logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

jak podłączyć 2 komputery tylko poprzez karty sieciowe

sharon 25 Maj 2008 12:45 5067 16
REKLAMA
  • #1 5178667
    sharon
    Poziom 15  
    Ocena: 19
    zadaję trochę nie popularne pytanie
    ale teraz mam dość nietypowy problem
    Ze względu na warunki techniczne proszę o pomoc jak podłączyć dwa komputery mając tylko do dyspozycji 3 kart sieciowe.
    -Dwie karty są podłączone do komputera mather
    w jedną z nich mam podłączony LAN internet
    w drugą kartą chce wykonać podłączenie na drugi komputer
    problem bo nie udało mi się jej skonfigurować tą drugą kartę sieciową,
    jako kartę równoległą, by na drugim komputerze był niezależny net.
    Robiłam wyraźnie to czego oczekiwał ode mnie automatyczny konfigurator sieci no i nie miałam jakiś czas sieci tak mi z konfigurował.
    Sądzę, że muszę zasięgnąć pomocy mocnych głów z forum.
    dziękuję
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5178707
    Szymciosek
    Poziom 19  
    Ocena: 24
    ja proponuje rozwiazanie ROUTER :)
  • Pomocny post
    #3 5178721
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 795
    Router jest najlepszy bo ten pierwszy komp nie musi być non-stop włączony.
    Ale jeśli chcesz jak napisałeś to musisz udostępnić połączenie internetowe, ustawić adresy na kartach żeby były z jednej puli, a na drugim kompie bramę i DNS.
  • Pomocny post
    #4 5179101
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4863
    Napisz jakie IP przydziela ci dostawca internetowy , oraz czy posiadasz kabel LAN "skrosowany" między komputerami .
  • REKLAMA
  • #5 5179159
    sharon
    Poziom 15  
    dzięki za szybką reakcję
    więc po kolei

nie mam routera! i nie będę go teraz mieć!

mam teraz to co mam i z tym muszę sobie poradzić
    by szybko osiągnąć cel

posiadam 3 karty LAN
    2 są w komputerze, który będzie działał cały czas jako komputera 1G mather z win XP-profesiional
    z niego mam zarobiony kabel LAN do drugiego starego komputera 500Mhz na win98 w którym tez jest karta LAN

proszę kolejne czynności w konfiguracji
    oraz istotne uwagi gdzie nie można popełnić błędu?
    może zrzuty ekranowe były by pomocne
    to blondynce bardziej chyba rozjaśni sytuację
    dziękuję za wyrozumiałość

Dodano po 2 [minuty]:

może jakieś LINKI do tego , byłyby wskazane
  • Pomocny post
    #6 5179227
    Szymciosek
    Poziom 19  
    Ocena: 24
    jesli chcesz miec na jednym kompie neta i siec (ten z 2 kartami) a na drugim tylko neta (ten z jedna) to komp do ktorego jest podpiety net bedzie musial chodzi 24/7 zeby i na tamtym kompie byl net...

router pozwoli ci na swobode pracy
    nie bedzie musial byc wlaczony pierwszy komp zeby na drugim byl net :P

