logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spawarka dedra 200 -uszkodzona po zasileniu agregatem

godot 07 Kwi 2010 14:51 8368 7
REKLAMA
  • #1 7931017
    godot
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Witam,
    był temat o tej spawarce, ale jest już zamknięty (?), niestety nie było tam schematu tej spawarki.

Kolega nie mógł podłączyć jej "do gniazdka" to użył agregatu prądotwórczego ... w efekcie przestała działać.

Sprawdzałem płytkę zasilającą z mostkami i kondensatorami, działa ale po podłączeni do niej płytki sterującej wyłącza wentylator.

Czy ma ktoś może (wie gdzie jest) schemat podobnej spawarki inwentorowej, żebym mógł sprawdzić tą płytkę sterującą?

pozdrawiam
    Marek
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 7932527
    mirek305
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    Witam

Czy aby na pewno jest taki objaw jak piszesz ?
    Może to teraz działa tak – podłączysz do zasilania wentylator działa, a po czasie się wyłącza ?
    Kolejne pytanie – to czy słychać przekaźnik , jeśli nie to sprawdź warystor oraz diodę zenera połączoną w szeregu z tym warystorem (7k361).
    Schemat zasilacza zamieściłem niedawno więc bez problemów sobie ściągniesz.
    Napisz jak tam testy , a pomyślimy co dalej jeszcze by można sprawdzić.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 7934159
    godot
    Poziom 11  
    Witaj!

Nie wyłączała się po czasie, po prostu w ogóle nie działała.

Późno wróciłem wczoraj do domu i nie mogłem za długo posiedzieć....
    Mogło być coś za załączaniem, może harmonicznymi uszkodził ten warystor???

Gdy wieczorem podłączyłem zasilacz do reszty, który sam mi działał, kondensatory były jeszcze naładowane i zaiskrzyło. Po załączeniu zasilania ruszył wentylator (zasilacz dalej działał), a na płytce sterującej zapaliła się zielona dioda (5 mm).
    Wyłączyłem i włączyłem parę razy, ruszało za każdym razem i nagle usłyszałem jak przekaźnik "odpada" i nic już nie działo.
    Trochę trwało zanim doszedłem ... że padł bezpiecznik B16 w rozdzielni domowej;)

Pomęczę to dzisiaj, ale wygląda na to że cudownie naprawiło się???

Te złącza do zasilania wyglądają na strasznie delikatne, nie wiem jak to przeżywa takie wielkie prądy...
    Jeden styk idący do mostka prostowniczego, nie był wsunięty do końca, próbowałem dopchnąć za przewód, ale styk się zgiął i ukruszył.
    Przylutowałem go z boku.
    Chyba to jednak nie było przyczyną uszkodzenia, bo te styki są przecież zdublowane?
    Ale jak przez taki jeden styk z cieniutkiej blaszki płynęło ok. 20A, to jestem pod wrażeniem....

Na razie dziękuję, wieczorem "powalczę z nią";)
    pozdrawiam
    Marek
  • REKLAMA
  • #4 7940674
    mirek305
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    Witam

Wnioskuję zatem, że nie uszkodziło się nic lecz powstał niestyk na złączach podczas noszenia tej spawarki.
    Powiem tak - te egzemplarze tak mają, ja na wszelki wypadek po naprawie wszystkie złącza przyklejam
    zwykłym klejem na gorąco ( w razie czego można to zawsze oderwać).
    Martwi mnie jedno, że wywaliło Ci bezpieczniki. Mógł to być zwykły zbieg okoliczności,
    lub co czasami w niektórych egzemplarzach się zdarza nie masz wszystkich termistorów
    powinny być 3 szt 47D (pastylki) oraz jeden M72 lub M73 R18.
    Czasami nawet w oryginalnych chińczykach dają tam zwory, a efekt jest taki że właśnie wybija zabezpieczenia.
    W pierwszych egzemplarzach tych spawarek z tego co pamiętam płytki były zrobione na 6 szt. termistorów,
    ale po czasie się to zmieniało, teraz jest jak jest.
    Więc reasumując, dobrze że działa.

Pozdrawiam
    Mirek
  • REKLAMA
  • #5 7950829
    godot
    Poziom 11  
    Witam,
    przepraszam w tej chwili poza pracą nie ma dostępu do internetu...

Faktycznie wygląda na złącza, które są jak dla mnie za delikatne na spawarkę...
    Co prawda nie spawałem ją, bo kolega nie dał mi maski i małych elektrod, ale "popuszczałem trochę iskier" grubszą elektrodą, na ślepo i działała bez zarzutu.

Jak będą się powtarzać takie problemy to zlikwidujemy te złącza, albo znajdę jakieś pewniejsze.
    Jeszcze raz dziękuje za pomoc i pozdrawiam!
    Marek
  • #6 8088510
    sjcalka
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Witam !
    Pozwolicie, że podłącze się pod temat.
    Posiadam uszkodzoną derdę 200.
    Po włączeniu głównym włącznikiem startuje wentylator, słychać załączenie się przekaźnika. Niby wszystko OK ale, no właśnie nie spawa. Brak reakcji na zetknięcie elektrody z masą. Nie świeci kontrolka od przegrzania.
    Po rozkręceniu na górnej płycie świeci się zielona dioda led.
    Po chwili można zauważyć, da się aż poczuć temperaturę od dwu 1-szy i 3-ci z czterech umieszczonych obok siebie tranzystorów które umieszczone sa również na górnej płycie. Są to tranzystory IRFZ24N. Zastanawiam się czy sama wymiana wystarczy, czy nie poszło coś więcej i po wymianie na nowe przepalą się i one. Ewentualnie jakie zamienniki mogę dostać?
  • #7 8206722
    sebo3t
    Poziom 12  
    kolego sjcalka ja przed chwilką odebrałem swoją dedre z servisu i miałem takie same obiawy jak ty czyli po załączeniu wentylator działa dioda przegrzania nie swieciła się a spawarka nie spawała czyli brak prądu na wyjściu i w karcie gwarancyjnej mi napisali "wymiana płyty sterowania " czyli to jest coś związane ze sterowaniem

Proszę poprawić pisownię bo post znajdzie się w koszu. [retrofood]
  • #8 8212790
    sjcalka
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Kolego sebo3t mam pytanie czy twoja spawarka była jest na gwarancji?
    Do jakiego serwisu ją oddałeś? Jeśli to była naprawa odpłatna to ile to kosztowało?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z działaniem spawarki Dedra 200, która przestała działać po podłączeniu do agregatu prądotwórczego. Po sprawdzeniu płytki zasilającej i podłączeniu do płytki sterującej, wentylator się wyłączał. W trakcie dyskusji ustalono, że problem mógł wynikać z niestyków na złączach, które są zbyt delikatne na duże prądy. Użytkownik zauważył, że po naprawie złącza spawarka zaczęła działać, a także wymieniono informacje o termistorach, które mogą być przyczyną problemów z zabezpieczeniami. Inny uczestnik dyskusji zgłosił podobne objawy, sugerując wymianę płyty sterującej jako rozwiązanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA