logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TrueCrypt – brak dostępu do zaszyfrowanej partycji, system plików RAW po montażu

emilw11 19 Kwi 2010 22:35 5690 8
REKLAMA
  • #1 7981323
    emilw11
    Poziom 11  
    Witam, użyłem programu TrueCrypt do zaszyfrowania danych, gdy proces się skończył zamontowałem dysk i pojawiła mi się dodatkowa partycja ale jest w formacie RAW jak i partycja która zaszyfrowałem i nie mogę jej otworzyć, spróbowałem w TrueCrypt opcji odszyfrowania partycji ale pojawia się komunikat, że dysk nie jest zaszyfrowany, próbowałem odzyskać dane ale np EASEUS nie potrafi poprawnie tego odczytać. Proszę o radę.
  • REKLAMA
  • #2 7981944
    mwwilk
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Jeśli zaszyfrowałeś cały dysk to w TrueCrypt montujesz nie dysk w sensie urządzenie tylko jego partycję, która jest na dysku czyli opcja select device i tam będzie np. -> \Device\Harddisk1\Partition1. Wybierasz literkę w TrueCrypt i klikasz mount. Po wpisaniu hasła powinno zamontować. Jeśli np. to jest pendrive to po podłączeniu pendrive do komputera jest on widoczny jako RAW i nie odczytasz go. Należy montować partycję zaszyfrowanego dysku (jak napisałem wyżej). Po takim zamontowaniu będziesz widzieć dwa dyski. Jeden to będzie ten RAW, który dostał jakąś tam literkę od systemu i drugi, który zamontowałeś na wybranej literce w TrueCrypt. :) Dysk nie jest szyfrowany dlatego dostajesz taki komunikat. TrueCrypt szyfruje partycję dysku dlatego należy wybrać urządzenie przez select device.
  • #3 7983406
    emilw11
    Poziom 11  
    Tak właśnie w ten sposób montuje oraz mam ten dodatkowy dysk i jego także nie da się odczytać. Próbuje odzyskać dane Active file directory znajduje kilka partycji ale nie da się wszystkiego odzyskać, za to fotorec odzyskuje zdjęcia. Może jest jakiś sposób żeby w TrueCrypt odwrócić proces, albo jakoś inaczej odszyfrować partycje ?
  • REKLAMA
  • #4 8012765
    mwwilk
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Może dysk, który zaszyfrowałeś jest uszkodzony? Innym programem raczej danych nie da się odszyfrować (jak się mi zdaje). Najlepiej zamontuj zaszyfrowaną partycję i wykonaj odzyskiwanie danych. Przed odzyskiwaniem możesz jednak zrobić kopię partycji 1:1. Po odzyskaniu danych (lub tego co się udało) zeskanuj dysk np. HDTune pod kątem bad sectorów.
    Nie wiem jak dysk został zaszyfrowany ale ... ile ten dysk ma zaszyfrowanych w końcu partycji? Z Twojej wypowiedzi wynika, że co najmniej parę, a przecież każdą kolejną partycję należy zamontować i odszyfrować.
    Może jakiś screen jak to wygląda?
  • #5 8012871
    emilw11
    Poziom 11  
    Dysk jest w 100% sprawny, jest zaszyfrowana 1 partycja, montuje ja w TreCrypt i nawet nie mogę jej otworzyć ani odszyfrować. Programy do odzyskiwania widza kilka dysków z różnymi formatami partycji :

TrueCrypt – brak dostępu do zaszyfrowanej partycji, system plików RAW po montażu

Test disk (Wcześniej pracowałem na linuxie a ostatnim formatem był NTFS)

• REKLAMA
  • #6 8014917
    Damian_
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    emilw11 napisał:
    Witam, użyłem programu TrueCrypt do zaszyfrowania danych, gdy proces się skończył zamontowałem dysk i pojawiła mi się dodatkowa partycja ale jest w formacie RAW jak i partycja która zaszyfrowałem i nie mogę jej otworzyć...

Czy dane były na tej partycji przed szyfrowaniem partycji? I teraz nie widzisz tych danych?
  • REKLAMA
  • #7 8016704
    emilw11
    Poziom 11  
    Tak były tam dane i nie mogę ich odczytać
  • #8 8017100
    Damian_
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    Szyfrowanie partycji nadpisuje dane i może dlatego ich nie widzisz. Jest też jakaś opcja która szyfruje "na miejscu" dane, której opcji użyłeś?

Podaj screen partycji z programu DMDE i przeskanuj partycje
  • #9 8018035
    emilw11
    Poziom 11  
    Screen z Dmde

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z odczytem zaszyfrowanej partycji w programie TrueCrypt, która po montażu wyświetla się jako RAW. Po próbie odszyfrowania partycji, program informuje, że dysk nie jest zaszyfrowany. Użytkownik próbował odzyskać dane za pomocą różnych narzędzi, takich jak EASEUS i Active File Recovery, jednak z ograniczonym sukcesem. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może wynikać z niewłaściwego montowania partycji lub uszkodzenia dysku. Zasugerowano również wykonanie kopii partycji 1:1 przed próbą odzyskiwania danych oraz skanowanie dysku pod kątem uszkodzonych sektorów. Użytkownik potwierdził, że dane były na partycji przed szyfrowaniem, ale obecnie są niedostępne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA