Witam,
Miałem na stanie kolumienki ZG15C od radia Zodiak. Jako ,że głośniki wysokotonowe wogóle nie grały (prawdopodobnie spalone) ,a niskotonowe miały sproszkowane zawieszenie górne to pomyślałem jednak o wymianie na coś trochę mocniejszego mocowo.
Z oferty Tonsil miałem do wyboru tylko GDN 16/30 za cenę 59zł. Wysokotonowego 9/15 lub zamiennika nie znalazłem.
Natomiast oferta STX przykuła moją uwagę i zdecydowałem się na przetworniki tej firmy.
Padło na GDN-16-50-8-SC i GDWT-9-200-8.
Problem polega na zbyd dużej różnicy SPL głośnika niskotonowego i wysokotonowego.
Mam korektor ,ale to nie to samo.
Potrzebuję pomocy przy obniżeniu sprawności głośnika wysokotonowego.
Posiadam program x-over pro i wyliczył mi z parametrów T-S podanych na stronie STX ,że od 700Hz do ok 10kHz jest górka która ma szczyt 24dB!!!!
To niedopuszczalne jak dla mnie.
Planuję zrobić zwrotnicę i tak by jakoś "wyliniować" tą charakterystykę.
Czy wstawienie samego w szereg z wysokotonowym nie da już poprawy?
Na wykresach daje ,ale znowóż jest takie załamanie charakterystyki.
Jak narazie udało mi się zejść do takiego poziomu
Rezystor 50ohm.
Tylko pytanie czy dobrze myślę i rozważam....
<object width="640" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/APYq72X-cxs&hl=pl_PL&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param>
</object>
Miałem na stanie kolumienki ZG15C od radia Zodiak. Jako ,że głośniki wysokotonowe wogóle nie grały (prawdopodobnie spalone) ,a niskotonowe miały sproszkowane zawieszenie górne to pomyślałem jednak o wymianie na coś trochę mocniejszego mocowo.
Z oferty Tonsil miałem do wyboru tylko GDN 16/30 za cenę 59zł. Wysokotonowego 9/15 lub zamiennika nie znalazłem.
Natomiast oferta STX przykuła moją uwagę i zdecydowałem się na przetworniki tej firmy.
Padło na GDN-16-50-8-SC i GDWT-9-200-8.
Problem polega na zbyd dużej różnicy SPL głośnika niskotonowego i wysokotonowego.
Mam korektor ,ale to nie to samo.
Potrzebuję pomocy przy obniżeniu sprawności głośnika wysokotonowego.
Posiadam program x-over pro i wyliczył mi z parametrów T-S podanych na stronie STX ,że od 700Hz do ok 10kHz jest górka która ma szczyt 24dB!!!!
To niedopuszczalne jak dla mnie.
Planuję zrobić zwrotnicę i tak by jakoś "wyliniować" tą charakterystykę.
Czy wstawienie samego w szereg z wysokotonowym nie da już poprawy?
Na wykresach daje ,ale znowóż jest takie załamanie charakterystyki.
Jak narazie udało mi się zejść do takiego poziomu
Rezystor 50ohm.
Tylko pytanie czy dobrze myślę i rozważam....
<object width="640" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/APYq72X-cxs&hl=pl_PL&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param>