logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba L40-17S - Windows XP Pro SP3: brak języka PL w opcjach regionalnych

andrew654 27 Mar 2010 13:58 10847 12
REKLAMA
  • #1 7886025
    andrew654
    Poziom 11  
    Witam

Zainstalowałem na laptopie Toshiba L40-17S system XP.
    Miałem z tym duży problem, ponieważ laptop ma uszkodzony napęd DVD i nie ma botowania z pendrive. Instalację po wielu zabiegach uruchomiłem z dysku hdd laptopa. Programem nlite był dodany sterownik SATA AHCI. Po zainstalowaniu się systemu, doinstalowałem do niego SP3. Jednak nie ma w tym systemie do wyboru polskiego języka, zgodnie z dołączonym screenem:
    Toshiba L40-17S - Windows XP Pro SP3: brak języka PL w opcjach regionalnych

Jak widać, na liście nie ma języka polskiego. Nie byłoby to wielkim problemem, ponieważ wszystko w systemie jest w języku polskim.
    Problem pojawia się podczas próby instalacji Office 2007:
    Setup Error
    Język stosowany w tym pakiecie instalacyjnym nie jest obsługiwany przez system

Próbowałem język w jakiś sposób dodać/doinstalować, ale w instalce Xp nie widzę plików odpowiedzialnych za język polski. Nawet nie wiem gdzie dokładnie tego szukać. Przeszukałem już google pod różnymi pytaniami, ale nie znalazłem żadnej sensownej podpowiedzi.
    Próbowałem zainstalować WIN XP PL MUI, ale instalka działa tylko w angielskiej wersji systemu.

Z góry dziękuję za każdą sugestię i pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 7887210
    beo
    Poziom 37  
    Ocena: 237
    W orginalnym systemie nie powinno być z tym problemu. Od biedy sprawdź jeszcze w opcjach regionalnych języki->szczegóły i zobacz język domyślny.
  • REKLAMA
  • #3 7887236
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    1. W jakiej wersji językowej był Windows?
    2. W jakiej wersji językowej był SP3?
  • REKLAMA
  • #4 7887901
    andrew654
    Poziom 11  
    jankolo napisał:
    1. W jakiej wersji językowej był Windows?
    2. W jakiej wersji językowej był SP3?

To i to było w pl.
    Chodzi mi o to, czy ktoś umie "na siłę" wstawić język pl. Z tego co się orientuję, to poprzez uruchamianie instalacji z dysku twardego i po modyfikacjach typu: implementacja sterowników w programie nlite, windows może stracić jakieś pliki językowe.

Walczę z tym już dzień czasu, sprawdziłem już chyba wszystkie ustawienia dotyczące języków w xp i nic.
  • #5 7888367
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Czy Windows był taki, jak go Bill Gates stworzył czy też była to jakaś modyfikacja?
  • #6 7889359
    Iveck
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Nie prościej było by powtórzyć instalację? Najlepiej najprostszym sposobem - zrobić kopie płyty instalacyjnej wraz z SP na dysku i na nowo zainstalować system.

Pozdrawiam.
  • #7 7889476
    andrew654
    Poziom 11  
    jankolo napisał:
    Czy Windows był taki, jak go Bill Gates stworzył czy też była to jakaś modyfikacja?

To jest XP Pro SP2 PL bez modyfikacji. Dorzuciłem jedynie programem nlite sterowniki Sata.

Colicab napisał:
    dlaczego instalujesz XP z dyskiem w trybie AHCI? Zawsze byłATA, AHCI bywał źródłem problemów przy instalacji

Ponieważ laptop nie ma w biosie opcji przestawienia w tryb kompatybilny.

Iveck napisał:
    Nie prościej było by powtórzyć instalację? Najlepiej najprostszym sposobem - zrobić kopie płyty instalacyjnej wraz z SP na dysku i na nowo zainstalować system.

Zainstalowałem w nim wszystko i działa każdy sprzęt, a laptop oryginalnie chodzi na Viscie.
    Poza tym nie ma gwarancji, że instalacja się uda i czy znowu nie będzie problemu z językiem. Wolałbym dorzucić ten język bez ponownej instalacji.
    Musi być jakiś sposób. Jeśli nie, to pożyczę laptopowy napęd DVD i z niego instalację odpalę, ale to już ostateczność.
  • #8 7891720
    andrew654
    Poziom 11  
    Powtórzyłem instalację kilkukrotnie z XP SP2 i XP SP3, wszystkie w wersji PL.
    Opcje regionalne można wybrać podczas instalacji i już na jej etapie widać to samo okienko, które wkleiłem jako obraz w pierwszym poście. Nie ma języka polskiego do wyboru. Od razu jest wybrany Angielski (Stany Zjednoczone).
    Wygląda na to, że przy instalacji z HDD nie kopiują się pliki źródłowe języka polskiego.
    Całe źródło instalacji znajduje się wtedy w folderze $WINNT$.~LS.
    Nie wiem w jaki sposób dograć te pliki z dysku instalacyjnego. Nawet nie wiem które to pliki.
  • REKLAMA
  • #9 7891787
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    andrew654 napisał:
    To jest XP Pro SP2 PL bez modyfikacji. Dorzuciłem jedynie programem nlite sterowniki Sata.

To albo spaprałeś coś przy posługiwaniu się nLite'm albo przerabiałeś wersję Windows która nie była oryginalna.
  • #10 8042994
    spinal25
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    skopiuj brakujące pliki z CD ( lokalizacja X:/I386/* ) i katalog "/I386/Lang" do katalogu "$WINNT$.~LS/I386/"
    bez podmiany istniejących plików ... na dysku muszą być 2 katalogi :
    1. $WINNT$.~LS
    2. $WINNT$.~BT
    użyj komendy winnt32.exe /noreboot

a pakiet NLITE może zaszkodzić
  • #11 8066507
    strdb940
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Jeżeli problem nadal nie został rozwiązany to proszę sprawdzić czy w katalogu Windows\system32 są pliki dll KBDPL1.dll i KBDPL.dll. W "szukaj" podać nazwę pliku jeśli znajdzie w tym katalogu to pobrać podany plik tekstowy, zmienić rozszerzenie pliku z .txt na .reg i uruchomić. Aby widzieć rozszerzenia plików wejść w mój komputer, u góry na pasku narzędzia,opcje folderów,widok i tam odznaczyć "ukryj rozszerzenia znanych typów plików" Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • fix.txt (977 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 8066646
    andrew654
    Poziom 11  
    Komputer już oddałem znajomemu. Uznał, że nie będzie to dla niego problemem. Nie mam jak sprawdzić, czy podane rozwiązania działają. Jeśli natknę się na podobny problem, na pewno skorzystam. Dziękuję za pomoc, pozdrawiam
  • #13 11168293
    pak38
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Przy instalacji xpp sp3 z hdd - ten sam problem.
    Rozwiązanie sprawdziłem - działa!
    Wielkie dzieki dla strdb940.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował system Windows XP Pro SP3 na laptopie Toshiba L40-17S, napotykając problem braku języka polskiego w opcjach regionalnych. Mimo że system działa w języku polskim, instalacja pakietu Office 2007 kończy się błędem z powodu braku obsługi języka. Użytkownik próbował dodać język, ale nie znalazł odpowiednich plików w instalatorze. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie ustawień regionalnych, ponowną instalację systemu oraz skopiowanie brakujących plików językowych z płyty instalacyjnej. Ostatecznie, rozwiązanie polegające na skopiowaniu plików z katalogu instalacyjnego okazało się skuteczne.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA