logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować ErrorProvider dla TextBox i ComboBox w C#?

robcio_89 22 Mar 2010 22:26 1849 4
REKLAMA
  • #1 7867941
    robcio_89
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    witam
    mam zadanko do zrobienia z errorprovider
    mam na formatce TExtBoxa a nizej pare ComboBoxów i innych TextBoxow
    zadanie polega na tym ze po zostawieniu pustego pola w tym TextBoxie albo wpisaniu czegos innego niz cyfra wyskakuje nam errorprovider ktory blokuje zamkniecie programu i mozliwosc klikania na innych elementach. Doszedlem do tego ze po zostawieniu pustego txtBoxa blokuje nam sie wszystko...ale nie wiem jak ustawic pozostale parametry (tj pojawianie sie errora po wisaniu litery, itp) a takze nie wiem jak ikona od errorprovider ma zniknac gdy w pusty textBox wpisze jakas liczbe

prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 7868853
    marcinj12
    Poziom 40  
    Ocena: 250
    Hej!
    Masz kilka możliwości obsługi errorprovider'a.
    Możesz podpiąć się pod zdarzenie Validating() kontrolki - aktywne po wyjściu focusa poza kontrolkę. Tu możesz ustawiać/kasować błąd.
    Ja najchętniej piszę osobną metodę bool Walidacja(), w której sprawdzam "hurtowo" wszystkie kontrolki na formie które mają obsługiwać sprawdzanie błędów. Od jej wyniku uzależniam przejście dalej (np. zamknięcie formy).
    Przykład obsługi tdla textboxa tbDostawca jest taki (Strings.xxx to komunikaty zaszyte w zasobach, a zmienna ret jest rezultatem metody walidacja):

Kod: C#
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
  • REKLAMA
  • #3 7869111
    arnoldziq
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 299
    Proszę, zgodnie z regulaminem pkt 11.1, o usunięcie słowa PROBLEM z tytułu.
  • REKLAMA
  • #4 9228480
    wickerman
    Poziom 10  
    A mógłby ktoś sprecyzować jak dokładnie wygląda kod odpowiedzialny za wyłączenie ikony error providera. Dokładnie chodzi mi o sytuację, kiedy wpisujemy do TB błędne dane - ErrorProvider blokuje, następnie poprawiamy dane na poprawne - ikona errorprvidera znika.
  • #5 9228621
    marcinj12
    Poziom 40  
    Ocena: 250
    Aby usunąć błąd z jednej kontrolki, ustawiasz pusty komunikat błędu i ikona error providera znika:

Czyli najprostsza całość wygląda tak:

Chyba że chcesz wyczyścić wszystkie błędy danego error providera i powiązanych z nim kontrolek, wtedy:
REKLAMA