logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP 1099 EW - błąd 0x8007048F przy instalacji Windows 7 z pendrive'a

trudny90 08 Kwi 2010 17:54 2277 9
REKLAMA
  • #1 7935864
    trudny90
    Poziom 10  
    Witam

Siostra kupiła sobie takiego laptopa i chce bym zainstalował jej Windowsa 7. Jako, że dysk nie ma napędów optycznych, wrzuciłem instalkę na pendrive, odpowiednio przygotowałem i wszystko ładnie rusza. Niestety podczas instalacji wywala błąd: 0x8007048F, lub w ogole nie widzi dysku twardego, co uniemozliwa dalszą instalacje. Nie umiem znaleźć sterowników do tego i945 ICH 7, nie wiem jak zainstalować / przygotować ten dysk do instalacji Windowsa 7. Ma ktoś jakieś pomysly ?
  • REKLAMA
  • #2 7935889
    Marek Nawrocki
    Poziom 27  
    Ocena: 136
    Witam zobacz w Biosie czy nie możesz przestawić trybu dysku z AHCI na tryb compatybility , jeśli masz taką możliwość to przestaw a dysk będzie widoczny i nie bedą potrzebne ci sterowniki od SATA . i945 ICH7 są to sterowniki intela i na stronce intela powinieneś je znaleźć , ewntualnie na stronce HP-ka
  • REKLAMA
  • #3 7936561
    bartsam
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Tak jak pisze przedmówca - to najprawdopodobniej na skutek
    niewykrywania dysku przez nieodpowiedni tryb kontrolera.
    Możesz zainstalować seven w trybie hdd IDE,
    potem w rejestrze systemu uruchomić usługę "msahci"
    (poczytaj na google, należy ustawić "0")
    i następnie po restarcie ustawić w BIOSie
    tryb AHCI/Sata.
    Powino być OK; sprawa przetrenowana na niejednym komputerze.
  • REKLAMA
  • #4 7937039
    trudny90
    Poziom 10  
    Dzięki za zainteresowanie. Niestety bios w tym laptopie ma jedynie opcje zmiany daty i źródła bootowania. Żadnych innych ustawień nie ma, co za tym idzie - nic więcej zmienić nie można.

Dodano po 2 [godziny] 7 [minuty]:

Jakieś pomysły ? ... :/

Dodano po 16 [minuty]:

Intel 945GSE, dokladnie taki chipset tam siedzi. Nie ma w sieci chyba odpowiedniego drivera do Sata na Windows 7 :/
  • Pomocny post
    #5 7938017
    Marek Nawrocki
    Poziom 27  
    witam !!
    Poszperałem trochę i znalazłem stery co prawda nie wiem czy zadziałają ale są to stery do tego chipsetu pod win7 i zawierają sterowniki SATA
    Powodzenia
    Załączniki:
    • nb_driver_win7_chipset_9.1.1.1016.zip (2.35 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • WIN7.rar (96.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 7938733
    trudny90
    Poziom 10  
    Z tych co podałeś próbowałem w pierwszej kolejności. Nie ma tam tego co mi potrzeba ;/ FUck, przeszukałem już wszystko i nic :/
  • #7 7938929
    Marek Nawrocki
    Poziom 27  
    Witam !!
    Kurcze innych pod win7 nie znalazłem , a może coś źle robisz, z tego co ja wiem , dotyczy to wersji na CD to trzeba było dodawać sterowniki do instalki programem NLITE i to w trybie tekstowym zeby potem można było wybarć sterownik SATA , szczerze mówiąc zrobiłem już kilka a nawet kilkanaście problematycznych instalek na lapki i z takim problemem jak u Ciebie to się jeszcze nie spotkałem , zawsze jakoś dawałem radę.

Teraz mi przyszło do głowy , a próbowałeś na tym lapku postawić vistę??
    bo jak by poszło to może by poszło uaktualnienie do win7
  • #8 7939190
    trudny90
    Poziom 10  
    Niestety nie ma mam Visty :/ Wersji RC już nie ma, a system na tym kompie MUSI być oryginalny, bo to komputer firmowy.
  • #9 7939233
    Marek Nawrocki
    Poziom 27  
    Witam !!
    Postaram się jeszcze poszperać i jakoś Ci pomóc . Nie masz od kogo pożyczyć Visty (bez numerów) samą płytkę to by nam wyjaśniło czy to wina tylko win7 czy ogólnie tego lapka , bo z tego co widziałem na necie te lapki chodzą na win7. Jakbyś mi jeszcze raz opisał ale dokłanie do którego miejsca dochodzi instalator , bo może to wina instalki z pendriva , z tego co piszą na stronce HP to wszystkie instalacje były z zewnętrznego napędu DVD
  • #10 7939913
    trudny90
    Poziom 10  
    Teraz dopiero zauwazylem że S.M.A.R.T wywala status: Bad, więc znamy już przczyny problemu. Dziękuje panie Marku.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik napotkał problem z instalacją systemu Windows 7 na laptopie HP 1099 EW, który nie ma napędu optycznego. Podczas instalacji z pendrive'a pojawia się błąd 0x8007048F, a dysk twardy nie jest wykrywany. Użytkownicy sugerują zmianę trybu dysku w BIOSie na tryb kompatybilności, co może umożliwić wykrycie dysku bez potrzeby instalacji sterowników SATA. W przypadku braku opcji w BIOSie, proponowane jest zainstalowanie systemu w trybie IDE, a następnie aktywacja usługi "msahci" w rejestrze. Użytkownik nie znalazł odpowiednich sterowników SATA dla chipsetu Intel 945GSE, a także zauważył, że status S.M.A.R.T. dysku wskazuje na problemy, co może być przyczyną błędów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA