logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regulacja obrotów wentylatora nawiewu w Renault - jak to naprawić?

PawelSki99 17 Mar 2010 18:02 1626 6
  • #1 7843365
    PawelSki99
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam mam problem z ogrzewaniem w samochodzie> Niedawno kupiłem auto marki renault w którym był problem z nawiewem a mianowicie wentylator nawiewu caly czas pracuje na najwyzszych obrotach po wglebieniu sie w szcególy jego pracy okazalo sie ze ktos wyciął jego sterowanie i podłączył "na krótko" czy jest mozliwosc wstawienia jakiegos regulatora napiecia aby mozna bylo zmniejszac jego obroty ?? jesli tak to co najlepiej zastosowac
  • #3 7843426
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 7849267
    scotch
    Poziom 28  
    Ocena: 148
    Motronic nie chcę podważać twojej wiedzy jak i umiejętności .Nie siedzę zbyt mocno w elektronice samochodowej . Popytałem więc znajomych którzy twierdzą iż wspomniany silnik ma moc 15-20W .Daje nam to ok 1,2 - 1,7 A.Z tego co wiem w autobusach w nagrzewnicach siedzą silniki 7W/24V ( prąd znamionowy 0,32 A ) osobiście widziałem .Nie wiem skąd 15 A co daje 180 W.Gdzie są montowane takie silniki ? Kolega PawelSki99 też zrobił błąd nie pisząc konkretnego modelu , domyślnie przyjąłem ,że to samochód osobowy .
  • #5 7849317
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 7849320
    PawelSki99
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    tak jest to samochód osobowy a dokladniej renault safrane
  • #7 7849421
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z wentylatorem nawiewu w samochodzie Renault Safrane, który działa na najwyższych obrotach z powodu usunięcia oryginalnego sterowania. Prosi o pomoc w znalezieniu rozwiązania, które pozwoli na regulację obrotów wentylatora. W odpowiedziach sugerowane są różne układy elektroniczne, w tym LM317, jednak pojawiają się wątpliwości co do ich zastosowania ze względu na wysokie zapotrzebowanie prądowe silnika wentylatora, które może wynosić od 10A do 15A. Użytkownicy wskazują na potrzebę zastosowania odpowiednich tranzystorów mocy oraz przekaźników w celu prawidłowej regulacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA