logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować generator wysokiego napięcia z trafopowielaczem z telewizora?

Quisch 16 Mar 2010 20:16 1857 11
REKLAMA
  • #1 7839135
    Quisch
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam
    Chcialbym skonstruować Generator Wysokiego Napiecia
    Mam trafopowielacz ze starego telewizora kineskopowego
    Wygląda on tak : Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Tak wiec mojim pytaniem jest to Czy z zastosowaniem tego
    trafopowielacza mozna stworzyć GWN
    Z gory dziekuje za odpowiedzi Smile
    Pozdrawiam Quisch
  • REKLAMA
  • #2 7839190
    darek_wp
    Poziom 28  
    Ocena: 193
    Z tego typu trafopowielaczami dość ciężko konstruuje się generatory WN. Lepiej poszukaj na początek trafa od starego TV najlepiej lampowego. Na takim trafo najłatwiej zacząć przygodę z GWN.
  • REKLAMA
  • #3 7839221
    Quisch
    Poziom 10  
    Acha czyli nie ma co cie z tym babrac tylko
    sprawic sobie inne trafo i gra gitara :)

Dziekuje
  • REKLAMA
  • #4 7841096
    trzaska456
    Poziom 17  
    Ocena: 133
    A bo to czemu? Z tego trafa wyciągnie się napięcie stałe koło 30kV mi udało się koło 70kV! Tylko nawijasz na rdzeniu drutem kilkanaście zwoji i przetwornice na NE555 lub lepiej ZVS. Dlatego bo wnętrze nie jest przystosowane do takich napięć. I masz generator WN
  • REKLAMA
  • #5 7842115
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2792
    trzaska456 napisał:
    A bo to czemu? Z tego trafa wyciągnie się napięcie stałe koło 30kV mi udało się koło 70kV! Tylko nawijasz na rdzeniu drutem kilkanaście zwoji i przetwornice na NE555 lub lepiej ZVS. Dlatego bo wnętrze nie jest przystosowane do takich napięć. I masz generator WN

OK, jeśli chcesz eksperymentowac z napięciem stałym.
  • #6 7842591
    trzaska456
    Poziom 17  
    Quisch nie napisał do czego chce do użyć a np: do generatorów marxa jest potrzebny prąd stały i innych, a jeśli chodzi o lampy plazmowe i tego typu zabawki to jest potrzebny prąd zmienny.
  • #7 7842970
    Quisch
    Poziom 10  
    A do zasilenia Generatora Van De Graffa ?
  • #8 7842991
    trzaska456
    Poziom 17  
    Prawidłowo zrobiony GVD powinien działać bez WN, ale jeśli już to tam są ładunki elektrostatyczne i może być wspomagany napięciem stałym.
  • #9 7980564
    DKrisX
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Witam, mam pytanie
    zrobiłem sobie taki układ i niewiem jak podłączyć ten transformator.
    Interesuje mnie też jak zmienia sie napięcie na wyjściu tego schematu ponieważ niewiem czy jest dobrze on zrobiony, niewiem jak to sprawdzić ;/

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #10 7981092
    elektryku5
    Poziom 39  
    Ocena: 1049
    Potencjometrami musisz wejść w rezonans trafa, a gdzie podłączyć trafo to masz wyraźnie napisane.(nawinięty kabel do opisanego odpowiednio złącza)
  • #11 7981220
    DKrisX
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    czyli pod te czarne kable podłączam wyjście od schematu ?
  • #12 7981274
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 529
    Regulamin - p.8.1, p.14, p.15 i p.16.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat budowy generatora wysokiego napięcia (GWN) z wykorzystaniem trafopowielacza ze starego telewizora kineskopowego. Odpowiedzi sugerują, że trafopowielacze z telewizorów CRT są trudne do użycia w takich projektach, a lepszym rozwiązaniem byłoby użycie transformatora z telewizora lampowego. Inny uczestnik dyskusji podaje, że możliwe jest uzyskanie napięcia stałego do 70 kV z tego typu transformatora, jednak wymaga to odpowiedniego nawinięcia drutu na rdzeniu oraz zastosowania przetwornicy, np. na NE555 lub ZVS. W kontekście zastosowania, użytkownik pyta o możliwość zasilenia generatora Van de Graaffa, na co odpowiada się, że powinien działać bez WN, ale może być wspomagany napięciem stałym. Pojawiają się również pytania dotyczące podłączenia transformatora i regulacji napięcia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA