logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka spawarka elektrodowa do 600 zł do drobnych prac i konstrukcji?

kichawa7 01 Kwi 2010 22:50 3608 11
  • #1 7909386
    kichawa7
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Witam!
    Chcę kupić spawarkę elektrodową. Będzie używana do spawania drobnicy, czasami jakaś konstrukcja itp. Na pewno nie będę nią spawał kontenerów.:D Możecie mi doradzić jaka będzie odpowiednia? Cena tak do 600zł.
    Pozdrawiam!:D
  • #2 7910598
    kierbedz4
    Poziom 36  
    Ocena: 1004
    W tej cenie można już coś kupić.Polecam coś z firmy Bester gdyż uzwojenia spawarki są wykonane w miedzi i najlepiej aby spawarka miała zabudowany wentylator.Część spawarek jak Specjal 180 firmy Telwin oraz spawarka występująca na rynku pod nazwą Parva 175E firmy Deca również jest zwojona drutem aluminiowym.
  • #3 7911318
    kichawa7
    Poziom 12  
    a jakie parametry mniej więcej powinna mieć? Nie znam się na tym.Chciałbym, żeby tak do 4 elektrody spawały bez problemu.

Edit
    czyli rozumiem, że powinna być z uzwojeniem miedzianym a nie aluminiowym?
  • #4 7911484
    kierbedz4
    Poziom 36  
    Piszesz. Do spawania drobnicy! Nie jesteś zoriętowany.Zeby spawać czwórką elektrodą to spawarka musi być zasilana dwu fazowo.Dla sieci 230v spawarką dobrze się spawa elektrodą 2.5 maksymalnie 3.25 z przerwami na odpoczynek.Dobrym wyjściem byłoby kupić spawarkę produkcji Bestera zmożliwością jej podłączenia na 400v jak również 230v W grę wchodzi spawarka zwojona wyłącznie drutem miedzianym.Musisz również rozeznać jakimi warunkami dysponujesz jeżeli chodzi o zasilanie i zabezpieczenie obwodów z których będzie podłączona spawarka.
  • #5 7911630
    kichawa7
    Poziom 12  
    no to tak chciałbym żeby była zasilana 230v i 400v tak jak piszesz. jeśli chodzi o jej pobór prądu to lepiej żeby za dużo nie wymagała. nie jestem w stanie dokładnie powiedzieć jak jest z zabezpieczeniami ale mogę podać dla przykładu, że piła z silnikiem 4kW nie wywala bezpieczników.
    Ile powinna mieć amperów?
    Gdybyś mógł podrzucić link do jakiejś odpowiedniej spawarki to byłbym wdzięczny. Miałbym jakąś orientację.
  • #6 7912422
    kierbedz4
    Poziom 36  
    Silnik o mocy 4 kw to pobór około 8 Amper na fazę. Prąd poboru przez spawarkę transformatorową zasilaną z sieci 230V to nie mniej jak 16 Amper podczas spawania. Prąd poboru przez spawarkę o zasilaniu 2 fazowym jest mniejszy ale sądzę że nie będziesz miał potrzeby stosowania elektrod o średnicy 4 mm. Elektrody proponuję produkcji francuskiej które jakościowo są o niebo lepsze od polskich a zarazem tańsze cenowo.
  • #7 7912778
    kichawa7
    Poziom 12  
    zastanawiam się czy nie kupić zamiast spawarki transformatorowej inwertorową. Koledzy na innym forum mi ją doradzili. Co myślicie? Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

bardziej skłaniam się ku tej drugiej.
  • #8 12194492
    grajek1
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Nie chce otwierać nowego tematu aby nie zaśmiecać forum - odświeżę już istniejący wątek.

Chcę sobie sprawić niedrogą spawarkę to sporadycznego domowego używania. Czy taka spawarka transformatorowa firmy powermat - model BX1-320C będzie dobrym wyborem ? Dodam że jej cena oscyluje w wysokości 279zł. Wolę przed zakupem doradzić się osób które mają o tym pojęcie : )

Dzięki z góry za pomoc.
  • #9 12196085
    warsztat-ele
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    grajek1 napisał:
    Nie chce otwierać nowego tematu aby nie zaśmiecać forum - odświeżę już istniejący wątek.

Chcę sobie sprawić niedrogą spawarkę to sporadycznego domowego używania. Czy taka spawarka transformatorowa firmy powermat - model BX1-320C będzie dobrym wyborem ? Dodam że jej cena oscyluje w wysokości 279zł. Wolę przed zakupem doradzić się osób które mają o tym pojęcie : )

Dzięki z góry za pomoc.

Spójrz na cykl pracy tejże spawarki, to powinno wiele wyjaśnić.
  • #10 12196199
    grajek1
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    warsztat-ele napisał:
    grajek1 napisał:

Dzięki z góry za pomoc.

Spójrz na cykl pracy tejże spawarki, to powinno wiele wyjaśnić.

Można prosić jaśniej ? : )

Albo po prostu czy warto kupić tą spawarkę czy raczej jej zakup będzie błędem.
  • #11 12196827
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2302
    Temat z 2010 roku!
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #12 12198905
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 529
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany - p.3.1.14, p.3.1.19.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje spawarki elektrodowej do 600 zł, przeznaczonej do drobnych prac i konstrukcji. W dyskusji polecane są spawarki firmy Bester, które mają miedziane uzwojenia oraz wentylatory. Zwracano uwagę na konieczność zasilania spawarki z sieci 230V lub 400V oraz na odpowiednią moc, która powinna wynosić co najmniej 16 Amper. Użytkownik rozważa również zakup spawarki inwertorowej, a wśród propozycji znalazły się modele Magnum Snake 140 oraz inwerter 200A. Pojawiła się także wzmianka o spawarce transformatorowej PowerMat BX1-320C, której cykl pracy powinien być sprawdzony przed zakupem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA