logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Relisys TF785 - wsad pamięci dla procesora SF510114IB i pamięci C81DC

amik9m 15 Sie 2004 01:24 2805 10
REKLAMA
  • #1 794532
    amik9m
    Spec od TV
    Ocena: 133
    Witam.

Czy zechciałby ktoś mnie poratować wsadem pamięci?
    Procek:
    SF510114IB
    TEI2023
    program (kartka): TF785

Pamięć: C81DC.

Dziękuję z góry i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 795408
    aandrus
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    eeprom to zwykły 24C08 , wstaw nowy bo te się wysypują , w załączniku wsad tylko jak go podłożysz to wejdż w serwis i wyreguluj kolory i G1.
  • #3 795421
    aandrus
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    eeprom to zwykły 24C08 , wstaw nowy bo te się wysypują , wsad dodałem do bazy wsadów , tylko jak go podłożysz to wejdż w serwis i wyreguluj kolory i G1.
  • REKLAMA
  • #4 795463
    amik9m
    Spec od TV
    Binka 'połknąłem'. Dziękuję bardzo :)

Pozdrawiam,
    Andrzej
  • #5 812966
    Marekzenio
    Poziom 20  
    Ocena: 22
    Witam
    Jak wejśc w tryb serwisowy tego monitora?
    Czy móbłby ktoś pomóc?
    PS. Przepraszam za dołączenie sie do postu.
  • REKLAMA
  • #6 813120
    amik9m
    Spec od TV
    Wyłączyć monitor, wcisnąć drugi i trzeci klawisz (od lewej strony)
    i włączyć monitor (z wciśniętymi w/w klawiszami).

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 813166
    Marekzenio
    Poziom 20  
    Dziękuje bardzo za szybką odpowiedź.
    A jeśli nie chce wejść w tryb serwisowy (chyba że coś źle robie) padła by pamięc?
  • #8 815447
    Marekzenio
    Poziom 20  
    Pamięc wymieniona, tryb wszedł.
  • #9 911184
    Piko
    Poziom 22  
    Ocena: 110
    Witam wiem że już po czasie ale miałem teraz własnie taki monitor było tak jak piszecie coś się poprzestawiało w eepromie bo monitor chodził jak chciał tzn rózne wymiary obrazu dla róznych rozdzielczości . Sciągnąłem wsad do pamięci zaprogramowałem ..i jest powiedzmy ok. małe drobne korekcje obrazu i jest ok..ale w tryb dalej nie chce wejść .
    Różnych sztuczek próbowałem i nic ..czy to nie jest jeszcze coś z pamięcią ? wkładałem różnych producentów 24c08 tak samo się zachowują ...Generalnie monitor oddałem klientowi, był zadowolony ja nie bo skoro jest tryb ..to sie powinno tam udac wejść . Prawda?
    Pozdrawiam Piko Wrocław.
  • #10 911225
    amik9m
    Spec od TV
    Też tak mieliśmy (Marekzenio i ja)...
    Pomogło dopiero to (porada na innym forum):

"Try this:
    a) Press Menu at first
    b)Choose tools function by re-press MENU Key
    c)Press " Down" Key make green cursor stay in tea-time ( last) position and hold on " Down "Key for about 15 seconds
    d)Window will change to Service Manual pattern."

Pozdrawiam.
  • #11 911391
    Piko
    Poziom 22  
    Ocena: 110
    dzięki za odpowiedż ...pewno to bedzie pasować ...tylko kto by czekał 15 sekund (te przyciski są tak nie wygodne do naciskania dwa równocześnie), palce bolą i tyle ...ha ha ha.
    Dziękuje. Piko Wrocław.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wsadu pamięci (EEPROM) dla procesora SF510114IB i pamięci C81DC w monitorze Relisys TF785. Użytkownik prosi o wsad do pamięci, który został udostępniony i dodany do bazy wsadów. EEPROM to standardowy układ 24C08, który często ulega uszkodzeniu i wymaga wymiany. Po podłożeniu nowego wsadu zaleca się wejście w tryb serwisowy monitora w celu regulacji kolorów i parametru G1. Tryb serwisowy uzyskuje się przez wyłączenie monitora, wciśnięcie drugiego i trzeciego klawisza od lewej strony oraz włączenie monitora z wciśniętymi klawiszami. W przypadku problemów z wejściem do trybu serwisowego, możliwe jest uszkodzenie pamięci. Wymiana pamięci często rozwiązuje problem i umożliwia dostęp do trybu serwisowego. Dodatkowo, alternatywna metoda wejścia do trybu serwisowego polega na przytrzymaniu klawisza "Down" przez około 15 sekund w menu narzędziowym. Pomimo wymiany pamięci i poprawnego wsadu, nie zawsze udaje się wejść do trybu serwisowego, co może wynikać z niedogodności obsługi przycisków lub innych problemów sprzętowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA