logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wizualizacja wejść analogowych moeller MFD+822 DC

jaffa_83 31 Mar 2010 02:03 1971 4
REKLAMA
  • #1 7901510
    jaffa_83
    Poziom 11  
    Witam serdecznie od jakiegoś czasu dręczy mnie moj problem i nie mogę go ugryźć z żadnej strony, a mianowicie:
    Zacząłem budować mały układ automatyki do klimatyzowni, który będzie sterował procesem wytwórczym. Układ będzie wykorzystywał kilka wejść i wyjść, jednak najważniejszym elementem są wejścia analogowe które będą badały temperaturę i wilgotność powietrza. Większość parametrów potrzebnych będzie wprowadzanych z wyświetlacza MFD. I tu zaczynają się schody, jeżeli w projekcie uwzględniam sam wyświetlacz MFD z wejściami analogowymi to nie ma problemu ( mogę sobie wizualizować poziom wejść analogowych i przedstawiać to na wyświetlaczu-żaden problem), ale w momencie dodania przekaźnika 822 DC i połączeniu w easy net nie mam możliwości sprawdzenia poziomu wejść analogowych w 822 z poziomu mastera ( MFD). A dokładniej mówiąc przy próbie porównania komparatorem wartości ustalonej z wejściem analogowym 822 w parametrach mam nieaktywna opcję wyboru uczestnika (Net-id 2 którym jest mój 822) co automatycznie blokuje mi wyświetlenie tej wartości na mfd. Dla sprawdzenia zrobiłem połączenie Com dla samego wyświetlacza i tam opcja wyboru uczestnika była już dostępna.
    Jeśli ktoś wie dlaczego tak się dzieje proszę o pomoc...
  • REKLAMA
  • #2 7903698
    *paweł*

Specjalista Automatyk
    Ocena: 95
    A nie da się przesłać wartości analogowej za pomocą pt i gt do MFD i obrobić sygnału w nim. Konwertujesz sygnał, przesyłasz, obrabiasz i wynik przesyłasz z powrotem jeśli jest taka potrzeba. Co do wyniku to przecież możesz przedstawiać jako MW a nie wejście czy wyjście analogowe. Na Easy trzeba trochę inaczej popatrzeć;)
    Konto firmowe:
    Automation-Systems
    Domatków 36, Kolbuszowa, 36-100 | Tel.: 17 XXXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: automatyka-sklep.eu
  • REKLAMA
  • #3 7904341
    zi_bi
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    zapodaj plik i wtedy coś się zaradzi bo z tego twojego opisu to tak trudno dokładnie stwierdzić gdzie jest błąd
  • REKLAMA
  • #4 7909319
    jaffa_83
    Poziom 11  
    Nie mam pliku, ponieważ póki co to skupiłem na tym co mogło mi sprawić problem. resztę całego sterowania nie będzie problemem.
    Problemem jest jak z użytkownika np o numerze id 2 przenieś wartość wejścia analogowego na wyświetlacz. Myślę że problem bardziej tkwi w ustawieniach gdyż przy wywoływaniu wejścia analogowego na wyświetlaczu w ogóle nie mam dostępnych innych użytkowników ( tylko lokal jako MFD). Problemu też nie ma jeżeli wysyłam bity za pomocą SN i RN wtedy wszytko jest w porządku. Może po prostu się tego nie da chodź w to wątpię...

Dodano po 2 [minuty]:

Jeżeli ktoś właśnie by miał jakiś dowolny programik w którym współpracuje kilka przekaźników w sieci easy net i wymieniają się miedzy sobą informacjami ( cyfrowe i analogowe) to bym był wdzięczny za udostępnienie. Na pewno by pomogły
  • #5 7931274
    KAPAS
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Witam
    Wydaje mi się iż powinieneś z 822 za pomocą PT wysłać wartość (np MW1) do MFD gdzie za pomocą GT wystawiasz ją jako np MW2 ale już modułu MFD i wtedy możesz robić co chcesz. Do "wyzwolenia" przesłania możesz podać na wej _T PT w 822 np przekaźnik czasowy z funkcją generowania impulsów, bądź synchronizować go przy użyciu przycisków na MFD i przesłania bitu.
    Pozdrawiam
REKLAMA