Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Radio Ford Sound 2000 tylko podświetla i przewija kasete

walach2009 07 Apr 2010 07:18 5114 12
  • #1
    walach2009
    Level 9  
    Witam
    Podłączyłem radio Ford Sound 2000 do Fiesty r. 92 i tylko gdy włącze radio podświetla się lcd i przewija mi kasete. Nie odbiera radio nic sie nie wyświetla na lcd jest tylko zielone tło. Podłączyłem zasilanie, antene i głośniki. Co mozna z tym zrobić?
  • Helpful post
    #2
    Mr.K
    Level 24  
    Do tego radia podłącza się dwie masy i dwa zasilania 1 i 3 +12V, 2 i 6 masa.
  • #3
    walach2009
    Level 9  
    mógłbyś wyjaśnić? jestem trochę zielony w temacie tej "masy". W tym radiu mam dwie kostki z kablami i antene. Jedna kostka służy do zasilania. Są w niej kable 2 brązowe, czerwony, zółty i niebiesko zółty który nie mam pojęcia gdzie podpiąć. Druga kostka jest do głośników. Mógłby ktoś wyjaśnić mi dokładnie co do czego tak jak dziecku? Proszę o pomoc :(
  • #5
    walach2009
    Level 9  
    Mr.K ale ja mam podłączone tą kostkę(wiązkę kabli zakończoną kostką do podłączenia) do tego wejścia a drugą do głośników. Chociaż mogłem też pomylić i podłączyć zasilanie na miejsce głośników a głośniki na miejsce zasilania przez to mogło tak się dziać jak się dzieje? :(

    Dodano po 4 [godziny] 48 [minuty]:

    Post wyżej już wyjaśniłem, kostka od głośników jest dłuższa więc nie mogłem się pomylić. Ale zauważyłem że nie mam jednego kabelka od masy(brązowego), kolega wyżej napisał że w tym radiu są 2 kable od masy no i faktycznie radio wyciągnąłem z Escorta i tam był ten drugi kabel a w mojej Fieście już jest tylko jeden. Moje pytanie brzmi:

    1. czy mogę wyciągnąć ten kabel z escorta i tylko podpiąć do fiesty?
    2. czy jest we fieście wejście na ten kabel gdzieś pod deską rozdzielczą(bo na kostce jest miejsce na ten kabel)?
    3. czy ta druga masa(ten drugi brązowy kabel) rozwiąże problem z tym że radio tylko się podświetla i przewija kasety??

    proszę o szybką odpowiedź i z góry dzięki
  • Helpful post
    #6
    Mr.K
    Level 24  
    Odp1. Nic nie wyciągaj z eskorta.
    Odp2. W którym miejscu, który pin brakuje Ci kabla? 1-3 czy 2-6
    Odp3. Tak rozwiąże problem podłącz z tego pina drugi kabel, na którym jest masa do brakującego
  • #7
    walach2009
    Level 9  
    Brakuje mi masy z pod numerka 2
  • Helpful post
    #8
    Mr.K
    Level 24  
    To podłącz masę z numerka 6 do numerka 2 dodatkowym przewodem tak, aby była na pinie 2 i 6.
  • #9
    walach2009
    Level 9  
    Tak też zrobię, mam nadzieję że wreszcie zadziała. Znajomy od którego mam to radio mówił że to radio działało w escorcie.
  • #10
    walach2009
    Level 9  
    Dzisiaj podpiąłem ten kabelek do pina 2. Kabelek podłączyłem do masy spod pina 6. Zaizolowałem i jak chciałem włączyć usłyszałem takie pyk jakby coś poszło w radiu i tyle, teraz już się radio nie włącza więc nie wiem co może być nie tak? Co zrobić żeby działało?
  • #11
    Mr.K
    Level 24  
    Sprawdź bezpiecznik ten w radiu. Masz jakiś miernik do pomiarów wielkości elektrycznych?
  • #12
    walach2009
    Level 9  
    Ok sprawdzę bezpiecznik. A po czym poznam że bezpiecznik mógł się spalić ? I jeśli go wymienię i włożę drugi taki sam to się nie spali znów?
    Co do miernika to nie mam :/
  • #13
    Mr.K
    Level 24  
    Podłączenie tego radia komuś znającemu się na rzeczy nie sprawiłoby żadnego problemu, Tobie to sprawia problem. Radziłbym zlecić komuś, kto ma jakieś pojęcie. Proponuję abyś udał się do najbliższego serwisu RTV-AGD i poprosił serwisanta o podłączenie radia koszt niewielki i wiedza fachowa. Z całym szacunkiem twoja wiedza jest żadna, dalsze próby podłączenia radia przez Ciebie mogą przynieść opłakany skutek.