logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przenieść Windows XP i programy na nowy dysk bez reinstalacji?

Cie®niu 16 Sie 2004 17:37 13610 7
REKLAMA
  • #1 796845
    Cie®niu
    Poziom 11  
    Witam.
    Mam taki problemik.
    Kupiłem nowy dysk i chciałbym przenieść Win Xp zestarego dysku na nowy.
    Dlatego tak bo mam pewne programy które po ponownej instalacji wymagają weryfikacji baz danych i to nie u
    mnie tylko w pewnej firmie a jest to cholerniE kłopotlliwe.
    Chciałbym przenieść Win i te programy na
    nowy dysk tylko proszę o pomoc jak to zrobić najlepiej (w ogóle jak).
    Czy trzeba mieć takie same partycje na oby dyskach bo win i programy leżą na różnych partycjach?
    Proszę o podpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 797374
    music
    Poziom 28  
    Ocena: 263
    Robiłem takie rzeczy programem Norton Ghost. Niestety! Z jakiegoś powodu nie zawsze się to udaje.
  • REKLAMA
  • #3 797571
    ArteXL
    Poziom 24  
    Ocena: 34
    Witam, zrób za pomocą programu Nortona Ghost. Otrzymasz idealnie taki sam obraz dysku i wielkość. Wolne miejsce możesz wykorzystać na nowy dysk, ewentualnie scalić za pomocą Partition Magic.

Pozdrawiam
    ArteXL
  • REKLAMA
  • #4 797583
    greku69
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    witam
    Zrob dyskietke dosowa Patrition Magic i pod dosem zrob kopiowanie partycji c: na d: lub e:...

pozdrawiam
  • #5 799272
    wladek83
    Poziom 32  
    Ocena: 104
    Raczej nikłe szanse , że XP będzie hulał . Microsoft zadbał w tym systemie o ochronę przed piractwem (klonowaniem). Aczkolwiek na swoich stronach opisują jak przeprowadzić migrację na inny dysk . Ja robiłem i Ghostem i PM8.02 i całym szeregiem innych programów - za każdym razem lipa, system się nie uruchamia . Sukcesem zakończyło się klonowanie jedynie gdy dyski były identyczne . Inne komponenty również muszą być identyczne .

Pzdr.
  • REKLAMA
  • #6 799862
    papieju
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    jest cien szansy, ale pod warunkiem, ze wersje xo masz box, a nie oem - w oemach wymagana jesr rejestracja, aktywacjia i to wlasni eone glupieja przy wymieni procka, plyty itd. wersja box (ew licencja mopl) nie ma tych problemow, tzn po wymienie plyty, procka dzialaja dalej jak gdyby nigdy nic - weic i jest nadzieja ze zmiana dysku nie wywali systemu - powodzenia, sprobowac warto - zgrywajac obraz nie ksaujesz przeciez zawartosci dysku, wiec ew. podepnij nowy jako drugi (jesli potrzebne jest miejsce) i przytrzymaj tak do nastepnego pada systemu.
  • #8 865273
    Ziemniak
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Ja używałem WD Data lifeguard bo akurat przenosiłem system na nowego Caviara ale myślę że możesz spróbować z dyskami innych producentów, ew. spróbuj poszukać oprogramowania na stronie producenta twojego dysku. Przenosiłem też W98 na Seagate'a i rownież nie było problemów mimo że program ostrzegł mnie lojalnie :D że program został napisany dla dysków WDC i z innymi może nie współpracować poprawnie. Program możesz ściągnąć stąd: http://support.wdc.com/download/dlg/dlgsetup11_win.zip

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik chce przenieść system Windows XP oraz zainstalowane programy z jednego dysku na nowy bez reinstalacji, aby uniknąć problemów z weryfikacją baz danych w firmie. W dyskusji polecano użycie narzędzi do klonowania dysków, takich jak Norton Ghost oraz Partition Magic, które umożliwiają tworzenie obrazów dysków i kopiowanie partycji. Jednakże istnieją ograniczenia związane z ochroną systemu Windows XP przed piractwem, co może powodować problemy z uruchomieniem systemu po klonowaniu, zwłaszcza gdy dyski lub komponenty sprzętowe różnią się od oryginalnych. Sukces jest bardziej prawdopodobny przy identycznych dyskach i wersji systemu (wersja BOX ma mniej restrykcji niż OEM). Alternatywnie, można użyć oprogramowania dedykowanego producenta dysku, np. WD Data Lifeguard do dysków Western Digital, które również oferuje funkcje migracji systemu. Zaleca się tworzenie kopii obrazu dysku bez usuwania danych oraz podłączanie nowego dysku jako dodatkowego w razie problemów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA