeszcze, że pliki w Recuva których nie mogę odzyskać ('szare' albo 'podgląd niedostępny') mają przypis: ' Nie wykryto nadpisanych klastrów' więc chyba powinna być duża możliwość odzyskania ich, prawda?
  • REKLAMA
  • #2 7836402
    al777
    Poziom 27  
    Ocena: 83
    A może wypróbujesz PC Inspector Smart Recovery? Jest darmowy (więc nie stracisz na próbie) i podobno ma niezłą skuteczność w odzyskiwaniu danych typu "zdjęcia i filmy" z nośników wymiennych (piszę "podobno" bo sam jak dotąd nie miałem konieczności aby z niego korzystać).

[edit] Przy okazji napisz, czy spisał się lepiej czy gorzej niż Recuva - będziemy mieć skalę porównawczą.
  • REKLAMA
  • #3 7836536
    Axles
    Poziom 14  
    Tzn. napisze tak, dobry czas temu miałem sytuację podobną, musiałem odzyskać zdjęcia z karty pamięci i pendrive, testowałem z 10 programów czy to płatnych czy darmowych i najlepiej wg. mojego małego testu wypadła Recuva, dlatego używam tylko jej.
    Teraźniejsza sytuacja jest już taką po odzyskaniu zdjęć (części) a reszta to już pliki zdjęć z których muszę je wyciągnąć jakoś Hex Editorem
  • REKLAMA
  • #5 8254018
    Axles
    Poziom 14  
    Ale zdjęcia są odzyskane tyle że w połowie, sądzę że w Hex edytorze można je naprawić tylko trza mieć wiedzę jak a o taką chyba ciężko.
  • REKLAMA
  • #6 8254763
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    Z niczego nic nie naprawisz jeśli danych brak to ich nie stworzysz chyba że masz te dane.
  • #7 8318353
    pinacik
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    Witam!! Mama ten sam problem. Dałem dysk do serwisu, by postawili mi nowy system - mi wciąż wywalało błędy podczas instalacji. Gdy go odebrałem okazało się, że sformatowano mi wszystkie partycje. Dzięki RECUVA odzyskałem foty i też jest napisane, że so w 100% ok ale nie ma ich podglądu. Nie były nadpisane ani nic takiego . Widnieją w systemie jako normalne pliki z poprzednimi nazwami i lokalizacjami, lecz nie można ich odczytać. POMOCY!! Nie mogę niczym innym ich otworzyć ;-(
  • #8 9428834
    Axles
    Poziom 14  
    Temat zamykam bo niestety rozwiązania nie było, a przyszedł mail z elektroda by pozamykać tematy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik przypadkowo usunął zdjęcia z karty pamięci, które nie zostały wcześniej skopiowane na komputer. Po skanowaniu karty za pomocą programu Recuva odzyskał część zdjęć, jednak wiele z nich jest uszkodzonych, co objawia się brakiem podglądu lub częściowym otwarciem plików. Użytkownicy sugerują wypróbowanie innych programów do odzyskiwania danych, takich jak PC Inspector Smart Recovery oraz Testdisk. Istnieją również wątpliwości co do możliwości naprawy plików w edytorze HEX, ponieważ wymaga to specjalistycznej wiedzy. W końcu, temat został zamknięty z braku rozwiązania problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA