logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Passat B4 1.9 TDI - Świece nie grzeją (diesel)

mechgw 30 Sie 2014 08:24 15372 17
REKLAMA
  • #1 13919444
    mechgw
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam,
    od pewnego czasu borykam się z pewnym problemem, mianowicie rano jak wsiadam do auta i chce go odpalić to silnik nie odpala, nie ma znaczenia jaka jest temperatura na zewnątrz.
    Na szczęście mam zamontowany przycisk do podgrzewania świec (polecam na srogie zimy), przytrzymam go kilka sekund, przekręcę kluczyk i odpali za pierwszym obrotem.
    Oczywiście jak silnik jest ciepły to odpala bez problemu.

Ktoś może spotkał się z czymś takim i wie co to?
    Jeden mechanik zwala winę na pompę paliwa, a inny na przekaźnik (wymieniony).
  • REKLAMA
  • #2 13919481
    trasher3322
    Poziom 15  
    Ocena: 53
    witam o ile jest juz pora na grzanie swiec ,a bodajże temperatura musi spaść poniżej 5 stopni to należy sprawdzic ten obwód.Dodatkowy przycisk to pewnie trik z równoległym połaczeniem masy (masa podawana z przekażnika pod warunkiem ze sprawny czujnik temperatury i sterownik silnika oraz połaczenia) .Kolega kupił auto z dodatkowym przyciskiem który jak sie okazało maskował niesprawny sterownik nie załączający obwodu świec.
  • #3 13919498
    mechgw
    Poziom 10  
    Raczej jeszcze nie pora, a to się jeszcze działo jak temperatura w nocy wynosiła jakieś 15 stopni.
  • REKLAMA
  • #4 13920085
    trasher3322
    Poziom 15  
    Polecam podłaczyć sie pod lapka by sprawdzic czujnik temperatury cieczy .Manualnie czy na pompie (zawór odblokowujacy )w momencie przekrecenia na zapłon pojawia sie prąd.za mało mamy danych by sugerowac konkrety
  • #5 13920130
    mechgw
    Poziom 10  
    Czujnik cieczy z tego co pamiętam to któryś mechanik sprawdzał.
    Jeszcze zauważyłem że czujnik temperatury oleju wariuje. Podczas jazdy temperatura potrafi skakać o ponad 20 stopni.
  • #6 13920161
    szulcu 2
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Świece przy tych temperaturach się nie włączają w tym samochodzie , ale jak koniecznie chcesz sprawdzić to przed odpaleniem odepnij kostkę od czujnika temperatury wtedy sterownik powinien włączyć świecę , a może musisz zwiększyć tylko dawkę rozruchową?
  • REKLAMA
  • #7 13920174
    mechgw
    Poziom 10  
    Wiem że jest za ciepło aby się one załączyły i dlatego nie winie świec czy przekaźnika...
    To jest pewnie wina jakiegoś czujnika... tylko który? :)
    Pamiętajmy że jak wcisnę magiczny przycisk (do ręcznego grzania świec) to auto odpala bez problemu.
  • #8 13920201
    manta
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1533
    Nie czujnik, a ustawienie pompy. Poprzednika tego silnika, nawet jak świece grzały, to nie zapaliłeś. Jak był ciepły, palił normalnie. Dlatego do sprawdzenia początek wtrysku, nawet za pomocą vaga. Dopiero wtedy można dalej szukać przyczyny.
  • #9 13920219
    szulcu 2
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Kolega pisze o świecach że nie grzeją, też najprostszy sposób żeby je włączyć to odłączyć czyjnik temperatury wtedy sterownik silnika widzi -40C
  • #10 13920249
    mechgw
    Poziom 10  
    Ustawienie pompy chyba też można wykluczyć bo był wymieniany silnik :P (na obu silnikach był ten problem)
  • #11 13920837
    manta
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1533
    A sprawdziłeś, czy tylko piszesz?
  • #12 13921436
    mechgw
    Poziom 10  
    Po wymianie silnika auto nie miało mocy więc poprosiłem aby sprawdził czy pompa jest dobrze ustawiona i faktycznie musiał ją jeszcze wyregulować. Mocy przybyło ale z uruchomieniem auta nic się nie zmieniło.

A i jeszcze jedno (o ile to ma jakieś znaczenie).
    To wszystko się zaczęło dziać po dłuższej trasie (jakieś 700km z prędkością 120-140km/h).
    Na co dzień ten samochód robi jakieś 100-150km po mieście.
  • REKLAMA
  • #14 13921458
    mechgw
    Poziom 10  
    Zapala się na max 1s
  • #15 13923447
    trasher3322
    Poziom 15  
    To moze warto sprawdzic pompe paliwa dawke rozruchowa (wszystko komp)filtr paaliwa i same konćówki wtrysku
  • #16 13923642
    mechgw
    Poziom 10  
    Dopiero był wymieniany silnik i nie wieżę że mechanik tego nie sprawdził.
    Jutro do niego zadzwonię i się podpytam.
  • #17 13927000
    majsster
    Poziom 23  
    Ocena: 254
    Ustaw ten rozrząd na blokady pompe na czujnik i na koniec możesz skontrolować kąt wtrysku vagiem i musi grac
  • #18 15361371
    stempell87
    Poziom 8  
    Ocena: 14
    Podepnę się trochę pod temat bo ten akurat wydaje mi się najbliższy. Mam Passata b4 1.9 tdi 90km 95rok.
    Od świąt Bożego Narodzenia gdy było +13 stopni pojawił się problem z odpalaniem tzn. dłużej kręcił jak był zimny. Gdy ciepły palił od kopa. Gdy zaczęło mrozić to było jeszcze gorzej z odpalaniem aż teraz całkiem stoi.
    Na pierwszy ogień poszły świece, które wymieniłem na Bosha. Nic nie pomogło. Później przyuważyłem że paliwo chyba cofa się do baku i były pęcherzyki powietrza w przewodach. Doszedł nowy zawór zwrotny i uszczelniacz na filtrze paliwa (sam filtr wymieniany 2 mce wcześniej). Nie pomogło dalej długo kręcił. Później poszedłem w elektrykę. Bezpiecznik świec cały, przekaźnik świec 103 kupiłem drugi ale bez zmian czyli mój też był dobry. Przekaznik 109 sprawdziłem i też OK. Znajomy elektromechanik powiedział że świece powinny grzać ok 20 sek. a moje grzeje 8-10 sek. Po odłączeniu czujnika temperatury świece grzeją 20 sek. Kupiłem drugi NOWY czujnik i też grzeje krócej czyli tak samo jak mój. Czy często się zdarza aby nowy czujnik był walnięty czy gdzieś indziej szukać przyczyny krótkiego grzania świec?
    Z góry dzięki za jakiekolwiek podpowiedzi.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik VW Passat B4 1.9 TDI zgłasza problem z uruchamianiem silnika, który nie odpala w zimnych warunkach, mimo że świece żarowe nie są aktywowane. Po naciśnięciu przycisku do ręcznego grzania świec, silnik odpala bez problemu. W dyskusji poruszane są możliwe przyczyny, takie jak uszkodzony czujnik temperatury, ustawienie pompy paliwa oraz przekaźniki. Użytkownicy sugerują sprawdzenie obwodu świec, czujnika temperatury cieczy oraz ustawienia wtrysku. Wymiana silnika nie rozwiązała problemu, a kontrolka świec zapala się tylko na krótko. Wskazano również na problemy z dawką rozruchową i filtrami paliwa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA