logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zainstalować Windows 7 i XP na jednym komputerze? Dual boot na osobnych partycjach

DKrisX 10 Kwi 2010 15:27 1512 9
REKLAMA
  • #1 7943657
    DKrisX
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Witam, mam teraz zainstalowaną siódemkę, i potrzebny mi jest też Windows XP. Mogę go zainstalować na innej partycji i będzie mi chodził XP i 7, mam na myśli wybieranie przy włączeniu komputera systemu. Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #3 7943772
    stroggo81717
    Poziom 31  
    Ocena: 41
    Po prostu wgrywasz XP i przy odpalaniu kompa będzie pokazane menu wyboru systemu. Wybierasz, który chcesz odpalić i gotowe.
  • REKLAMA
  • #4 7943857
    Arek K.
    Poziom 21  
    Ocena: 5
    Najpierw trzeba zainstalować starszy system (XP), ewentualnie użyć zewnętrznego bootloadera jak np. GRUB.
  • #5 7943883
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1100
    Stroggowy_Zabijaka napisał:
    Po prostu wgrywasz XP i przy odpalaniu kompa będzie pokazane menu wyboru systemu. Wybierasz, który chcesz odpalić i gotowe.

Czyżby?

DKrisX - po instalacji Windowsa XP konieczna będzie naprawa loadera Windowsa 7 (opcja dostępna z poziomu instalatora) oraz przebudowa bcdedit, by XP do menu rozruchu "siódemki" dodać. Tę ostatnią czynność można zastąpić - choćby dlatego, iż nie zawsze jest ona łatwa do wykonania - użyciem programu typu EasyBCD, który zainstalowany z - w tym wypadku - poziomu Windows 7 - pozwoli utworzyć menu wyboru.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #6 7943921
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 672
    Stroggowy_Zabijaka napisał:

Chyba w marzeniach.
    Win xp nie zna loadera z nowszego systemu, ale jest to osiągalne, przy użyciu :EasyBCD 1.7.2.exe (darmowy), mnie się to udało, ale trzeba było jeszcze wystartować z płyty win 7 i dać: napraw .
    Teraz potrafię przywrócić ghost'em, niezależnie to jeden system, to drugi, ale ciągle jest gimnastyka z tym BCD, bo każdorazowo trzeba umieścić pliki boot xp, na partycji z win 7.Staram sie to robić rzadko, bo siedzę potem pół niedzieli, co jest podobne do nowej instalacji, a dlatego że robię to rzadko, ciągle nie pamiętam procedury.
  • REKLAMA
  • #7 7943922
    DKrisX
    Poziom 14  
    ale nie wiem jak właczyć teraz win 7, po zainstalowaniu xp cały czas włącza mi się xp a Easybcd na nim nie chodzi co robić ?

Błędy w poscie popraw - 10.9.

Matuzalem
  • #8 7943943
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1100
    DKrisX - napisałem
    Cytat:
    ....konieczna będzie naprawa loadera Windowsa 7 (opcja dostępna z poziomu instalatora)...
    jeśli to Ci nie wystarcza, to może poproś kogoś, by za Ciebie tę operację wykonał.
    To samo odnosi się do EasyBCD (o tym, że w sieci są zrzuty ilustrujące sposób użycia tego programu wspominam tylko dlatego, żeby Cie dodatkowo zawstydzić).
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #9 7943962
    DKrisX
    Poziom 14  
    czyli mam teraz włączyć instalatora win 7 ? i wybrać napraw ?
  • REKLAMA
  • #10 7943979
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 672
    DKrisX napisał:
    ale niewiem jak właczyć teraz win 7, po zainstalowaniu xp cały czas włącza mi się xp a Easybcd na nim nie chodzi co robiC ?

Jak nie chce chodzić? - wlaśnie że bardzo chce.
    Ale nie sadze , abyś umiał się nim posłużyć.

Kolego, wejdż przez panel sterowania do narzędzi adm. >zarządzanie komputerem>zarządzanie dyskami, wyświetlą ci się dyski i klikniesz na partycje WIN7 prawym, wybierz opcje : oznacz partycje jako aktywna. Restart.
    Tym sposobem możesz wybierać systemy, ale przyznasz że metoda godna króla ćwieczka.
    Podałem ci garść wskazówek, przepraszam że nie poprowadzę za rękę, bo zapomniałem z tym BCD, ale jest jeszcze Google.

DKrisX napisał:
    czyli mam teraz włączyć instalatora win 7 ? i wybrać napraw ?

Przecież napisał ci kolega wyżej, TAK, z tym że mi to nie zadziałało, ale nie wiem czemu.

ps.Już wiem czemu, właśnie trzeba było skopiować pliki loadera,boot.cfg, z xp na partycje C, z win 7.

Podsumowanie tematu

✨ Aby zainstalować Windows XP obok Windows 7 na tym samym komputerze, należy najpierw zainstalować starszy system (XP) na osobnej partycji. Po instalacji XP, konieczne jest naprawienie bootloadera Windows 7, co można zrobić za pomocą opcji naprawy w instalatorze Windows 7 lub używając programu EasyBCD, który umożliwia dodanie XP do menu rozruchowego. Użytkownicy zalecają również oznaczenie partycji z Windows 7 jako aktywnej w zarządzaniu dyskami. W przypadku problemów z uruchomieniem Windows 7 po instalacji XP, można skopiować pliki bootloadera z partycji XP na partycję z Windows 7.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA