logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Passat B3 1.9D '91 - Świece nie grzeją na ciepłym silniku, co sprawdzić?

Tabas6 06 Kwi 2010 13:04 6251 27
  • #1 7926352
    Tabas6
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Cześć,
    Mój VW Passat B3 1.9D z 91r. nie grzeje świec na ciepłym. Rano bez problemu odpala. Jak przejadę nim niecały km a silnik się lekko zagrzeje, to po zgaszeniu nie podgrzewa świec i rozrusznik musi parę razy obrócić żeby zapalił. Czy to jest normalne zjawisko? Na zimnym odpala od razu. Jeśli nie to gdzie szukać przyczyny? Przekaźnik, czujnik temperatury (na desce wskazania temperatury są)?
    Pozdrawiam!
  • #2 7926430
    tpolo
    Poziom 17  
    Ocena: 75
    Zdejmij kabel z czujnika temperatury sterujący sterownikiem świec żarowych i ciesz się świeczkami zawsze. Jedyny mankament tej "naprawy" to to że na czuja trzeba pilnować czasu grzania.
  • #3 7926447
    Tabas6
    Poziom 10  
    No dobra, ale to chyba tak nie powinno być? Czujnik jest na dwa kable. Wolałbym, żeby to normalnie działało. Jak to jest prawidłowo, powinien grzać czy nie?
  • #4 7927989
    jarsaw
    Poziom 23  
    Ocena: 191
    Jeśli silnik ciepły to nie musi grzać świec i tak ma być .
  • #5 7928039
    _LBX_
    Poziom 22  
    Ocena: 92
    Jak silnik złapał juz około 80-90*C to świece się nie włączają. Zdejmij kable z czujnika, to będą grzały cały czas.
  • #6 7928185
    Tabas6
    Poziom 10  
    Zawsze mnie zastanawiało czy cały czas to i po odpaleniu będą się grzały?
  • #7 7928213
    eltron
    Poziom 25  
    Ocena: 161
    Siet.....
  • #8 7928286
    _LBX_
    Poziom 22  
    Grzeją dopóki silnik jest zimny(przy odpalaniu) A jak włączasz zapłon to grzeją kilka sekund. W pasku słychać wtedy stuknięcie przekaźnika. Wtedy rozłącza zasilanie świec.
  • #9 7929174
    Tabas6
    Poziom 10  
    Ale czy przy odłączonej wtyczce od czujnika temperatury, grzanie świec ustanie po odpaleniu silnika?
  • #11 7932818
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1342
    no niezupełnie tak tzn świece grzeją jeszcze kilka sekund po zgaśnięciu kontrolki i nie jest to zależne od czujnika
    druga sprawa to że włączając rozrusznik gaśnie kontrolka i tu bez obaw - świece grzeją te same kilka sekund po włączeniu rozrusznika co po zgaśnięciu kontrolki z podłączonym czujnikiem
  • #12 7933018
    _LBX_
    Poziom 22  
    Nie do końca pamiętam, bo nie mam B3 od kilku lat ale w B4 jest wyłącznik czasowy. W B3, też chyba był.
  • #13 7933876
    jarroQ
    Poziom 31  
    Ocena: 629
    Kolego Tabas6, czy jak odpalasz auto to nie znika Ci stan cyfrowego licznika km (wyświetlacz) oraz czy kontrolki mocno nie przygasają? Być może pada Ci akumulator, był taki przypadek w cordobie 1.9TDI mojego ojca. Zimna odpalała na dotyk, ciepła bardzo ciężko łapała. Pojechaliśmy do mechanika, tam VAG, podmiana czujnika temperatury, kombinowanie z kontem wtrysku i nic. W końcu sami podmieniliśmy aku od znajomego, i to był strzał w 10. Autko odpala idealnie.
  • #14 7933890
    Tabas6
    Poziom 10  
    Kolego jarroQ, licznik mam analogowy, kontrolki nie przygasają. Odłączyłem czujnik temp na ciepłym i zapalił idealnie. Myślałem nad założeniem modułu czasowego do grzania świec, jednak nie mam zielonego pojęcia od czego i jak zacząć, skąd to wziąźć. Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.
  • #15 7933906
    jarroQ
    Poziom 31  
    Sorka, nie zauważyłem że B3 i rok '91... późno i zmęczenie daje o sobie znać. Więc przypadek wskazuje na uszkodzony czujnik temperatury (dla wskaźnika w desce jest inny - jeśli się mylę niech ktoś mnie poprawi). Nie rozumiem tylko po co chcesz grzać świece jak masz nagrzany silnik... ? To podgrzewanie gorącego obiadu.
  • #16 7933999
    _LBX_
    Poziom 22  
    JarroQ patent na podgrzewanie świec na gorącym silniku sprzedawał swego czasu gość na allegro. Żeby wysłużony silnik łapał, za każdym odpaleniem. Moduł ten nie był drogi (8zł) to zamówiłem z ciekawości. Wiesz co wyło w środku? Rezystor oszukujący elektronikę świec. Aha i obciążnik w postaci jakiegoś klocka z ołowiu, żeby było cięższe.
    A u ciebie kolego to pewnie będzie czujnik.
    Kolega wcześniej dobrze mówi B3 ma inny czujnik który pokazuje temp silnika, a iny do świec. Ten od temp działa na zasadzie płynnej zmiany rezystancji, a ten od świec na zasadzie włącz-wyłącz.
  • #17 7934073
    dawidgsm
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Ja na trwoim miejscu bym wziął schemat i heja.Bo możliwe że gdzies jest przerwa/zimny lut.Grzanie świec nie jest zbyt skomplikowane
  • #18 7934592
    Tabas6
    Poziom 10  
    baaks na zimnym silniku grzeje świece i odpala normalnie. To czy może to być przyczyna np. zepsutego czujnika? Wymieniłbym na próbę, jeśli tak.
  • #19 7934685
    jarroQ
    Poziom 31  
    Tabas6 napisał:
    baaks na zimnym silniku grzeje świece i odpala normalnie. To czy może to być przyczyna np. zepsutego czujnika?

Tak.
    Podmień od kogoś na próbę, nie kupuj puki co.
  • #20 7934824
    _LBX_
    Poziom 22  
    Wiesz on dział na zasadzie włącz wyłącz. Jeżeli jest siadnięty to w ogóle nie daje sygnału jak się nagrzeje. Na zimnym jest ok, a jak się nagrzeje przestaje działać i takie cyrki.
  • #21 7937631
    Tabas6
    Poziom 10  
    W niedzielę będę miał czujnik i jak starczy czasu to sprawdzę. O wynikach dam znać. Dzięki za rady!
  • #22 7954040
    Tabas6
    Poziom 10  
    Założyłem nowy czujnik temp. ten poziomy na dwa piny z Febi. Bez zmian, po osiągnięciu przez silnik ok. 90 stopni i postoju ok. 20min temperatura spadła do 75 stopni. Grzanie świec nie włączyło się, oczywiście zapalił bez większego problemu - ok 2-3 obroty silnikiem. Wolałbym jednak, żeby odpalał bez problemu jak na zimnym. Co radzicie? Przejżę te kable w poszukiwaniu zimnego lutu jednak wątpię żeby coś takiego było. Samochód od nowości w rodzinie, bez niepewnej przeszłości, aha 303tyś przebiegu.
  • #23 7954267
    jarroQ
    Poziom 31  
    Ale po co ma grzać jak jest nagrzany? Świece w dieslu są po to żeby w mrozy zapalał / ewentualnie jak jest wychłodzony.

Moim zdaniem nie powinieneś patrzeć na świece żarowe. Zwróć uwagę na zawory - wyreguluj, sprawdź ciśnienie sprężania na ciepłym - porównaj z normami...
  • #24 7954438
    trans-serwis
    Poziom 39  
    Ocena: 2260
    Sprawdzić moment wtrysku, ustawienie rozrządu, luzujące się koło od rozrządu, ciśnienie sprężania, pompę wtryskową na rozgrzanym polać wodą i sprawdzić czy szybciej pali.
  • #25 7954513
    Tabas6
    Poziom 10  
    Mam też (jeszcze) Polo 1.9D na pompie Lucasa z 95r. i w nim pomimo nagrzanego silnika (po paru minutach postoju) podgrzewa świece z 2-3 sekundy i elegancko zapala.
    W Passacie wentylator włącza się dopiero przy niecałych 100C, czy to normalne, może ma jakis związek?
    Próbowałem odłączyć wtyczkę od czujnika i wtedy pięknie zapala. Może ktoś z właścicieli B3 się odezwie, czy to naprawdę normalny objaw, że nie podgrzewa świec na ciepłym?
  • #26 7955087
    trans-serwis
    Poziom 39  
    Ocena: 2260
    Tak to jest normalny objaw, że nie podgrzewa świec na ciepłym.
    Jle razy musisz to usłyszeć żeby uwierzyć"
    Sprawdziłeś to o czym pisałem?
  • #27 7957829
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1342
    jak nie chcesz pojechać na diagnostykę silnika to weź kawałek przewodu i jak silnik jest gorący podgrzej świece (podłącz do + aku i drugi koniec na świece) zobacz jak zapali
  • #28 7958070
    Tabas6
    Poziom 10  
    Sprawdzałem to z odłączoną wtyczką od czujnika i pięknie zapalił. Przyjmuję do wiadomości, że nie podgrzewa świec na ciepłym. Dzięki wszystkim za rady.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z VW Passat B3 1.9D z 1991 roku, który nie grzeje świec żarowych na ciepłym silniku, co utrudnia uruchomienie pojazdu po krótkim postoju. W odpowiedziach podano, że jest to normalne zjawisko, ponieważ świece nie są aktywowane, gdy silnik osiągnie temperaturę około 80-90°C. Sugerowano również sprawdzenie czujnika temperatury oraz przekaźnika, a także możliwość podłączenia modułu czasowego do grzania świec. Użytkownik potwierdził, że po odłączeniu czujnika silnik odpalał bez problemu, co wskazuje na potencjalny problem z czujnikiem. W dalszej dyskusji poruszono kwestie związane z regulacją zaworów, ciśnieniem sprężania oraz innymi elementami silnika, które mogą wpływać na uruchamianie pojazdu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA