logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Easy 800 i MFD wymiana informacji po easy-NET-wentylacja

jaffa_83 24 Maj 2010 11:34 2071 2
  • #1 8111885
    jaffa_83
    Poziom 11  
    Witam serdecznie z uwagi na to że od niedawna zacząłem zabawe z przekaźnikami Easy to mam mały probelm a mianowicie. Staram się zbudować ukłąd który bezie zbierał informacje z grupy pomieszczeń o poziome wilgotności. Czujniki będą przekazywały wartość analogową 0-10V. JAk juz doczytałem wiem że można przesłać wartość w postaci znacznika za pomocą funkcji PT i GT i tu pojawia sie problem chcac zasymulować poprawnosc procedury wysłania informacji na wejscie I1 modułu funkcyjnego PT podaje wejanalogowe i cyklicznie podaje impuls na wejscie wyzwalające T_ i zgodnie z opisem po zaałdowaniu wartości do bufora powinno mi wysterować wyjscie Q lub AC na potwierdzenie.oczywiście na drugim urządzeniu skonfgurowałem funkcj GT. I tu własnie pojawia się problem ponieważ na tych dwóch wyjściach nie widze żadnego ruchu czy jest to może powodowane tym że poprawne działeni będzie widoczne dopiero gdy fizycznie złoże cały układ czy można jakoś to w inny sposób zasymulować żeby pokazać że bedzie to działać. JEżeli ktoś ma jakiś pomysł to prosze o każdą wskazówke lub o kawałek programu który w sposób prawidłowy będzie realizował wysłanie informacji.
  • #2 8112577
    ploteklotek
    Poziom 11  
    Tego typu test możesz wykonać dopiero po "fizycznym" połączeniu urządzeń i przejściu w tryb komunikacji.
    Ewentualnie możesz spróbować wpisywać dane bezpośrednio do pamięci znaczników.
  • #3 8115784
    CSC
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    ja korzystałem z easy 800 i mfd ale nie pamietam dokladnie modeli. Pisałem program na 800 i używałem wyjść MFD. Żeby to bylo wykonalne musisz w programie Easy soft wstawic do projektu dwa sterowniki a następnie pisząc program dla np. easy 800 wpisać 2Q1 to oznacza pierwsze wyjście drugiego sterownika.
REKLAMA