logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung SyncMaster 765 MB - piszczenie przy 85 Hz, zmiana na 100 Hz pomogła?

HETMAN11 16 Sie 2004 17:56 1947 5
REKLAMA
  • #1 796870
    HETMAN11
    Poziom 2  
    Witam SZANOWNYCH GRUPOWICZÓW

Jestem posiadaczem monitora Samsung SyncMaster 765 MB ok. 1,5 rocznego. Od ok. tygodnia mój monitor zaczął wydawać przenikliwe cienkie piski, których modulacja zmienia się w zależności od wyświetlanego rodzaju tła. Nie piszczy od razu po włączeniu, lecz dopiero po jakimś czasie, może to trwać kilkanaście, kilkadziesiąt minut a potem ucicha. Nie zauważayłem żadnych innych objawów. Jakość obrazu jest bardzo dobra i nie uległa pogorszeniu. Jedyny znajomy elektronik sugerował fizyczne obluzowanie cewki korektora liniowego który wydaje taki pisk. Proszę o informację jaka może być przyczyna takiego zachowania się monitora i czy wizyta w serwisie jest konieczna. Zaznaczam że jestem laikiem w sprawach elektroniki.

Dodam że monitor chodził do tej pory na 1024X768 85 Hz, przed chwilą zmieniłem odświeżanie na 100 Hz i przestał piszczeć. Zobaczymy co dalej.

Pozdrawiam

HETMAN_

tomw11(_at_)poczta.onet.pl
    GG: 1124809
  • REKLAMA
  • #2 796876
    Rafal23
    Poziom 23  
    Ocena: 27
    Myśle że może to być poluzowanie cewki lub rdzenia,przez vco wpada w rezonans.Rozkręć monitor i spróbuj zlkoalizować w którym to miejscu.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 799860
    jt
    Poziom 15  
    to na 100% będą poluzowane cewki musiałbyś obstukać cewki na płycie aby zlokalizować które i potraktować je lakierem ja robię to preparatem PLASTIK 70 powinno pomóc
  • REKLAMA
  • #5 800096
    servzue
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Mogą to być cewki,ale sprawdziłbym też trafopowielacz,moze rdzeń jest luzny.Podaczs pisku spróbuj popukac w trafo czy ustapi.
  • #6 806623
    HETMAN11
    Poziom 2  
    Dziękuję wszystkim za odpowiedź. Pomogło jednak podniesienie częstotliwości odświeżania na 100 hz.Od tego momentu nic nie piszczy. Po zmianie z powrotem na 85 piszczy :-) Problech się rozwiązał. :D
REKLAMA