logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wózek widłowy/paletowy/paleciak problem z opuszczaniem

marianpassat 16 Mar 2010 20:40 27975 4
REKLAMA
  • #1 7839326
    marianpassat
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Witam mam problem takiego typu że paleciak którego udało mi się kupić na złomie nie opuszcza na pusto natomiast gdy go załaduje albo poskacze po nim to zejdzie do końca. Paleciak podnosi dobrze i nie puszcza, podniosłem nim C 360 i nic się nie działo ( opuścił do końca). Dodam jeszcze, że rolki są bez łożysk, ale nie wiem czy był by to powód nie opuszczania. Gdy go pod pompuje i nacisnę rączkę to opuści na 1cm a dalej trzeba skakać lub pod coś go podstawić. Dodam jeszcze, że jak odkręcę korek od oleju to też podnosi a nie powinien puszczać powietrza? Jest to stary niemiecki paleciak chyba z 1978 roku i ma udźwig 2000kg. Postaram się zrobić mu kilka zdjęć i wystawie na elektrodę. Wdzięczny bym był jak by mi ktoś napisał jak zrobić mu taki gruntowny przegląd i za nie duże pieniądze.
  • REKLAMA
  • #2 7839764
    zbigniew125
    Poziom 24  
    Ocena: 398
    Witam Musialbyś wyczyścić wszystkie zaworki [ uwaga na sprężynki ] , wymienić olej , bo może byc w nim woda lub jest bardzo gęsty , wyczyść zbiornik na olej . Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 8389259
    presmen74
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Kolego z twojego opisu wnioskuje że paleciak jest zapieczony na sworzniach wahaczy, trzeba rozebrać i wyczyścić nasmarować i złożyć . Dodam że jest to częsty problem z paleciakami które stały długo nie używane pod chmurką . Co do agregatu to wyciąg tłoczysko, tłoczek ten ze sprężyną oraz zaworki ale tu zalecana ostrożności żeby coś nie wystrzeliło np sprężynka i zapamiętaj w jakiej kolejności te elementy zaworków są ułożone, chyba że będziesz tam miał zawór zespolony wtedy spoko. Agregat przepłukaj ropą lub benzyną , przedmuchaj sprężonym powietrzem zalej olej hydrauliczny, ja leje velol 19 nie mam problemów z gęstnieniem w zimie.
  • REKLAMA
  • #4 14302605
    beti267
    Poziom 1  
    Ocena: 4
    Witam. Mam problem z opuszczeniem paleciaka ręcznego. Czy ktoś może powiedzieć w czym może problem?
  • #5 15352298
    darek109
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    Problemem może być zła regulacja dźwigni sterującej zaworem wózka ( źle wyregulowany łańcuszek łączący dźwignie opuszczania z zaworem sterującym ).
    Wewnątrz dyszla w wózku paletowym znajduje się pręt metalowy zakończony łańcuszkiem we śruba.
    Problemem może być również zbyt gęsty olej ( szczególnie podczas pracy w niskich temperaturach ).
    Może być również uszkodzony zawór opadania wewnątrz siłownika paleciaka.

Mogą być zatarte dźwignie/sworznie w układzie jezdnym, wtedy paleciak ma problem z opuszczaniem.
REKLAMA