logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programator Phoenix/Funprog - brak połączenia z kartą Galaxy Purple Fun

matadorRS 11 Sie 2004 16:40 9499 24
REKLAMA
  • #1 788556
    matadorRS
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    Witam kupilem wlasnie taki programatorek i chcialem przeprogramowac karte Galaxy Purple Fun i jest maly problemik. Bo podlaczylem go do kompa kablem LPT (drukarkowym) i po odpaleniu jakiego kolwiek programu (np Fun magic) pisze Error lub ze brak polaczenia z portem. Port dziala na 100% Zworki przelozone na 2 slot czyli na NUFPROGA i nic. Podczas polaczenie zapala sie pomaranczowa kontrolna po czym gasznie i nic. HELPP MEEE.
  • REKLAMA
  • #2 788695
    bajer1
    Poziom 32  
    Ocena: 330
    Witam jaki masz kabel jakie zloncze w programatorze meskie żenskie.Ja używam przedłużacza do skanera.
  • #4 794998
    matadorRS
    Poziom 17  
    Witam ponownie. Zainstalowalem User Porta. Ale dalej nic. Zeby wykluczyc kabel wlozylem programator bezposrenio do zlacza w kompie.
    Czy programator moze byc walniety??
  • #5 796745
    bacaking
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    Na wejściu jest dioda chyba zenerka jak pamietam czasami port (zalezy od płyty w komputarze
    ) daje za niskie napiecie i karty nie zczytuja sie . polecam troche mniejsza zanerke. u mnie nic sie nie zczytywało alb np tylko flasch a na 2-gim stawało. po wymianie diodki wszystko zadziałało.
  • #6 797173
    opelr
    Poziom 29  
    Ocena: 33
    Masz zasilacz podłączony? jak masz to przy przełożeniu zworek nie przekładaj zasilającej tzn. jedna zworka ma zostac na pr1 aby zasilanie leciało z zasilacza(5V) a nie z portu lpt ,sprawdź czy wszystkie blaszki dobrze łączą się z kartą.
    User port raczej tyczy się poru com RS ,a LPT ustaw na ECP/EPP .
  • REKLAMA
  • #7 799453
    matadorRS
    Poziom 17  
    [quote="opelr"]Masz zasilacz podłączony?quote] niemam bo do programowanie kart Fun jest niepotrzebny. A jak ustwic ten port na to ECP/EPP??
  • #8 799681
    Syco
    Poziom 11  
    Vitam

Port ustawia sie w BIOSie.
    Wystarczy ustawic na samo ECP (w starszych biosach), w nowszych jest juz ECP/EPP ...

Pozdrawiam:
    Syco
  • REKLAMA
  • #9 801718
    opelr
    Poziom 29  
    Ocena: 33
    Tak ,podobno nie ale ten programator ma opcje na zasilacz wiec nie zaszkodzi sprobowac ,zasilanie z lpt nie zawsze jest tak wydajne.
  • REKLAMA
  • #10 803810
    arczi68159658
    Poziom 21  
    Ocena: 6
    Ja mam dokładnie ten sam problem.
    Kombinuje już od tygodnia na kilku kompach, podłączam zasilanie i nadal zapala się tylko ledka, a programatora zaden program nie widzi.

Zkontaktowałem się właśnie z osobą od której kupiłem programatorek i czekam na odpowiedź. Mam nadzieję że coś poradzi.
    Jak będę wiedział coś sensownego to napiszę.

