logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AIWA NSX-DP55 - wymiana czytnika i kwarcu nie pomogła, co dalej?

serwis_sat 11 Sie 2004 17:06 2052 6
REKLAMA
  • #1 788593
    serwis_sat
    Poziom 20  
    Ocena: 23
    Wieza nie czyta cd.
    Wymieniłem czytnik,
    kwarc i nadal to samo.
    Czy ktoś spotkał się z taką usterką.
  • REKLAMA
  • #2 788982
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Witam. Wymień laser.
  • REKLAMA
  • #3 789537
    serwis_sat
    Poziom 20  
    Nie czytasz uwaznie,napisałem,że wymieniłem czytnik lub jak kto woli laser.
  • REKLAMA
  • #4 790036
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Ocena: 107
    u mnie w aiwie siedział układ scalony(typu nie pamietam ale w każdym bądz razie ten od sterowania laserem)i wszystko wróciło do normy :D
  • REKLAMA
  • #5 790786
    radiogaga
    Serwisant RTV
    Ocena: 439
    Jesli to kss 213 i rozlutowales zwore podstaw tasme do optyki
  • #6 793104
    Marek Matysek
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    Zobacz czy laser próbuje coś czytać. Czy jest emisja, czy soczewka próbue ustawić ostrość. Z Aiami i laserami do nich mam często problemy. Szczególnie jeżeli kupujesz te z najniższej półki możesz mieć problem. W "życzliwych" hurtowniach zawsze mnie pytają do czego ma być 213. Jak do AIWY lub SONY to radzą orginał. Może coś w tym jest. Już to gdzieś pisałem, ale po wymianie lasera powinno się ustawiać moc wiązki zgodnie z zaleceniami producenta sprzętu. To co dostajemy to nastawy średnie producentów laserów i nie zawsze muszą się ze sobą zgadzać.
  • #7 793345
    serwis_sat
    Poziom 20  
    Wieza zrobiona.Laser w tym modelu to nie kss313, tylko seria 880 i zamiennie nie chodza.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wieża AIWA NSX-DP55 nie odczytuje płyt CD pomimo wymiany czytnika (lasera) oraz kwarcu. Wymiana lasera nie rozwiązała problemu, ponieważ w tym modelu stosowana jest seria laserów 880, a nie popularny KSS-213 czy KSS-313, które nie są zamienne. Możliwe, że usterka leży w układzie scalonym odpowiedzialnym za sterowanie laserem. Zaleca się sprawdzenie, czy laser emituje wiązkę i czy soczewka próbuje ustawić ostrość. Po wymianie lasera konieczne jest także prawidłowe ustawienie mocy wiązki zgodnie z zaleceniami producenta, gdyż standardowe nastawy laserów mogą nie pasować do konkretnego modelu AIWA. W przypadku laserów do AIWY i SONY warto stosować oryginalne części, aby uniknąć problemów z kompatybilnością i działaniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA