logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie funkcje oferuje dekoder Datcom 2200S? Możliwość zmiany softu?

faziuazi 10 Sie 2004 01:04 12775 16
REKLAMA
  • #1 785842
    faziuazi
    Poziom 11  
    Witam
    Dostałem tanio nowy dekoder Datcom 2200S, ten który rozprowadza O Rydzyk :)

Przy pomocy diseqc bez problemu równocześnie odbieram sygnała Hot Bird oraz Astra.
    Jednak czy ktoś wie, czy można zmusić ten dekoder do "czegoś więcej"? :) Ma wejście na kartę, co mogę dzięki temu uzyskać?
    Jest dodatkowy port aby podłączyć go do komputera, więc czy możliwa jest jakaś zmiana softu, czy tylko update?
    Czy można wyłączyc powitalne logo tv trvam na początku?

Będę wdzięczny za wszystkie odpowiedzi
    pozdrawiam

PS
    Słyszałem plotki, że tvn można będzie odbieraż przez dekoder cyfrowy po jednorazowym wykupieniu jakiejś karty. Czy to tylko plotki?
  • REKLAMA
  • #3 947337
    Tomy_m
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    Polecam moją stronkę ... www.2200.prv.pl , pewnie się ucieszysz ... uważaj na głowę nie rozbij o sufit jak będziesz podskakiwał ... a razie problemów pisz na mój adres lub tutaj to Ci pomogę ! :-)
  • #4 947655
    faziuazi
    Poziom 11  
    no proszę proszę 8O
    Po tylu miesiącach jest szansa że coś z niego wyduszę 8)

Szkopuł w tym że lutownica mi wybitnie w ręce nie leży, będe musiał znaleźc chętnego do tej płytki.

A może bys tak kilka elementów takiego zestawu wystawił na allegro w przystępnej cenie? :wink:
  • REKLAMA
  • #5 964385
    Tomy_m
    Poziom 16  
    .... chodzi Ci o JTag'a PATEL którego tam przesdstawiłem ... juz chyba prosciej nie można tego ustrojstwa zrobić ... na Allegro szukaj po prostu JTag'a do PIONIERÓW i przerób go zgodnie z opisem dostępnym na stronie w postaci pliku DOC :-) Ja nie jestem typem handlarza :-)
  • #6 964565
    faziuazi
    Poziom 11  
    Mam jeszcze kilka wątpliwości.
    Na tej stronie pisze że trzeba posiadać DATCOM 2200S wersja z procesorem Texas Instrumens. Gdzie mogę sprawdzić wersję tego procesora?
    Pisze również że trzeba mieć JTag w systemie PATEL. Czy taki gotowy kupiony na allegro będzie ok? Np. tu
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=34416496

Będę wdzięczny za odpowiedź :)
  • #7 979383
    Tomy_m
    Poziom 16  
    Procesor można poznać po napisie na obudowie tego elementu ... ten największy układ to właśnie porcesor ... powinno tam być Texas Instrumens lub TI lub coś w tym stylu (są jescze tylko tunery na FUJI) ... Tak ten PATEL który jest na Allegro to własnie taki JTag jaki potrzebujesz :-)
  • #8 984599
    faziuazi
    Poziom 11  
    hej mam jeszcze pytanie:
    na procesorze są takie napisy:
    DSP
    TMP320AV7111GFN
    AD
    37ZBZZ3
    3

W żadnym wypadku nie przypomina mi to napisu Texas bądź Fuji :)
    Czy mam po co się zabierać za przeróbkę?
    Jeżeli tak, to te 2 rezystory które trzeba wylutować nie są i nie będa już potrzebne?

pzodrawiam
  • REKLAMA
  • #9 986107
    Jacu$
    Poziom 27  
    Ocena: 26
    Z napisów jednoznacznie wynika, że jest to Texas Instrumets - jak żywy!
  • #10 986679
    faziuazi
    Poziom 11  
    Dzięki za odpowiedź. Ale po czym wnioskujesz, po literce T? :D
  • Pomocny post
    #11 1084087
    Tomy_m
    Poziom 16  
    To procesor TEXAS INSTRUMENS ... wic możesz przerabiać tak jak to opisałem ...rezystory SMD jeżeli tam będą to je usuń ... nie będą do niczego potrzebne w przyszłości , bez obaw.
  • #12 6315027
    leszekkpl
    Poziom 11  
    Ocena: 20
    Posiadam również odbiornik od Rydzyka :) z procesorem:
    DSP
    TMX320AV7111GFN
    AD
    24ZBJL3
    1
    i mam pytanie czy jest to Texas bądź Fuji? czy da się go przerobić tak w/w postach?
    Z góry dzięki za odpowiedź.
  • #14 8483704
    abik
    Poziom 15  
    Ocena: 31
    Mam pytanie: gdzie można zdobyć programy potrzebne do przeróbki tego tunera DATCOM 2200S. Chodzi mi o program do fleszowania pamięci, soft VOLGA i lista kanałów. Bo te linki na tych stronach podanych powyżej w poście powyżej są już niestety nieaktywne. Wiem że temat jest stary ale dużo ludzi ma jeszcze takie tunerki i chciałoby je przerobić....
  • REKLAMA
  • #16 8486808
    abik
    Poziom 15  
    Ocena: 31
    Dzięki za link. Problem w tym że w katalogu programu GSP brak jest softu o nazwie "8.32_soft_S19.s19" który trzeba wgrać do tunera. Do tego opis przeróbki dekodera zawarty w pliku "opis trwam do datcoma.pdf" jest zabezpieczony hasłem którego ja nie znam...
  • #17 8487029
    telesat1
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 258
    Regulamin p.8.3, 14, 16. Zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Dekoder Datcom 2200S umożliwia odbiór sygnałów satelitarnych z Hot Bird i Astra za pomocą przełącznika DiSEqC. Posiada wejście na kartę oraz port do podłączenia do komputera, co sugeruje możliwość aktualizacji oprogramowania (softu). W dyskusji poruszono temat przeróbek sprzętowych i programowych, w tym wymiany softu na wersję VOLGA oraz modyfikacji za pomocą interfejsu JTAG (np. JTag PATEL). Kluczowym elementem jest procesor Texas Instruments (TI), którego obecność można potwierdzić po oznaczeniach na układzie scalonym (np. TMP320AV7111GFN). Usunięcie rezystorów SMD jest częścią przeróbki umożliwiającej wgrywanie alternatywnego softu. Dostęp do programów i opisów przeróbek bywa utrudniony z powodu nieaktywnych linków i zabezpieczeń hasłowych. Pojawiły się również pytania o możliwość wyłączenia powitalnego logo TV Trwam oraz o dostęp do kanału TVN przez dekoder po wykupieniu karty, jednak brak jednoznacznych potwierdzeń. Ogólnie dekoder można rozbudować o dodatkowe funkcje poprzez modyfikacje sprzętowe i softwarowe, ale wymaga to specjalistycznej wiedzy i odpowiednich narzędzi.
REKLAMA