]Pozdrawiam.
  • #11 804146
    matadorRS
    Poziom 17  
    Oki dzieki to ja taksamo jak go uruchomie to dam znac :)
  • #12 804224
    Pi0trazy
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Kupilem funprog bez zadnych diod LED. Nie chcial dzialac na laptope z zadnymi ustawieniami. Już myślałem ze popsuty (tylko że tam nie ma co się popsuć chyba że podstawka). Podlaczylem do starej plyty bez kabla. W bios mam ECP/EPP i dziala bez problemu. Co prawda programator podczas pierwszego kasowania funki gada ze bład portu LPT, ale za drugim razem zawsze na 100% działa i słońce świeci. :)

Pozdrówka.
  • #13 806338
    matadorRS
    Poziom 17  
    A u mnie Lipa w biosie mam ECP/EPP i nic. Niechce sie polaczyc. Port na ktorym chce sie laczyc to 0X0378 :) i nic. Niemozna odnalesc PORTU i tyle. MEczylem to Funpromrm 3.0 i Fun Magic'kiem i LIPA. HELPPP
  • #14 807108
    bajer1
    Poziom 32  
    Ocena: 330
    witam ustawienia u mnie w biosie nic nie maja do programowania programuje funke a może to systemy są winne na jakim pracujesz?
  • #15 808130
    matadorRS
    Poziom 17  
    XP , ale probowalem tez na 98 i tez nieszło. Probowalem tyko chwile bo nie bylo czasu na meczenie sie bo to u znajomego. Niewiem moze pojde do niego na dluzej i cos pokombinuje.
  • #16 810278
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1848
    Pod XP nie działa wiele programów "uzdatniających" tunery i karty,
    sprawdziłem właśnie Phoenix/FunProg. Pod XP nie działa, pod ME - programuje normalnie, bez zewnętrznego zasilania, oczywiście ten sam komputer.

Dlatego większość robię pod ME (wcześniej podWin98) i nie mam problemów.

Spotkałem się z sytuacją, że są płyty główne, na których nie mogłem programować FunProg-iem.
    Jest wyjście: bardziej zaawansowany programator np. MasterCRD, sterowany portem Com, z własnym zasilaniem. Nim można programować karty nawet z laptopa.
  • #17 815003
    matadorRS
    Poziom 17  
    No ale moj pod 98 tez nie działa :/ i co ty na to?? Zreszta Fenix?fun dzial pod Xp bo znam typa i mu smiga.
  • #18 815106
    Jacu$
    Poziom 27  
    Ocena: 26
    Najlepiej przespaceruj się do kogoś, komu działa i podłącz u niego swój. Jeśli zadziała to szukaj problemu w swoim komputerze. Jeśli nie zadziała to mierniczek w łapę i znajdź problem w programatorze.
  • #19 816123
    matadorRS
    Poziom 17  
    Nieznam nikogo kto ma taki programator :(
    Jest ktos kto ma taki z Wrocławia i mi pomoze??
  • #20 818374
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1848
    Sprawdź, czy jakaś drukarka z tego LPT będzie działać?
    Moż płyta główna jest uszkodzona?
  • #21 822661
    matadorRS
    Poziom 17  
    No wlasnie podl;aczylemn skaner ktory działał miesiąc temu a teraz ne działa. Niewiem o co chodzi. M<Ecze ustawienia w biosie. Bo to niemozliwe. Zrestza na 3 kompach byl sprawdzany i tam tez nie działał.

gdzie styl wypowiedzi!!!
  • #22 1019588
    Dzieju
    Poziom 15  
    Witam

I znowu laickie pytanie . Bo zaczynam w tej branzy :)

Mam dwa decodery klientow

jeden DSX 6010 /91A - dwie karty cyfra plus

drugi DSB 3010 /91 - Prussian galaxy 3

Czym moge je zaprogramowac i czy moge wogole te karty cyfra+ ruszyc .

Myslalem o takim programatorze tanim http://www.mikrotech.mitek.superhost.pl/produ...d=143&osCsid=a042ac41b3e3a9c3e747600ddc196c19

jezeli moze mi ktos pomoc to prosze pytac na wszystkie pytania szybko odpowiem.
  • #23 1020588
    Jacu$
    Poziom 27  
    Ocena: 26
    Karty oryginalne wymagają inerfejsu Phoenix. Kart tych nie można "programować" w takim sensie jak to się robi z pamięciami lub mikrokontrolerami jednoukładowymi. Karta oryginalna to cały mikrokomputer wyposażony w port szeregowy - jedyne okno na świat. Przez ten port możesz "rozmawiać" z kartą: zadawać jej pytania i otrzymywać odpowiedzi lub wydawać polecenia modyfikujące zapisane w niej dane (np. klucze). Port karty pracuje z logiką 0/+5V więc potrzebny jest konwerter napięć dla podłączenia do portu szeregowego komputera PC (np. MAX232). Karta wymaga zewnętrznego sygnału taktującego (zegarowego) i zasilania. Te wszystkie zadania spełnia właśnie interfejs Phoenix. Wiele osób nazywa go programatorem ale świadczy to tylko o ich małej wiedzy w temacie kart chip'owych. Jeśli masz zamiar poeksperymentować kartami C+ to bez Phoenix'a nic nie zrobisz.
  • #24 1021509
    Dzieju
    Poziom 15  
    czyli tym zestawem http://www.mikrotech.mitek.superhost.pl/produ...d=142&osCsid=a042ac41b3e3a9c3e747600ddc196c19

rusze obie karty i cyfry + i galaxy ? ktora wymienilem wczesniej.

ps.musze je doc czegos podpiac i szukam odpowiedniego sprzetu, czy on mi wystarczy do nich ?.

-----------------------------

ps.nie chce pisac kolejnych postow , wiec tutaj dziekuje bonifacemu za odpowiedzi i pozostalym.
    Pozdrawiam
  • #25 1021823
    Bonifacy
    Poziom 24  
    Ocena: 31
    Tak ten programator ci na początekwystarczy i jest raczej niezbędny w tym temacie.

Co do podłaczania go potrzebujesz 2 kabli. Do podłączenia phoenixa potrzebny ci jest kabel RS232 (COM) 1 do 1 9M-9F a do FunProga potrzebny ci jest kabel LPT 1-1 25F-25M.

Kabla do phoenixa będziesz mógł użyć do programowania DSX6010 a do 3010 bedziesz musiał wykonać kabel mullmodem albo przejściówkę do kabla od phoenixa.

PS. tak na marginesie to poszukaj np na allegro tego samego programatora. Za 45zł mozna już z zasilaczem kupić. ja juz kupowałem 3 na allegro i wszystkie działają a pozatym w tych programatorach wszystko łatwo za grosze naprawić.

zobacz >>>TU<<< jeśli masz zasilacz
    a >>>TU<<< jeśli go ie masz.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku połączenia programatora Phoenix/Funprog z kartą Galaxy Purple Fun poprzez port LPT. Użytkownik podłącza programator kablem drukarkowym do portu LPT, jednak programy takie jak Fun Magic zgłaszają błąd lub brak połączenia. Port LPT jest sprawny, a zworki ustawione na NUFPROGA. Podczas próby połączenia zapala się pomarańczowa dioda, która następnie gaśnie. W dyskusji poruszono kwestie typu kabla (żeńskie/męskie złącza), konieczności zasilania zewnętrznego programatora, ustawień portu LPT w BIOS-ie (tryb ECP/EPP), a także możliwej wymiany diody zenerowej na wejściu programatora, która może powodować zbyt niskie napięcie sygnału. Zwrócono uwagę, że niektóre płyty główne mogą mieć problemy z programowaniem przez LPT, a system operacyjny Windows XP może nie współpracować poprawnie z oprogramowaniem Phoenix/FunProg, które lepiej działa pod Windows ME lub 98. Wskazano również, że programator Phoenix wymaga odpowiednich kabli (RS232 dla Phoenix, LPT dla Funprog) oraz zasilania, które może być niezbędne mimo deklaracji producenta. W przypadku problemów zalecane jest sprawdzenie programatora na innym komputerze lub wymiana sprzętu na bardziej zaawansowany programator z portem COM i własnym zasilaniem. Dodatkowo omówiono, że oryginalne karty Cyfra+ wymagają interfejsu Phoenix, który działa jako mikrokomputer z portem szeregowym i nie są programowane w tradycyjnym sensie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA