logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

router D-link 604 internet radiowy LAN brak internetu

hellmartin 27 Mar 2010 10:52 3227 7
REKLAMA
  • #1 7885349
    hellmartin
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Właśnie dostałem router Dlink-604 i zamierzam nim połączyć 3 kompy. Po spędzeniu wieczoru na konfiguracji doszedłem do momentu w którym z kompa nr1 widać pozostałe kompy w otoczeniu sieciowym jednak nie można się do nich dostać oraz jest na nim internet. Komp nr2 i nr3 widzą kabel i nic poza tym... nie ma kompów w otoczeniu sieciowym ani dostępu do internetu.
    Jak trzeba skonfigurować ten router ewentualnie pozostałe kompy tak żeby utworzyć z nich LAN i żeby z każdego był dostęp do internetu?

P.S. Mogę dołączyć screeny i dane pozostałych kompów w razie czego. Jestem przy kompie cały czas.
  • REKLAMA
  • #2 7885562
    Karolo MPower
    Poziom 30  
    Ocena: 95
    Od jakiego dostawcy masz net?
  • REKLAMA
  • #3 7885926
    hellmartin
    Poziom 11  
    mam ustawienia IP, Maski, Bramki i 2 DNSy. Poza tym mam IP stałe. Nie chciał bym wymieniać firmy z nazwy z wiadomych powodów.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 7886037
    witux
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 251
    Ta sama pula adresów IP, grupa robocza oraz udostępnione zasoby i przy ustawieniach domyślnych routera powinno działać.
    Możesz wkleić co pokazuje ipconfig /all każdego z komputerów.
  • #5 7886053
    hellmartin
    Poziom 11  
    hmm niekoniecznie bo na tym kompie z którego właśnie piszę jest win7 i nie mogę znaleźć czegokolwiek przypominającego ipconfig /all
    z pozostałych mogę zapodać ale trochę to potrwa.
    z kompa nr1(win7) mogę dać screena z ustawienia polaczenia sieciowego-> szczegóły itd...

Dodano po 1 [godziny] 16 [minuty]:

kilka screenów z aktualnymi ustawieniami
    1ss ipconfig /all z kompa nr2 (winXP)
    2ss szczegóły połączenia z kompa nr1 (win7)
    3ss i 4ss ustawienia routera
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 7886423
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 328
    1 komp przestaw na automat(brak bramy) - ten z pierwszego screenu z karta sieciowa nazwana "lol"...
    Router ustawiony poprawnie.
    "Siódemka" też, powinien na niej działać Internet. Zobacz czy ping 192.168.0.1 idzie.
    Jak nie możesz znaleźć wiersza polecenia to w menu start wpisz sobie albo Wiersz poleceń albo cmd albo wciśnij kombinacje win+r i tam wpisz cmd
  • #7 7886499
    hellmartin
    Poziom 11  
    Na automacie zupełne zero...popularne "nie będzie niczego" na kompie z "lol"
    próbowałem już wczoraj...
    chyba ze trzeba 5x zrestartować wina żeby załapał.
    A w obecnym formacie na kompie z win7 widzę pozostałe 2 kompy z XP ale nie mogę się do nich stąd dostać (napisane że nie podłączony jest komp)
    Na kompie z win7 właśnie piszę więc na nim jest imo OK

aha na automacie IP przybiera coś w stylu 169. ... i wyświetla że brak połączenia lub ograniczenie szybkości.

próbowałem już wcześniej na 192.168.0.1 itd - lipton
    próbowałem na 10.0.0.1 itd - lipton
    dziwne jedynie było to że gdy usunąłem z zakładki WAN w routerze wszystkie wcześniej wpisane numerki(IP,maske podsieci,bramke,2DNSy) to internet na tym kompie działał dalej.
    MOże coś pokombinować z adresami MAC tak żeby router przyznawał odpowiednie IP odpowiednim kompom zawsze te same a na nich ustawić dane IP.
    Nie wiem tylko jak to zrobić.
    Czy w menadżerze urządzeń przy "adres fizyczny vel. sieciowy" ma być ustawione Nieobecna czy przełączyć na to puste pole(jeśli tak to co tam wpisać) wszystkie 3 karty sieciowe obsługują 10/100 Mbps tak jak i router.
  • #8 7892291
    hellmartin
    Poziom 11  
    uff Udało się.
    Dzięki wszystkim za pomoc. Okazało się, że tak jak przeczytałem na innym forum ważne są standardy zagniatania wtyczek (czyli ja miałem tak i nie działało na kablu 10metrów,UTP-> przykładowo biało-pomarańczowy,pomarańczowy,biało-niebieski,niebieski,biało-zielony,zielony,biało-brązowy,brązowy, oczywiście obie wtyczki tak samo,bo kabel straight,
    jednak standard czyli biało-pomarańczowy,pomarańczowy,biało-zielony,niebieski,biało niebieski,zielony,biało-brązowy,brązowy działa bez zarzutu). Router załapał pięknie na automacie. Ip rozdaje za pomocą DHCP czyli w strefie LAN IP są dynamiczne.
    Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik skonfigurował router D-Link 604, aby połączyć trzy komputery, jednak napotkał problemy z dostępem do internetu i widocznością komputerów w sieci lokalnej. Po wymianie informacji o ustawieniach IP, maskach, bramkach i DNS, zasugerowano, aby wszystkie komputery miały tę samą pulę adresów IP oraz grupę roboczą. Użytkownik miał trudności z odnalezieniem polecenia ipconfig /all w systemie Windows 7, a także z automatycznym przydzielaniem adresów IP. Ostatecznie problem został rozwiązany poprzez poprawne zagniatanie wtyczek kabla sieciowego oraz ustawienie routera na automatyczne przydzielanie adresów IP za pomocą DHCP.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA