Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

router D-link 604 internet radiowy LAN brak internetu

hellmartin 27 Mar 2010 10:52 3077 7
  • #1
    hellmartin
    Level 10  
    Właśnie dostałem router Dlink-604 i zamierzam nim połączyć 3 kompy. Po spędzeniu wieczoru na konfiguracji doszedłem do momentu w którym z kompa nr1 widać pozostałe kompy w otoczeniu sieciowym jednak nie można się do nich dostać oraz jest na nim internet. Komp nr2 i nr3 widzą kabel i nic poza tym... nie ma kompów w otoczeniu sieciowym ani dostępu do internetu.
    Jak trzeba skonfigurować ten router ewentualnie pozostałe kompy tak żeby utworzyć z nich LAN i żeby z każdego był dostęp do internetu?

    P.S. Mogę dołączyć screeny i dane pozostałych kompów w razie czego. Jestem przy kompie cały czas.
  • #2
    Karolo MPower
    Level 30  
    Od jakiego dostawcy masz net?
  • #3
    hellmartin
    Level 10  
    mam ustawienia IP, Maski, Bramki i 2 DNSy. Poza tym mam IP stałe. Nie chciał bym wymieniać firmy z nazwy z wiadomych powodów.
  • Helpful post
    #4
    witux
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Ta sama pula adresów IP, grupa robocza oraz udostępnione zasoby i przy ustawieniach domyślnych routera powinno działać.
    Możesz wkleić co pokazuje ipconfig /all każdego z komputerów.
  • #5
    hellmartin
    Level 10  
    hmm niekoniecznie bo na tym kompie z którego właśnie piszę jest win7 i nie mogę znaleźć czegokolwiek przypominającego ipconfig /all
    z pozostałych mogę zapodać ale trochę to potrwa.
    z kompa nr1(win7) mogę dać screena z ustawienia polaczenia sieciowego-> szczegóły itd...

    Dodano po 1 [godziny] 16 [minuty]:

    router D-link 604 internet radiowy LAN brak internetu

    router D-link 604 internet radiowy LAN brak internetu

    router D-link 604 internet radiowy LAN brak internetu

    router D-link 604 internet radiowy LAN brak internetu


    kilka screenów z aktualnymi ustawieniami
    1ss ipconfig /all z kompa nr2 (winXP)
    2ss szczegóły połączenia z kompa nr1 (win7)
    3ss i 4ss ustawienia routera
  • Helpful post
    #6
    piterus99
    Level 43  
    1 komp przestaw na automat(brak bramy) - ten z pierwszego screenu z karta sieciowa nazwana "lol"...
    Router ustawiony poprawnie.
    "Siódemka" też, powinien na niej działać Internet. Zobacz czy ping 192.168.0.1 idzie.
    Jak nie możesz znaleźć wiersza polecenia to w menu start wpisz sobie albo Wiersz poleceń albo cmd albo wciśnij kombinacje win+r i tam wpisz cmd
  • #7
    hellmartin
    Level 10  
    Na automacie zupełne zero...popularne "nie będzie niczego" na kompie z "lol"
    próbowałem już wczoraj...
    chyba ze trzeba 5x zrestartować wina żeby załapał.
    A w obecnym formacie na kompie z win7 widzę pozostałe 2 kompy z XP ale nie mogę się do nich stąd dostać (napisane że nie podłączony jest komp)
    Na kompie z win7 właśnie piszę więc na nim jest imo OK

    aha na automacie IP przybiera coś w stylu 169. ... i wyświetla że brak połączenia lub ograniczenie szybkości.

    próbowałem już wcześniej na 192.168.0.1 itd - lipton
    próbowałem na 10.0.0.1 itd - lipton
    dziwne jedynie było to że gdy usunąłem z zakładki WAN w routerze wszystkie wcześniej wpisane numerki(IP,maske podsieci,bramke,2DNSy) to internet na tym kompie działał dalej.
    MOże coś pokombinować z adresami MAC tak żeby router przyznawał odpowiednie IP odpowiednim kompom zawsze te same a na nich ustawić dane IP.
    Nie wiem tylko jak to zrobić.
    Czy w menadżerze urządzeń przy "adres fizyczny vel. sieciowy" ma być ustawione Nieobecna czy przełączyć na to puste pole(jeśli tak to co tam wpisać) wszystkie 3 karty sieciowe obsługują 10/100 Mbps tak jak i router.
  • #8
    hellmartin
    Level 10  
    uff Udało się.
    Dzięki wszystkim za pomoc. Okazało się, że tak jak przeczytałem na innym forum ważne są standardy zagniatania wtyczek (czyli ja miałem tak i nie działało na kablu 10metrów,UTP-> przykładowo biało-pomarańczowy,pomarańczowy,biało-niebieski,niebieski,biało-zielony,zielony,biało-brązowy,brązowy, oczywiście obie wtyczki tak samo,bo kabel straight,
    jednak standard czyli biało-pomarańczowy,pomarańczowy,biało-zielony,niebieski,biało niebieski,zielony,biało-brązowy,brązowy działa bez zarzutu). Router załapał pięknie na automacie. Ip rozdaje za pomocą DHCP czyli w strefie LAN IP są dynamiczne.
    Temat zamykam.