logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja XP na Toshiba L40 z Vistą - brak wykrycia dysku 120GB, co zrobić?

Spike255 04 Paź 2011 11:26 10769 14
REKLAMA
  • #1 9991670
    Spike255
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam.
    Kolejnym problemem na jaki się natknąłem jest to że podczas próby instalacji Xp na laptopie Toshiby L40 z systemem Vista, nagle jest instalacja przerwana bo na komputerze nie są zainstalowane żadne dyski (dysk mam 120G) ? O co w tym chodzi? Co należy zrobić.
    Będę wdzięczny za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 9991718
    rafael1985
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Witaj

1).Prubujesz instalować starsza wersje windowsa na nowsza.Sformatuj dysk z Dosa.

2).Tu bardziej jestem pewny prawdopodobnie twoja płyta instalacyjna z windowsa xp nie posiada sterowników rozruchowych do Sata do dysku twardego.

Pozdrawiam
  • #3 9991744
    bogdan_no3
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Wejdź do bisu i ustaw botowanie na CD zapisz te ustawienia. Komputer powinien się sam ponownie uruchomić płytka z XP ma być w czytniku. I nie klikaj jak się pojawi, że naciśnij to rozpocznie się botowanie z CD on sam ma się botować z CD. Potem wczyta sterowniki i itp... potwierdzisz licencję chyba f8 już nie pamiętam dokładnie. Możliwe, że będziesz potrzewował klawisza Fn na klawiaturze , aby potwierdzić. Potem se chyba już poradzisz formatuj c i powodzenia.
  • REKLAMA
  • #4 9991779
    Spike255
    Poziom 9  
    Ogólnie wygląda to tak że zaczyna proces odczytywania płyty z Xp i kiedy wciskam Enter aby przejść dalej wyskakuje informacja że na tym komputerze nie ma zainstalowanych dysków twardych.
    Raczej na pewno mam starszą wersje Xp niż Vista która jest zainstalowana.
    Więc co zrobić dokładnie w tym przypadku?
  • #6 9992139
    Spike255
    Poziom 9  
    Próbowałem tym sposobem co napisał Matuzalem i niestety nie da się tego zrobić bo nie widzi sterownika SATA. Tam jest tylko rozszerzenie inf
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 9992225
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1091
    Nie prowokuj mnie, proszę, Spike555 do ostrzejszych działań. Miast tego zajmij się czytaniem - od tego co to są "sterowniki trybu tekstowego" możesz zacząć.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #8 9992393
    Spike255
    Poziom 9  
    Nie prowokuję, ale nie jestem super mózgowcem od komputerów i piszę tu po to aby ktoś mi to wytłumaczył. Na tym chyba polega forum.

Moderowany przez Matuzalem:

Forum polega - Twą poetykę stosując - na wymianie informacji i doświadczeń. Sprawdź definicję pojęcia "wymiana" i ... nie grzesz więcej.

• Pomocny post
    #9 9992514
    spokoszeroko
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    Wszystko pięknie pokazane krok po kroku co zrobić itp. Czytaj czytaj czytaj ze zrozumieniem, Ty chcesz po prostu zrobić to w parę minut... Rób to dwa dni nawet ale powoli i dokładnie, też z tego korzystałem kiedyś i nawet baty tu dostałem bo pytałem a wszystko na tacy podane było:) Aż zrobiłem.
  • #10 9992619
    Spike255
    Poziom 9  
    Ok wszystko powoli wykonywałem i zatrzymałem się w momencie wypalenia płyty. Program NLite nagle przestaje odpowiadać i nie mogę zrobić płyty? Czy może to być błąd programu ?? Co robić dalej
  • #11 9992691
    globusek14
    Poziom 31  
    Ocena: 111
    Sprawna nagrywarka jest ?

Program nie powinien się wieszać, jeżeli ściągałeś go z wiarygodnego źródła.

Jest jeszcze opcja wyłączenia wspomagania zasilania w biosie, bo czasami dysk jest czytany, ale nie pamiętam na teraz jak się ten skrót nazywał ale jak przypomnę napiszę.
  • #12 9992702
    DrSilence
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Nie wypalaj Nlite tylko niech zrobi Tobie obraz płyty a ten wypal np. nero
  • #13 9994758
    Spike255
    Poziom 9  
    A więc nadal jest problem z programem Nlite który na koniec pracy przestaje działać i nie mogę dokończyć pracy nagrania płyty lub wykonania obrazu. Co robić?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #14 9995541
    DrSilence
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Na pewno Nlite jest dobry?? Spróbuj pobrać jeszcze raz. Kopia windowsa którą masz na dysku na 100% jest dobra ?? Sprawdź i zobaczymy nigdy nie spotkałem się z takim problemem.
  • #15 9996067
    Spike255
    Poziom 9  
    Dziękuję wszystkim za pomoc. Udało się zainstalowałem Nlite na innym kompie i udało mi się wypalić tam płytę. Instalacja powiodła się w 100% i teraz wszystko działa jak należy. Dzięki

Podsumowanie tematu

✨ Podczas próby instalacji systemu Windows XP na laptopie Toshiba L40 z zainstalowanym systemem Vista, użytkownik napotkał problem z brakiem wykrycia dysku twardego 120GB. Użytkownicy forum sugerowali kilka rozwiązań, w tym sformatowanie dysku z poziomu DOS oraz sprawdzenie, czy płyta instalacyjna XP zawiera odpowiednie sterowniki SATA. Wskazano również na konieczność ustawienia bootowania z CD w BIOSie oraz na problemy z programem Nlite, który nie działał poprawnie podczas nagrywania płyty. Ostatecznie, po zainstalowaniu Nlite na innym komputerze, użytkownik zdołał wypalić płytę i pomyślnie zainstalować system.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA