logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Literatura dotycząca teorii budowy i działania monitorów komputerowych

wlodekmc 16 Sty 2003 09:18 4370 18
REKLAMA
  • #1 82851
    wlodekmc
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Witam

Może któryś z kolegów wie gdzie można zdobyć ( kupić ) literaturę dotyczącą teorii budowy i działania monitorów komputerowych. 8)

Włodek
  • REKLAMA
  • #2 82866
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    Poszukaj w necie KNIGI PO REMONTU, po polsku nie spotkałem się z taką książką, polecam lekturę Serwisu Elektroniki.
  • #3 82972
    wlodekmc
    Poziom 14  
    Dzieki za informacje.

Włodek
  • #5 83012
    wlodekmc
    Poziom 14  
    Byłbym BARDZO WDZIĘCZNY.

Znalazłem tylko teksty jak naprawiać samochody. A nie o to mi chodziło.

Włodek :D
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #10 83457
    deliberabundus
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    Ja bym prosił o podzielenie i umieszczenie na forum. :)
  • #11 83468
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    To jest wydanie sprzed kilku lat, mocno nieaktualne, opisane są monitory przeważnie 14-calowe. Może ktoś ma coś nowszego?
  • #16 85237
    wlodekmc
    Poziom 14  
    Bardzo, bardzo dziękuję.

Cieszy mnie, że nie tylko ja poszukuję informacji.

Pozdrawiam

Włodek :lol:
  • #17 85242
    deliberabundus
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    Ciężko o dobrą literaturę ostatnio. Mówiąc ogólnie.

A napraw RTV to w technikum raczej nie uczą (chyba, że coś niecoś na warsztatach).
  • #18 85335
    techrys
    Poziom 28  
    Ocena: 59
    Poza tym wiedza (czyt. książki) nie dość że nie ma, to jeszcze w naszym kraju kosztuje gruuuubą kaskę, gdyby nie czasopisma i własna dłubanina na żywym organizmie, człek byłby zdany nie wiem na co...
  • #19 85350
    wlodekmc
    Poziom 14  
    Żywy organizm, żywym organizmem, ale co zrobić jak ten organizm nieco zdechł, a szukanie informacji w sieci to tak jak przysłowiowej igły w stogu siana.
    Przykładowo, do procesora monitora podłączony jest rezonator kwarcowy.
    Wiadomo do czego on tam jest, ale czy na jego wyprowadzeniach można stwierdzić impulsy czy też nie. Tester TTL wykazuje tylko Hi, ale przecież może on wygaszać drgania generatora.
    Poszukiwanie w sieci aplikacji do tego procesora nie powiodło się.
    Napis na nim wygląda następująco:

AcerPerAP3509M
    TSC51C1TOC12CA

Przy okazji może któryś z Kolegów coś by na ten temat wiedział.

Wracając do literatury, to w czasach w których zacząłem moją przygodę z elektroniką, z literaturą było może nie najlepiej ale można było coś poszukać ( były to czasy lamp elektronowych i początki tranzystorów ).
    Teraz jest kompletne i do tego muliste dno.

Włodek

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano literatury dotyczącej teorii budowy i działania monitorów komputerowych, zwłaszcza w języku polskim, jednak dostępność takich materiałów jest ograniczona. Wskazano na rosyjskojęzyczne źródła, w tym teksty spakowane do udostępnienia oraz link do strony z dokumentacją (http://rv6llh.rsuh.ru/CP.htm). Udostępniono fragmenty obszernej, choć nieaktualnej literatury opisującej głównie monitory 14-calowe. Dyskusja podkreśliła trudności w zdobyciu aktualnej i dobrej jakości literatury technicznej w Polsce, zwłaszcza dotyczącej napraw RTV i monitorów. Poruszono także zagadnienie rezonatora kwarcowego podłączonego do procesora monitora, z oznaczeniem AcerPerAP3509M TSC51C1TOC12CA, oraz problem z brakiem dostępnych aplikacji i dokumentacji do tego procesora. Ogólnie, wiedza teoretyczna i praktyczna w tym zakresie jest trudna do pozyskania, a dostępne materiały często są przestarzałe lub kosztowne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA