logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować D-Link DI-604 dla 3 komputerów w sieci kablowej?

adziksfd 31 Paź 2010 23:58 1651 7
REKLAMA
  • #1 8687395
    adziksfd
    Poziom 2  
    Witam wszystkich!
    Jestem tutaj nowy, ale mimo braku rejestracji często szukałem porady na Waszym forum.

Mam sprawę.

Jest mieszkanie - są 3 komputery. Dostawca neta to kablówka.

Jeden komputer podłączony jest z modemem za pomoca USB i internet smiga aż miło.

Kolejny komputer był podłączony za pomocą kabla sieciowego, do karty sieciowej.
    Jednak nadszedł czas aby podłączyć do sieci 3ci komputer. Załatwiłem routera - dlink DI604.

Komp podłaczany przez USB został tak jak był. Natomiast komp nr 2 podłączyłem przez routera i internet śmiga [poustawialem te wszystkie IP itd, to co bylo w instrukcji napisane].

Nastepnie do routera podpiąłem 3ciego kompa. Internet działał po czym przestał i nie chce się połączyć.

Pytanie - czy na 3cim kompie też muszę ustawiać takie same parametry jak na tym drugim? Tez musze konfigurowac TCP/IP ??

Bo bez konfiguracji, po prostu podpiąłem kompa przez kabel sieciowy i neta wykrył a po jakimis czasie net nie hulał.

Co moze byc nie tak?

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 8687426
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1530
    Najprościej chyba będzie jak
    - wyłacz DHCP server w routerze
    - ustaw ręcznie IP adresy w komp2 i komp3. Każdy IP adres komputera musi być unikalny (komputery nie mogą mieć tego samego IP adresu).
  • REKLAMA
  • #3 8687438
    adziksfd
    Poziom 2  
    Zainstalowałem wszystko wg tej instrukcji z www dlinka:

"podłączamy router do zasilania i wpinamy w pierwszej fazie kabel z modemu do portu wan, natomiast do portu 1 komputer - do którego wcześniej był podłączony modem.
    następnie wchodzimy we właściwości "moje miejsca sieciowe", klikamy prawym przyciskiem myszy na "połączenie lokalne" i wybieramy właściwości. następnie wybieramy właściwości protokołu internetowego tcp/ip i wprowadzamy adresy:
    adres ip: 192.168.0.4
    maska: 255.255.255.0
    brama: 192.168.0.1
    podstawowy dns: 194.204.159.1
    alternatywny dns: 194.204.152.34
    klikamy dwa razy na "ok"
    otwieramy przeglądarkę i wchodzimy na stronę konfiguracyjną routera: http://192.168.0.1
    login: admin
    hasło: puste
    kolejno przechodzimy do zakładki: home>wan i naciskamy przycisk clone mac address.
    po tej czynności dostęp do internetu będzie możliwy."

I na tym komp2 działał necik, na komp3 też. Ale potem wyłączylismy komputery, wieczorem Panna włączyła kompy posiedziala troche na necie i na komp3 padł net...

Dodam, że pierwszy raz "bawie" sie w routery wiec łopatoligicznie prosze ;-)[/i]
  • #4 8687453
    bogiebog
    Poziom 43  
    Port WAN zostaw pusty, wpinaj tylko do portów LAN.

NP:
    komp1 192.168.0.1
    komp2: x.2
    komp3: x.3

Dodano po 1 [minuty]:

Czy ten router DI604 ma port WAN ? to jest gniazdo na kabel RJ45 ?

to może lepiej podziel tym urządzeniem internet. czyli

[modem] === (port WAN)[router](porty LAN) ==== (komputery)
  • REKLAMA
  • #5 8688852
    adziksfd
    Poziom 2  
    Tak, router ma port WAN.

Schemat wyglada tak:

komp1 podlaczony do modemu przez USB - działa ok, tego nie chce zmieniac.

Komp2:

modem -> kabel RJ45 -> router [port WAN] -> kabel RJ45 [LAN1] -> komp2 - komp2 działa dobrze :-)

i problem:

kabelRJ45 [LAN2] -> komp3 -> brak neta.

edit:

Jeszcze pytanie - czy na komp3 też muszę wykonać procedurę:

podłączamy router do zasilania i wpinamy w pierwszej fazie kabel z modemu do portu wan, natomiast do portu 1 komputer - do którego wcześniej był podłączony modem.
    następnie wchodzimy we właściwości "moje miejsca sieciowe", klikamy prawym przyciskiem myszy na "połączenie lokalne" i wybieramy właściwości. następnie wybieramy właściwości protokołu internetowego tcp/ip i wprowadzamy adresy:
    adres ip: 192.168.0.4
    maska: 255.255.255.0
    brama: 192.168.0.1
    podstawowy dns: 194.204.159.1
    alternatywny dns: 194.204.152.34
    klikamy dwa razy na "ok"
    otwieramy przeglądarkę i wchodzimy na stronę konfiguracyjną routera: http://192.168.0.1
    login: admin
    hasło: puste
    kolejno przechodzimy do zakładki: home>wan i naciskamy przycisk clone mac address.
    po tej czynności dostęp do internetu będzie możliwy

??

Bo na komp3 niczego nie zmienialem w ustawieniach sieciowych, tylko podlaczylem kabelek i złapał.

?
  • #6 8689563
    bogiebog
    Poziom 43  
    Jeśli możesz to podłącz to tak

Da się ? czy z modemu jest możliwość podpięcia kablem RJ45 do portu routera ?
  • REKLAMA
  • #7 8689875
    adziksfd
    Poziom 2  
    Jeśli możesz to podłącz to tak

Da się ? czy z modemu jest możliwość podpięcia kablem RJ45 do portu routera ?

komp1 jest podlaczony za pomoca usb z modemem i tak niech zostanie bo nie ma w nim karty sieciowej.

natomiast z modemu wychodzi kabel RJ45 ktory 'idzie' do routera. a z routera z gniazd lan1 i lan2 ida kable RJ45 do komp2 i komp3.

Dzis net w komp3 dzialal, nie wiem do konca co jest grane.
  • #8 8689898
    bogiebog
    Poziom 43  
    Cytat:
    komp1 jest podlaczony za pomoca usb z modemem i tak niech zostanie bo nie ma w nim karty sieciowej.

Karta sieciowa na allegro - 10zl włącznie z wysyłką.

Podlącz równocześnie komp1 (usb) i komp2 (RJ45) do modemu - bez routera.
    W każdym komputerze, start/uruchom: CMD.exe wpisz
    ipconfig /all
    załącz wynik (bez sekcji kart tunelowych)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące konfiguracji routera D-Link DI-604 dla trzech komputerów w sieci kablowej. Komputer 1 jest podłączony do modemu przez USB, a komputer 2 przez kabel RJ45 do routera, co działa poprawnie. Problem pojawił się przy podłączeniu komputera 3, który początkowo miał dostęp do internetu, ale później przestał działać. Użytkownicy sugerowali wyłączenie serwera DHCP w routerze oraz ręczne ustawienie unikalnych adresów IP dla komputerów. Wskazano również na konieczność poprawnej konfiguracji TCP/IP na komputerze 3 oraz na prawidłowe podłączenie routera do modemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA