logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zlecę naprawę zasilacza komputerowego.

ttrakos 21 Kwi 2010 05:08 1809 7
REKLAMA
  • #1 7985700
    ttrakos
    Poziom 2  
    Witam, chciałem zadać pytanie o ocene możliwości naprawy i koszt (z częściami) gdyby był ktoś chętny, najlepiej z Warszawy, ale niekoniecznie.

Zasilacz to tagan 480W, 480-U01 . Streszczając jego losy:

- hałasował co jakiś czas wentylator, obijając się od czegoś
    - co jakiś czas komputer zamrażał się, zapewne z jego przyczyny
    - przestał działać, płyta główna przestała przechodzić testy POST, z mniej prądożerną kartą graficzną jeszcze się uruchamiał
    - przygodny serwisant sprawdzający go otworzył jedynie (zasilacz jest już po okresie gwarancyjnym), stwierdził że faktycznie wentylator jest skrzywiony, i jeśli dobrze kojarzę, że nie ruszony jest bezpiecznik, po czym złożył spowrotem

Więc chciałbym, żeby
    - działał :)
    - wentylator, zdaje sie, ze 80mm (lub oba, jeśli oba są zepsute), był wymieniony na nowy, jako że obecny ma zepsute, chyba za 'luźne' łożysko

Pozdrawiam.
    Kontaktuj się z ogłoszeniodawcą poprzez Prywatną Wiadomość (ikonka PW).
  • REKLAMA
  • #2 7988866
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 795
    Wentylator się w ogóle kręci obecnie? Zasilacz włącza się bez obciążenia?
  • REKLAMA
  • #3 7989007
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 672
    Kolego, cena nowego to ok 150 zł, brat naprawiał taki, i w efekcie uwalił płytę i procesor, dwa dyski. Nikt ci nie naprawi taniej, niż 100zł. Rachunek ekonomiczny przeanalizuj sobie sam.Zasilacze starzeją się relatywnie szybko, z racji trudnych warunków pracy-znaczne prądy impulsowe, napięcie sieci, przepięcia.
  • #4 7989035
    ttrakos
    Poziom 2  
    Tak, kręci. Zasilacz włącza się, działa nawet przy odpowiednio małowatożernym sprzęcie, chociaż nie sprawdzałem na ile poprawnie, żeby nie "dobijać" go.
  • REKLAMA
  • #5 7989590
    Lukson
    Poziom 33  
    Ocena: 128
    jannaszek napisał:
    Kolego, cena nowego to ok 150 zł, brat naprawiał taki, i w efekcie uwalił płytę i procesor, dwa dyski. Nikt ci nie naprawi taniej, niż 100zł. Rachunek ekonomiczny przeanalizuj sobie sam.Zasilacze starzeją się relatywnie szybko, z racji trudnych warunków pracy-znaczne prądy impulsowe, napięcie sieci, przepięcia.

Tagan to bardzo dobra firma. Ja ostatnio robiłem starego Chieftec'a 320W.
    Wszystko zależy od podejścia do sprawy. Gdyby kolega mieszkał bliżej to zrobiłbym go za bezcen. U mnie naprawa zasilacza to 30zl + koszt cześci, wiec latwo można sobie policzyć ile by kosztowała jego naprawa.
  • REKLAMA
  • #6 7991737
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 795
    Jeśli w ogóle startuje to jest prawie sprawny bo może mieć zimne luty lub uszkodzone kondensatory elektrolityczne.
  • #7 7993447
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 672
    Lukson napisał:
    jannaszek napisał:

Tagan to bardzo dobra firma. Ja ostatnio robiłem starego Chieftec'a 320W.
    Wszystko zależy od podejścia do sprawy. Gdyby kolega mieszkał bliżej to zrobiłbym go za bezcen. U mnie naprawa zasilacza to 30zl + koszt cześci, wiec latwo można sobie policzyć ile by kosztowała jego naprawa.

Wiesz, za 30 zl. to ja mogę wymienić wiatrak, a wiemy że zasilacz nie ma pełnej wydajności. został przegrzany, lub wystepuje inny problem, kto robi z zasilaczami, wie jak mogą być kłopotliwe w naprawie.
    Kiedyś wywaliłem tv sony z nieśmiertelnym kineskopem, który umarł.
  • #8 7995057
    ttrakos
    Poziom 2  
    Można uznać za zamknięte, znalazłem kogoś, kto był chętny.

Generalnie dzięki za ostrzeżenie, myślę, że potraktuję to jako eksperyment - jeśli zostanie naprawiony, to poużywam go na jakimś sprzęcie mniej wartym i zobaczę czy faktycznie podziała przez dłuższy okres. Generalnie to koszt używanego poleasingowego zasilacza tagana o tej mocy na allegro to koło 130-150 złotych, a co taki zasilacz przechodził - nie wiadomo ;) Rozumiem ryzyko, ale jeśli ktoś takie rzeczy naprawia, to znaczy, że czasem może się poszczęścić :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał informacji na temat naprawy zasilacza komputerowego Tagan 480W (model 480-U01), który przestał działać po problemach z wentylatorem i zamrażaniem komputera. W odpowiedziach poruszono kwestie dotyczące kosztów naprawy, które mogą wynosić od 100 do 150 zł, oraz ryzyka związane z naprawą, w tym możliwość uszkodzenia innych komponentów. Użytkownik znalazł serwisanta, który zgodził się na naprawę, traktując to jako eksperyment, z uwagi na niską cenę używanego zasilacza na rynku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA