logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego po wymianie lasera i kondensatorów AIWA NSX-SZ200 nie czyta płyt CD?

tomekk1234561 21 Cze 2022 11:59 351 9
REKLAMA
  • #1 20069826
    tomekk1234561
    Poziom 3  
    Witam, posiadam wieżę AIWA NSX-SZ200. Jakiś czas temu przestała mi działać zmieniarka CD, nie czytała mi płyt tylko 2-3 razy zakręciła się płyta i tyle. Zmieniłem laser w niej, oryginalny był KS-213F a kupiłem KS-213D. Była poprawa, płyty czytało ale nie za każdym razem (był problem z wystartowaniem jej). Gdzieś kolega mi doradził żebym powymieniał kondensatory które są przy samej taśmie i tak zrobiłem, oryginalne tam byty 10V 100µF a ja zmieniłem na 16V 100µF. Okazało się że wróciłem do punku wyjścia, czyli laser nie czyta w ogóle płyt, zrobi może parę obrotów płytą i stoi. Laser chodzi po prowadnicy bo ustawiłem go na sam koniec i gdy włożyłem płytę to wrócił do punktu początkowego. Macie może jakieś pomysły?
  • REKLAMA
  • #2 20069851
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2055
    Witam,
    opis jak i sposob reanimacji nieco chaotyczny.
    Sprawdz czy laser porusza sie lekko, czesto odklada sie tam kurz i nie pozwala na osiagniecie skrajnego polozenia, prowadnice powinny byc lekko posmarowane lekkim smarem ale zadnych wd40 czy towotow.
    Czy widac aby laser sie zaswiecil przy szukaniu plyty? czy jest on na rozbiegowce?
    Pozdrawiam
  • #3 20069929
    tomekk1234561
    Poziom 3  
    Nasmaruję smarem do maszyn jest on w płynie powinno być. Jeśli chodzi o świecenie lasera to sprawdzę, ale teraz mam tak że jak włożę płytę to ją obróci parę obrotów i tyle płyta stoi. Czy w takiej sytuacji też powinien świecić ten laser?
  • REKLAMA
  • #4 20070138
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    takie zachowanie jest spowodowane "nie znalezieniem" plyty a to moze byc spowodowane uszkodzeniem lasera lub jego pozycjonowaniem
    Lasery od CD beda widoczne sa czerwone, na chwile zapali sie swiecacy punkt.
    Moze glupie pytanie ale czy plyty sa OK, starsze typy odtwarzaczy nie wykrywaly niektorych nagrywanych plyt, chyba zle jest z zoltymi a niebieskie sa nie zle wykrywane, uzyj do testow dobrej plyty tloczonej.
    Pozdrawiam
  • #5 20071031
    tomekk1234561
    Poziom 3  
    Przeczyściłem prowadnicę i to nic nie dało. płyty używam takie jak po wymianie lasera (oryginalna i nagrywana). Zamieszczam filmik może więcej rozjaśni.
    Załączniki:
    • MOV_0458.mp4 (108.92 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 20071107
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    z tego co widze to masz problem z silniczkiem obracajacym plyte, ona powinna wykonac kilka pelnych obrotow ze spora predkoscia aby laser cos odczytal, u ciebie to jakos drga tylko. Ciekawe ze sprawdz tez puste miejsce?
    Pozdrawiam
  • #7 20071152
    tomekk1234561
    Poziom 3  
    Czasem nie jest tak że na obracanie płyty sygnał wychodzi z płytki od lasera?. Laser w żadnym momencie nie świeci. Tego ostatniego zdania nie rozumiem. Słychać jak laser na zębatce przeskakuje to chyba nie jest normalne ?. Ciekawe jakie zasilania przychodzą na ten silnik pozdrawiam. Pozdrawiam
  • #8 20072291
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    Z tego co pamietam to proces sprawdzania/odczytu plyty wyglada tak:
    - plyta zakreci sie kilka razy
    - laser wlacza sie na chwile i odczytuje rozbiegowke (blisko srodka plyty)
    - jezeli jej nie znajdzie masz info o braku plyty a jak znajdzie odczytuje informacje o kompozycji plyty
    Ostatnie zdanie: masz jedno puste miejsce bez plyty a zachowanie sie odtwarzacza jest identyczne, kilkukrotna proba obrocenia plyta.
    Jezeli to odtwarzacz CD to bedzie lase czerwony, w przypadku DVD niebieski lub nie widoczny - jak dobrze pamaietam.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 20073609
    tomekk1234561
    Poziom 3  
    w sumie może to być coś na płycie elektroniki od cd. a wiesz kolego jakie powinny być zasilania na tym silniczku jak to sprawdzić ? laser jest CD pozdrawiam
  • #10 20073709
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    nie bardzo moge pomoc z silnikiem, on jest zapewne 2fazowy i ma wlasny sterownik (uklad scalony z radiatorem na plytce kontrolera) analizujc jego datasheet moze cos znajdziesz.
    Laser jest wlaczany przez logike, byc moze niewlacza sie bo nie wykryto ruchu plyty.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z wieżą AIWA NSX-SZ200, która po wymianie lasera (z KS-213F na KS-213D) oraz kondensatorów (z 10 V 100 µF na 16 V 100 µF) przestała czytać płyty CD. Po wymianie lasera wystąpiła poprawa, ale odtwarzacz nie zawsze startował. Użytkownicy sugerują sprawdzenie ruchu lasera, jego świecenia oraz stanu płyty. Problemy mogą być spowodowane uszkodzeniem lasera, jego pozycjonowaniem lub silniczkiem obracającym płytę. Użytkownik zauważył, że laser nie świeci, a płyta obraca się tylko kilka razy. Dodatkowo, istnieje podejrzenie, że problem może leżeć w elektronice odtwarzacza CD.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA