Witam mam mikrofon estradowy. Czy można go podłączyć do komputera? Końcówka ma 3 nóżki. Chodzi mi żeby jakoś przerobić wejście i czy będzie można nagrywać?
Zapewne potrzebujesz takiej przejściówki jak przy tym mikrofonie z aukcji numer 975920819. Zapomniałem jak sie nazywa, ale są dostępne na alledrogo. Ty bedziesz potrzebował przejściówke zakończoną małym jackiem, bądź dużym + przejściówka z dużego na małego.
mikrofon komputerowy ma tylko dwie linie,a ten twój jak mówisz masz trzy linie. Ktoś by musiał powiedzieć do czego jest ta trzecia linia w twoim. Jak dobrze podłączysz to powinno działać.
Wejście mikrofonowe w komputerze jest przystosowane do mikrofonów pojemnościowych. Na linii sygnałowej jest napięcie polaryzacyjne, wiec, jeśli podłączymy mic. dynamiczny możemy go uszkodzić.
Możesz kupić albo przejściówkę albo czasem lepiej kupić sobie nowy przewód (koszt 10 max 20 zł) jeśli można odpiąć go od mikrofonu. Szkoda ucinać czy rozcinać oryginalną wtyczkę, np. chociaż dlatego, że może kiedyś się przydać jeśli kupisz sobie mikser czy coś takiego. Wtyczka z 3 bolcami to wtyk XLR tzw. Canon. Z przewodów mikrofonowych wychodzi najczęściej męski rodzaj wtyku.
Podłączyłem kiedyś mikrofon dynamiczny do komputera to jakość była do niczego ponieważ mikrofony elektretowe mają większą amplitudę wyjściową , a karta dźwiękowa jest przystosowana właśnie do takich mikrofonów.
Ja proponuje zrobić coś takiego :
http://www.monterdiy.vel.pl/wpisy/59 lub tak (chyba nawet lepiej) : http://www.belza.cz/pcamp/mic-micd.gif
Ja na Twoim miejscu kupiłbym redukcję z wtyki niskooporowej, na małego Jacka. Nie musiałbyś nic ucinać. Koszt redukcji to kilka złotych, a przerabianie kabla mogłoby Cię kosztować o wiele więcej, i nie miałbyś gwarancji, że wszystko by działało.
Z komputerem nie powinno się nic stać, ale jak masz wątpliwości, to podłącz mikrofon z założoną redukcją do jakiegoś radia, które ma wejście na mikrofon i sprawdź czy działa.
Przynajmniej ja bym tak zrobił
Napisz jaką masz kartę dźwiękową, bo np. SB Audigy 2ZS pociągnie mikrofon dynamiczny, w systemie XP, we właściwościach głośności nagrywania będzie opcja "Microphone +20dB Boost" - gdy się ją zaznaczy to jego jakość można poprawić.
✨ Użytkownik pyta o możliwość podłączenia mikrofonu estradowego z końcówką 3-pinową do komputera. W odpowiedziach sugerowane są różne metody, w tym użycie przejściówki z XLR na jack, co pozwoli na podłączenie mikrofonu do wejścia audio komputera. Wskazano, że mikrofony estradowe mają różne konfiguracje pinów, a trzeci pin może być ekranem. Podkreślono, że wejście mikrofonowe w komputerze jest przystosowane do mikrofonów pojemnościowych, co może prowadzić do uszkodzenia mikrofonu dynamicznego. Rekomendowane jest, aby nie modyfikować oryginalnego kabla mikrofonu, a zamiast tego zakupić odpowiednią przejściówkę. Wspomniano również o modelu karty dźwiękowej SB Audigy 2ZS, która może wspierać mikrofony dynamiczne. Wygenerowane przez model językowy.