ale jak juz chcesz tak laczyc bez routera
    to mysle o zmostkowaniu polaczen, co wy wszyscy na to ??
  • Pomocny post
    #7 5179262
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4863
    Mostkowanie połączeń w tym wypadku raczej nie wypali .
    Jak pisałem wcześniej - najpierw potrzebne są dane IP których nadal nie podałaś, jeśli nie wiesz jak je zdobyć - już tłumaczę .
    Menu START uruchom konsole CMD - wpisz CMD i zatwierdź enter. Następnie pojawi się okno (ala DOS) w nim wpisz IPCONFIG i zatwierdź enterem - następnie podaj nam adresy które tam ci się wyświetlą .
  • Pomocny post
    #8 5179277
    zetdeel
    Poziom 39  
    Ocena: 881
    Zobacz: Udostępnianie połączenia internetowego
    http://turbokrecik.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=68&Itemid=36
    To powinno rozwiązać twój problem.
    Uwaga! Karty sieciowe w komputerach mosisz połączyć kablem skrosowanym (z przeplotem)!
  • REKLAMA
  • #9 5179285
    sharon
    Poziom 15  
    dokładnie muszę zmostkować czyli zrównoleglić obie karty by działały ale ja to zrobić
    Chce właśnie tak ten lepszy komp będzie działał cały czas bo i tak działa
    a ten o słabszych parametrach będzie zależny od tego mather
    no trudno tak musi być
    i juz nie radzicie w innych postach ze można inaczej
    wiem ze można ale teraz nie da rady
    więc do tematu?
    bo blondynka czeka
  • Pomocny post
    #10 5179316
    zetdeel
    Poziom 39  
    Tu się nie da nic "zmostkować" ani "zrównoleglić". Możesz tylko mieć połączenie z Netem przez jedną kartę, a drugim kompem przez drugą. A usługa ICS ma za zadanie udostęnić Neta drugiemu kompowi. I o tym jak to wszystko skonfigurować jest ten artykuł.
  • #11 5179390
    sharon
    Poziom 15  
    Jak uruchamiam druga kartę, to system pisze
    że należy dodać równocześnie drugą kartę by móc z niej korzystać
    ale jak to zrobić
    da się czy się nie da oto jest pytanie?
  • Pomocny post
    #12 5179471
    11111olo
    Poziom 42  
    A udostępniłeś połączenie internetowe??
    Na kompie z którego ciągniesz neta na karcie z której będzie przesyłany net wpisz
    192.168.1.1
    maska 255.255.255.0
    bramę i resztę nie uzupełniaj i daj ok

Na kompie z 98 wpisz
    Adres 192.168.1.2
    maska 255.255.255.0
    brama domyślna 192.168.1.1
    i musisz jeszcze wpisać DNS
    Te dostałeś od dostawcy netu - chyba że masz neo to wpisz
    194.1204.152.34
  • Pomocny post
    #13 5179487
    zetdeel
    Poziom 39  
    A czy ta druga karta ma prawidłowo zainstalowany sterownik? Sprawdź. Zobacz też w menedżerze urządzeń, czy nie jest wyłączona.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #14 5179521
    11111olo
    Poziom 42  
    Sprawdź PINGiem czy jest połączenie
    PING 192.168.1.1
    PING 192.168.1.2
  • #15 5179960
    sharon
    Poziom 15  
    tu coś znalazłam
    proszę o komentarze
    http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=12707

Ja posiadam za granicą łącze internetowe z telenetu.uk
    i każdy komputer pracuje bez problemu z każdą kartą sieciową
    nie muszę nic konfigurować, żadnych MAC dzieje sie wszystko automatycznie,

mam zamiar poprzez dwie karty sieciowe w jednym komputerze,
    którą posiadam
    podłączyć następny komputer też z kartą sieciową, na którym w tym samym czasie można by było korzystać z internetu
    na dwóch komputerach jednocześnie

czy win sobie poradzi?
    czy należałoby użyć jakiegoś programu do konfiguracji sieci
    bo jeden z nich będzie tak jakby swichem dla drugiego?
    jak go skonfigurować
  • Pomocny post
    #16 5179985
    11111olo
    Poziom 42  
    Bo się łączysz przez DHCP.
  • Pomocny post
    #17 5181579
    Mariusz G.
    Poziom 19  
    Ocena: 7
    Z windami to jest tak, że wielu userom przysparzają wiele kłopotów.
    Aby przekazać połączenie internetowe (czyli połączyć dwie różne sieci) komputer węzłowy musi spełnić rolę rotera a więc mieć możliwość forwardowania pakietów. Systemy unixowe (a więc każdy Linux) warstwę sieciową mają już wbudowaną i wkompilowaną w jądro. Systemy ze stajni Redmond warstwę sieciową mają dobudowywaną w postaci różnych sterowników, usług i protokołów. Usługa ICS (Internet Connection Sharing) daje właśnie możliwość przekazania połączania dalej. Zanim ją skonfigurujesz twoje dwa kompy muszą się łączyć siecią. Kabel potrzebujesz zrobić z przeplotem, skrosowany. Polega to na tym że zamieniasz miejscami położenie przewodów pomarańczowych z zielonymi ale tylko przy jednym wtyku RJ45. Następnie ustalaszsobie jakąś sieć powiedzmy 192.168.0.0/24 (zakładam że na obydwu komputerach karty służące do łączenia się ich razem w sieć są zainstalowane). Komp "matka" będzie miał na wewnętrznym interfejsie (druga karta) adres powiedzmy 192.168.0.1, maska 255.255.255.0, bramy brak (bo on sam będzie bramą dla drugiego). Komp "córka" 192.168.0.2, maska identyczna, brama 192.168.0.1 . Musisz teraz wykonać testy. Z kompa "córki" zapinguj bramę czyli kompa "matkę". W Uruchom wpisujesz cmd, odpala ci się konsola, wpisujesz ping 192.168.0.1 zaklepujesz enterem. Jak odpowiada to OK. Tak samo z kompa "matki" możesz zapingować kompa "córkę". Wpisujesz ping 192.168.0.2, zaklepujesz i jak odpowiada to OK. Kompy się widzą. Teraz możesz już przystąpić do właściwego udostępniania neta. W tym celu doinstalowujesz na kompie "matce" usługę ICS, co zresztą widziałaś w instrukcji którą podałaś. Internet sprawdzasz pingując odległe serwery a więc np ping wp.pl lub ping 212.77.100.101 co jest jedno i to samo ale przez nazwę jest angażowany serwer DNS a przez adres już nie.

PS. Gdyby występował konflikt adresów IP znaczyłoby to że ISP tą właśnie podsieć udostępnia poprzez DHCP, należy wówczas w domowym LANie zmienić podsieć na np 192.168.1.0/24 wówczas adresy będą się kończyły 1.1 i 1.2

Dzięki za uznanie :-D

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia dwóch komputerów wyłącznie za pomocą kart sieciowych, przy posiadaniu trzech kart LAN – dwóch w komputerze głównym (Windows XP Professional) i jednej w starszym komputerze (Windows 98). Komputer główny ma dostęp do internetu przez jedną kartę, a druga karta ma służyć do połączenia z drugim komputerem, tak aby oba miały niezależny dostęp do sieci. Zalecane jest użycie routera, który umożliwiłby niezależne działanie obu komputerów bez konieczności ciągłego włączania komputera głównego. W przypadku braku routera, sugerowano konfigurację udostępniania połączenia internetowego (ICS) w systemie Windows, ustawienie statycznych adresów IP z jednej puli (np. 192.168.1.1 i 192.168.1.2 z maską 255.255.255.0), bramy domyślnej i DNS na komputerze podrzędnym oraz użycie kabla sieciowego typu "skrosowanego" (cross-over) do połączenia kart sieciowych. Mostkowanie połączeń (bridge) nie jest zalecane ani skuteczne w tym scenariuszu. Konieczne jest także sprawdzenie poprawnej instalacji sterowników kart sieciowych oraz testowanie połączenia za pomocą polecenia PING. Wskazano również na potrzebę włączenia usługi ICS na komputerze głównym, który pełni rolę "routera" i udostępnia internet drugiemu komputerowi. Podsumowując, bez routera możliwe jest połączenie dwóch komputerów poprzez dwie karty sieciowe w komputerze głównym i jedną w drugim komputerze, przy odpowiedniej konfiguracji adresów IP, udostępnianiu połączenia internetowego i zastosowaniu kabla skrosowanego.
REKLAMA