logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Daewoo Matiz – rytmiczny stukot i szorowanie lewy przód, przegub czy coś innego?

gekon001 18 Kwi 2010 18:41 6477 5
REKLAMA
  • #1 7976521
    gekon001
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam. Niedawno jadąc swoim autkiem usłyszałem dziwny rytmiczny stukot, znikł on po paru sekundach(jazda po prostej drodze), przez kolejne parę km nic się nie działo, po ruszeniu ze świateł znów dobiegł mnie ten rytmiczny stukot już bardziej wyraźny(zaczynał się już przy ruszaniu)(chyba lewa strona przód), utrzymywał się cały czas niezależnie od geometrii jezdni... +lekkie cykliczne szorowanie przy hamowaniu. Przyjechałem jakoś powoli na parking, zdjąłem koło(lewy przód), wstępne wizualne oględziny nic nie ukazały; założyłem koło zrobiłem mała rundkę po okolicy i o dziwo nie było nic zupełnie słychać... Jeszcze raz wziąłem tą stronę na lewarek, koło na godzinę 6 delikatne pyknięcia słychać, prawa strona sztywna. Zużyty przegub ?? (zewnętrzny czy wewnętrzny)? (łożyska wymieniane dopiero co 1,5 tyś. km temu). Jakieś tezy?
  • REKLAMA
  • #2 7977566
    PAWEL222227
    Poziom 16  
    Ocena: 109
    A tak spytam jakiej marki te łożyska były?
  • REKLAMA
  • #3 7978442
    gekon001
    Poziom 10  
    Niestety nie umiem odpowiedzieć na to pytanie, gdyż nie ja realizowałem i nadzorowałem ich wymianę.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 7984907
    kinio111
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    przeguby raczej masz ok, radze dalej szukać, jezeli zaczną sie sypać to przy skrecaniu bedzie takie strzelanie słychać
  • #6 8239247
    gekon001
    Poziom 10  
    Rozwiązanie problemu:

okazało się, że przyczyna była banalna.. po prostu gwint dwóch szpilek piasty sie wyrobił i nakrętki nie trzymały dobrze koła przy piaście co skutkowało rytmicznym, głuchym stukiem, dodatkowo do wymiany również była strasznie wyrobiona końcówka drążka kierowniczego, stąd luzy.

Życzę wszystkim powodzenia
REKLAMA