logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SAMSUNG SMX-F30 do 600 zł – opinie o jakości obrazu przy sztucznym świetle

Hyde911 13 Kwi 2010 16:45 2584 4
  • #1 7956420
    Hyde911
    Poziom 24  
    Ocena: 18
    Witam

Chciałbym kupić niedrogą kamerkę. Nie zależy mi na HD ani też specjalnie na dużym zoomie. Kręcił będę przede wszystkim w pomieszczeniach przy sztucznym świetle, dlatego zależy mi na możliwie niskich szumach.
    Co sądzicie o SAMSUNG SMX-F30 ??
  • #2 7958705
    Dandre
    Poziom 14  
    Ocena: 28
    Nie zależy Ci na dużym zoomie, a rozpatrujesz kamerkę 34x - sprzeczność.
    Szum w obrazie zależy od oświetlenia filmowanej sceny, jakosci obiektywu ( jego parametrów optycznych) i wielkości przetwornika.
    Ponad to kamerka nagrywa w nowym formacie H.264 BP. Jest to format, w jakim będą kodowane programy naziemnej telewizji cyfrowej.........całkiem różny od formatu DVD, który dominuje na razie na płytach CD. Format jest dość kłopotliwy w obróbce ( dla amatora bardzo kłopotliwy ) i może się okazać, że będziesz mógł oglądać nagrania bezpośrednio z kamery, lub zgrane na komputer, ale w stanie surowym - bez montażu. Jeszcze dodam że ten format, to okrojona wersja :
    "Baseline Profile (BP) - Głównie dla aplikacji o najniższym wykorzystaniu kodera, ten profil wykorzystywany jest przede wszystkim do wideokonferencji oraz urządzeń i aplikacji przenośnych."
    Czyli najprostsza wersja kodeka i najsłabsza.
    Reasumując - tania kamera i niskie szumy przy nagraniach w świetle sztucznym nie istnieje . A nasze oczy oszukują.........wydaje się że jest jasno, a przetwornik kamery aż wyje, że mu za ciemno, szczególnie jak pomieszczenie nieco większe, wynikowy obraz szumi jak cholera. Chyba, że zastosujesz oświetlenie dodatkowe, o wystarczającej mocy. Ale to podniesie koszty na światło i to znacznie.
    Jak widzisz problemów trochę jest.
    Zasada ogólna jest bardzo prosta : żeby obraz był dobrej jakości, scena musi być oświetlona. Jeśli jest za ciemno, nawet kamery za wiele tysięcy nie dadzą rady.
  • #3 7959228
    Hyde911
    Poziom 24  
    Ocena: 18
    Dziękuje za krótki wykład.
    Hoduję ptaszniki, zrobiłem już milion zdjęć i chciałbym zacząć kręcić filmy. Jestem w stanie zapewnić względnie dobre sztuczne oświetlenie, ale ze względu na ograniczone miejsce nie ma szału. Dlatego zależy mi przede wszystkim kamerze które pozwoli mi nagrywać w takich warunkach. Tego samsunga wybrałem dlatego że jak na tę półkę cenową ma dosyć jasny obiektyw (F1,6-4,3). Uniknąć też chciałem HD gdyż przy tej cenie wysoka rozdzielczość nie wróży nic dobrego. Zoomu nie brałem zupełnie pod uwagę.
    Zdaje sobie sprawę że za takie pieniądze rewelacji nie będzie no ale coś chciałbym wybrać. Co proponujesz w cenie powiedzmy do 1000??
  • #4 7961050
    Dandre
    Poziom 14  
    Ocena: 28
    Zajrzyj tutaj, to forum strony o video. Jak mądrze sformułujesz pytanie, to Ci pomogą. Unikaj tekstów typu " jestem nowy, zielony, pierwszy raz na forum i chcę kupić kamerę - co proponujecie " :-).
    Możliwe zresztą, że do Twoich celów ta kamerka będzie wystarczająca, bo doświetlić dość mały plan filmowy z pająkami nie będzie trudno. A i nowe amatorskie oprogramowanie do edycji video być może uwzględnia nowy format zapisu ?
    Mocne ( i drogie) programy umożliwiają już obróbkę H.264.
    Ja nie chce się wymądrzać, bo od lat używam kamerki Sony miniDV na taśmy.
    A te wszystkie " nowości" - o ile nie są HD - nie wprowadzają niczego nowego, poza ułatwioną obsługą, bo zgrać materiał z dysku, czy karty można o wiele szybciej, niż z miniDV. Tutaj zgrywa się w czasie rzeczywistym, a na kasetkę można nagrac ok godź materiału.
    Do czasu jak dojrzeje do zakupu kamery HD, zmian nie przewiduję, dlatego nie doradzę Ci kompetentnie o nowych kamerkach.
  • #5 7970217
    teddy007
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Wbrew ponującej modzie na kamerki z zapisem na nośnikach typu karty lub HDD
    polecam Ci podobnie jak poprzednik kamery z zapisem na taśmach miniDV.
    Pozornie szybszy czas przerzucenia zapisanego materiału na komputer nie rekompensuje wad silnej kompresji zapisu. Z zapisu na miniDV "wyciśniesz" lepszy
    jakościowo obraz. Sam używam kamerki PANASONIC NV-GS90 i do zastosowań
    domowych naprawdę się sprawdza. Tym bardziej że prawie nówki z gwarancją na alledrogo możesz kupić za ok. 370 PLN.
REKLAMA