logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć 3 komputery w LAN bez switcha, używając kart sieciowych?

Suchy 15 Sie 2004 14:24 1968 13
REKLAMA
  • #1 794964
    Suchy
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Heyka chcialbym polaczyc 3 kompy w lan ale przy uzyciu tylko i wylaznie kart sieciowych i skretki, czy moge zrobic tak?
    jak skonfigurowac ip na kompie gdzie sa 2 karty inne IP takie samo? prosze o pomoc.

[komputer] ------------> [komputer 2 karty sieciowe]---------->[komputer

Z gory dziekuje za pomoc :).

Temat poprawiono. Było:
    "3 kompy w lan bez shitha ani huba ?"
    CK
  • REKLAMA
  • #2 794982
    glob12
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    da się to zrobić. Trzeba na kompie z 2 kartami włączyć routing żeby przekazywało pakiety z jednej karty na drugą w xp chyba sie to nazywało mostek sieciowy ale nie jestem pewny na linuxie też sie da ale nie pamiętam jak.
  • REKLAMA
  • #3 794986
    Suchy
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    hmm no takale jak by to zrobic na win98? :)
    bo nie mam o tym zbyt wielkiego pojecia :)
  • #4 794994
    glob12
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    poszukaj na google napewno coś znajdziesz np. 98 jako router

powodzenia
    Grze$
  • #5 795021
    zbyniu
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Na allegro kupisz Huba prawie w cenie karty sieciowej i będziesz miał normalną sieć. Przy poprzednim rozwiązaniu warunkiem pracy sieci jest uruchomiony 2 komputer i w takim rozwiązaniu często pojawiają się problemy z konfiguracją. Jeśli nie chcesz huba to może zastosuj karty z BNC i będziesz miał normalną sieć.
  • REKLAMA
  • #6 795574
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Widać że kolega nawet się boi eksperymentować chociażby z włączeniem tego, bo jakby uruchomił taką sieć to by zauważył że ona poprostu działa i nic nie trzeba ustawiać poza włączeniem udostępniania. A takto proponuje zatrudnić jakaś osobe co by to skonfigurowała.
  • #7 797992
    Borys85
    Poziom 19  
    Ocena: 5
    Czesc!!!

Nigdy nie robilem czegos takiego. I to na win 98. Widze, ze nikt nie odpowiedzial na twoje pytanie odnosnie IP kompa nr 2 z dwiema sieciowkami. Adresy IP powinny byc inne. Tylko nie moge sobie zabardzo wyobrazic jak bedzie wygladala komunikacja 1 z 3.

Mam wrazenie, ze nie chcesz wydac ani grosza, ale lepiej zaiwestowac. Wydaje mi sie, ze wyzej wspomniany problem z BNC jest najlepszy. Radze odpalic strone www.allegro.pl... i kupic odpowiednie sieciowki

Borys
  • REKLAMA
  • #8 799252
    paawel
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    potwierdzam to co kolega wyżej -- 2 komp to jakieś 20 zł miesiecznie wiec łatwo przeliczyć że zakup switcha i energia (5 zł/ROK) to inwestycja lepsza niż pomysł
    pozdr.
  • #9 799644
    zbyniu
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Nie chodzi o strach przed eksperymentowaniem, tylko po co odkrywać coś co zostało odkryte. Zaproponowałem koledze rozwiązanie niewiele droższe a napewno lepsze. Używanie jednego komputera jako łącznika między sieciami mocno nas ogranicza ( do komunikacji między 1 i 3 jest potrzebny uruchomiony drugi) i po co. Jeśli chorzi o kłopoty miałem na myśli: jeśli w sieci pracuje starszy windows np:98se pojawia się problem z zamykaniem i rozgłaszaniem w sieci przy zamykaniu. Wracając do początku nie chodzi o strach przed eksperymentowaniem ponieważ takie protezy uruchamiałem i pracują do dziś lecz moim zdaniem są to protezy a nie sieci.
  • #10 800518
    kubanczyk
    Poziom 14  
    zgadzam sie z przedmówacami, kup kolego najtanszego switcha na allegro i zrob normalną sieć, to najprostsze rozwiązanie, do tego na którymś komputerze mozesz zrobic drukarke sieciową ktorą możesz drukowac pliki z wszystkich kompów.
  • #11 803198
    olo128
    Poziom 12  
    Mysle ze powinien byc jakis program a w Xp jest to proste jak drut wystarczy zainstalowac 2 karty i polaczyc je mostkiem ( add to bridge ) powodzenia ze zrobieniem tego winie 98
  • #12 832810
    kubanczyk
    Poziom 14  
    na win98 polecam program WinRoute ktory jest takim jakby serverem.
    może ten program ci pomoże.
    pozdro
  • #13 835359
    Voodoo4
    Poziom 17  
    Ocena: 42
    kubanczyk napisał:
    na win98 polecam program WinRoute ktory jest takim jakby serverem.
    może ten program ci pomoże.
    pozdro

Ja na tym programie robilem taka sama siec i pod winda nie moglem tego skonfogirowac, dopiero ten program mi pomogl a dokladnie ta stronka http://michal.eggs.pl/inne/winroute/wrl_begin.php na tej stronce masz sam program WinRoute Light + dokladny opis konfoguracji ze zdjeciami.
  • #14 835817
    kubanczyk
    Poziom 14  
    http://www.lanten.prv.pl/
    oto kolejna strona na ktorej znajdziesz opisy konfiguracji WinRoute oraz WinGate, oraz wiele informacji o sieciach pod windowza

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości połączenia trzech komputerów w sieć LAN bez użycia switcha lub huba, wykorzystując jedynie karty sieciowe i skrętkę. Rozwiązanie polega na zastosowaniu komputera z dwiema kartami sieciowymi jako routera lub mostka sieciowego, który przekazuje pakiety między interfejsami. W systemie Windows XP można utworzyć mostek sieciowy (bridge), natomiast w Windows 98 wymaga to dodatkowego oprogramowania, np. WinRoute, które umożliwia konfigurację routingu i udostępnianie połączenia między kartami. Adresy IP na obu kartach powinny być różne, aby zapewnić poprawną komunikację. Jednakże takie rozwiązanie ma ograniczenia: komputer z dwoma kartami musi być cały czas włączony, a konfiguracja może być problematyczna, zwłaszcza na starszych systemach jak Windows 98. Alternatywnie zaleca się zakup taniego switcha lub huba, co znacznie upraszcza konfigurację i zwiększa stabilność sieci. Wspomniano także o kartach z interfejsem BNC jako innej opcji połączenia. Linki do stron z instrukcjami konfiguracji WinRoute oraz WinGate zostały podane jako pomocne źródła.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA