logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć wtyczkę 4 pin do starszego zasilacza bez dedykowanego wyjścia?

b44 16 Kwi 2010 21:14 6857 12
REKLAMA
  • #1 7969447
    b44
    Poziom 10  
    Witam, mam starszy zasilacz, który niestety nie posiada wtyczki 4 pin ( tej zasilającej procesor), i chcę ją z zasilacza wyprowadzić. Z tego co mi wiadomo wtyczka 4 pin to 2 kable 12 volt (żółte) oraz dwa kable czarne (masa).

Mam już uciętą wtyczke 4 pin'ową z kablami z innego zasilacza i teraz pytanie, dwa kable żółte mam podczepić do którychkolwiek żółtych przewodów wychodzących z zasilacza a dwa czarne kable do którychkolwiek czarnych wychodzacych z zasilacza ?

Tak wskazywałaby logika kogoś kto ma bardzo blade pojecie o elektronice, i tak bym zrobił :) ale niestety u kolegi spaliliśmy w ten sposób może ze 3 stare zasilacze ( moglby byc pouszkadzane i popalone już wcześniej i po prostu padały ... w co wątpie ).

Drugie pytanie, podłączając moją wyżej opisaną metodą, mam sie podłączac do żółtych i czarnych przewodów od molexów czy też raczej do wiązki 20 pin ?

Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 7969590
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 560
    Tak, masz podłączyć czarne z czarnymi i a żółte z żółtymi, w miejscu, gdzie dolutowane są kable wychodzące z zasilacza. Czyli nową wiązkę podpinasz w środku w zasilaczu. Podaj co to za zasilacz i resztę sprzętu, bo coś czuję, że ten zasilacz sobie nie poradzi z tym komputerem.
  • REKLAMA
  • #3 7969654
    Arro90ta
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Witam.
    Kolega ma rację, ważne jest bardzo to - do czego ma to służyć (jaka moc) będzie potrzebna i oczywiście jaki to zasilacz.
    Z reguły wtyczka 4 pin to właśnie 2 przewody po 12V oraz dwie masy.
    Na tabliczce znamionowej zasilacza masz określone maksymalne pobory prądów dla każdego napięcia. Podaj konkretny sprzęt jaki będziesz zasilał i czym (również marka, parametry zasilacza).
    Pozdrawiam,
    Arro90TA
  • REKLAMA
  • #4 7969674
    b44
    Poziom 10  
    Zasilacz jest raczej bardzo marny i stary, ale i zestaw niewymagający duzej mocy.

Zasilacz:

Advance 300 wat, linia 3,3 v -15A ; 5v - 35a ; 12v - 10a

Zestaw:

athlon xp2400+
    plyta FIC kt-400
    512 ram ddr3
    fx5200 128mb
    dysk 40 giga

Płyta główna potrzebuje zasilania wtyczką 4 pin, a ten zasilacz jej nie ma, stąd też chcę wtyczke doczepic do zasilacza.
  • REKLAMA
  • #5 7969688
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Nie pociągnie stabilnie, za mała moc na lini 12V.
  • #6 7969710
    b44
    Poziom 10  
    Wiem :D lecz błagam o wyjaśnienie jak podłączyć kable, jak sie spali to moja wina ;) Całe życie jade na marych zasilaczach, niestety ...

A musze wlutowac sie wto miejsce gdzie wychodzą kable, czy daloby rade podpiąc sie pod kable np. centymetr od plytki ? Czemu nie moge sie podpiąć poza zasilaczem? np. do tych kabli co idą do molexów ?
  • #7 7969907
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Chodzi i spadki napięcia. Zresztą do płytki będzie ci najłatwiej. Po prostu przylutuj od strony ścieżek, a możliwe wręcz, że będą wolne otwory w płytce.
  • #8 7970930
    Arro90ta
    Poziom 16  
    Zasilacz masz tylko 300W. Masz jednak dość taką żrącą grafikę, ramy ddr3... Płyta też "trochę" je na obiadek. Ja bym nie bawił się i kupił zasilacz około 400W z wtyczką 4-pin, również nie musi być firmowy, jeśli nie masz kasy. Za 30-50 zł kupisz dobry zasilacz, który powinien trochę podziałać. Bo jeśli tutaj wpierniczysz do niego wtyczkę 4-pin, to będzie się czuł trochę "oszukany", bo fabrycznie jej nie ma. Twój wybór ;) Mimo wszystko powodzenia i bezpiecznej zabawy!
    Pozdrawiam,
    Arro90TA
  • #9 7971132
    arti13
    Poziom 32  
    Ocena: 79
    FX5200, Athlon XP i Ramy DDR3?
    Ciekawe zestawienie nie powiem :P
  • #10 7974575
    Arro90ta
    Poziom 16  
    Kolega oczywiście się pomylił.
    Jak czytam ze strony o tej płycie:
    "Częstotliwość szyny pamięci: 2 DDRAM ; PC200/266/333 DDR maksymalnie do 2GB" czyli DDR1. Jaki kolega ma chipset? Może VIA KM400?
    Napisz efekty pracy jak co ;)
    Pozdrawiam,
    Arro90TA
  • #11 7974788
    kodd
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    To co koledzy sugerują założycielowi tematu to zwykłe banialuki. Niech w dyskusji wezmą udział Ci którzy znają konstrukcję zasilacza i płyty głównej, a w codziennej działalności korzystają z kalkulatorów doboru zasilacza. Dosyć wróżbitów i maniaków zasilaczowych na tym forum.
  • #12 7974855
    PiotrRDiablo
    Poziom 22  
    Ocena: 64
    Witam. Spokojnie podłączaj, z tymi bebechami zasilacz powinien sobie spokojnie poradzić. Nie napisałeś, czy masz napęd optyczny, ale jeden napęd plus dysk twardy nie powinny pobrać więcej niż 1 - 1.5 A z linii 12 V także dla płyty zostaje koło 8 A - wystarczy.
    Kabelki od wtyczki 4 pin wlutuj bezpośrednio w PCB zasilacza.
    Jedyne niebezpieczeństwo jakie tu widzę to zawyżona moc zasilacza przez producenta - producenci słabszych zasilaczy często tak robią, no ale to już sprawdzisz w praktyce. :D
  • #13 7976244
    marti_944
    Poziom 28  
    Ocena: 19
    Witam!

Wystarczy przylutować kabelki do reversu PCB, jak zostało powiedziane.

Wszystko w porządku, ale nie opłaca się tego robić - zasilacz raczej nie wytrzyma obciążenia.

Nie wiem również po co tu linia P4 12V skoro A-XP bierze z linii 5V...
    No chyba, że jakiś nowszy rodzaj płyty.

Tak czy inaczej - lepiej kupić ModeCom-a MC 350W z Alledrogo i mieć święty spokój w cenie 40 zł + przesyłka :)

Pozdrawiam! \m/

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, jak podłączyć wtyczkę 4-pin do starszego zasilacza, który nie ma dedykowanego wyjścia. W odpowiedziach podkreślono, że należy podłączyć dwa żółte kable (12V) do żółtych przewodów zasilacza oraz dwa czarne (masa) do czarnych. Wskazano, że najlepiej lutować kable bezpośrednio do PCB zasilacza, aby uniknąć spadków napięcia. Użytkownik został również ostrzeżony, że zasilacz o mocy 300W może nie wystarczyć do stabilnej pracy zestawu, który składa się z procesora Athlon XP 2400+, płyty głównej FIC KT-400, 512 MB RAM DDR3 oraz karty graficznej FX5200. Sugerowano rozważenie zakupu nowego zasilacza o mocy około 400W dla lepszej stabilności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA