logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio się włącza ale nic nie słychać Ford MK3 6000cd

Tech-Lak 21 Mar 2010 12:42 4782 8
REKLAMA
  • #1 7860525
    Tech-Lak
    Poziom 2  
    Kupiłem przed trzema dniami samochód Ford mondeo z 2003 roku. JEst tam zainstalowane radio 6000CD. po włączeniu go, normalnie się załącza ale niestety nic nie słychać. Wyciągałem je, odłączałem od zasilania, wklepywałem na nowo kod i nadal nic. Kości są dobrze podpięte i całą reszta na oko wszystko gra. Czy moze ktoś mi powiedzieć co mogło się wydażyć? MOje przypuszczenie jest takie że samochód miła totalnie wyczerpany akumulator i "fachowiec" który go odpalał użył "matki" do rozruchu. Być moze poszło zbyt duze napięcie na nie?
  • REKLAMA
  • #2 7860601
    jacekkk69
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    A czy w coś słychać, szum czy trzaski? Mogły końcówki mocy przepalić się.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 7860740
    fabi
    Spec od car audio
    Ocena: 193
    Często uszkadza się eeprom procesora przy zaniku zasilania radia. Przeprowadź test toru audio wciskając jednocześnie klawisze 3 i 6, podczas testu można regulować głośność. Jeśli test jest poprawny, to winny jest procesor i trzeba go przeprogramować.
  • #4 7860857
    Tech-Lak
    Poziom 2  
    JAcekkk69 Niestety nic nie słychać.
    Fabi- Zrobiłem test i wypadł negatywnie. Nic kompletnie nie słychać. Więc moge śmiało przypuszczać że dowymiany jest końcówka mocy? Chciałbym jeszcze wiedzieć gdzie mogę to zrobić i ile moze to kosztować? Dziekuję z góry.
  • REKLAMA
  • #5 7860906
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3626
    Końcówki obudzone? Sygnał audio do nich dociera?
  • #6 7861072
    Tech-Lak
    Poziom 2  
    Błazej.... szczerze, to nie ma pojęcia. NIe jestem elektronikiem, dlatego kieruje sie do was o pomoc :)
  • #7 7862127
    jacekkk69
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Jeśli to nie końcówki to może być procesor. Radio przeszło w tryb "mute" i należałoby ponownie zaprogramować procesor. Podobny przypadek kiedyś miał kolega, jednak z tego co pamiętam bardzo długo szukał zakładu który wykonałby taką usługę. Nie każdy chce się tego podjąć.
  • REKLAMA
  • #8 7862152
    Tech-Lak
    Poziom 2  
    A servic Forda nie wykonuje takich usług?
  • #9 7862183
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3626
    Lepiej zanieś to radio do jakiegoś serwisu rtv lub znajdź speca od radioodbiorników samochodowych. Serwis aut albo się nie podejmie, albo skroją cię za to, że sami gdzieś to radio oddadzą.
    W Opolu jest kilka miejsc. Zawsze też możesz się wybrać w niedzielę na giełdę do Wrocławia (chyba tam jeszcze coś z niej zostało).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z radiem Ford 6000CD w samochodzie Ford Mondeo z 2003 roku, które po włączeniu nie wydaje dźwięku. Po próbie resetowania radia i sprawdzeniu połączeń, użytkownik podejrzewa uszkodzenie końcówki mocy lub procesora, zwłaszcza po wcześniejszym rozruchu z użyciem "matki". Inni uczestnicy dyskusji sugerują przeprowadzenie testu toru audio oraz sprawdzenie, czy sygnał audio dociera do końcówek mocy. W przypadku dalszych problemów zaleca się skontaktowanie z serwisem RTV lub specjalistą od radioodbiorników samochodowych, ponieważ serwisy samochodowe mogą nie podejmować się takich napraw.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA